∇a§IONia

21.01.2011.

Serijal odnosi: Svijet po mjeri žene

 

( izvrstan tekst pod naslovom Zlostavljanje statistike autorice Jovane Papan u cjelosti preuzet sa http://www.nspm.rs/kulturna-politika/zlostavljanje-statistike.html?alphabet=l#yvComment1811 )

 

“Men's weakness is their facade of strength; women's strength is their facade of weakness.“ 

"Slabost muškaraca je njihova fasada snage; snaga žena je njihova fasada slabosti." (Warren Farrell)

 

Statistike pokazuju da žene lažu više nego muškarci, što jasno govori o tome ko je ko u društvu.“, izjavio je predstavnik Republičkog zavoda za statistiku.

Da li vas je ova izjava iznervirala? Jeste li već presavili tabak da pišete žalbu?

Opustite se. Iako takve statistike zaista postoje (http://www.nypost.com/p/news/regional/item_a62O5EWpJ9n5Zeief40TrN;jsessionid=08682D19376E6CE3D161AA55A3FAF80A ) ovo naravno nije bila izjava predstavnika statističkog zavoda.

 

 

Da jeste, verovatno bi protiv njega već bile pokrenute disciplinske mere, javnost bi bila alarmirana, a nekoliko organizacija bi izdalo saopštenja kojim se osuđuju mizoginija, seksizam i produbljivanje stereotipa o ženama.

Zapravo, izjava predstavnika statističkog zavoda glasila je sasvim suprotno: „Udeo žena u svim vrstama kriminala je 10 odsto, što jasno govori o tome ko je ko u društvu.“

Dakle, na osnovu jedne statističke brojke, koja se može tumačiti na mnogo načina, ali ne i kao dokaz da su žene nevinašca a muškarci rođeni kriminalci, od nas se očekivalo da zaključimo upravo to - da su žene super, a da muškarci uopšte nisu super.

Naravno, pomenuta izjava o tome „ko je ko“ u društvu nije izazvala nikakve reakcije domaćih organizacija koje se bore za rodnu ravnopravnost, iako bi one morale da vode računa i o diskriminaciji nad muškarcima. Širiti uverenje da su muškarci stvoreni za zatvor nije ništa manje nepravedno nego pričati kako su žene stvorene za kuhinju. I jedno i drugo zove se seksizam.

Ovakvakav stav zapravo je vrlo rasprostranjen u javnosti. U psihologiji je poznat kao ŽSP (žene su predivne) efekat ( http://starisajt.nspm.rs/kulturnapolitika/2008_baumajster1.htm ), tj. kao tendencija oba pola da imaju bolje mišljenje o ženama nego o muškarcima.

 

FEMINIZAM - Radikalan pojam prema kojem bi, zapravo, žene trebale biti tretirane poput velike djece.

 

Žene su „osećajnije“, „bistrije“, „bolji vozači“, „bolji menadžeri“, „bolji lideri“, imaju „bolje pamćenje“... Istovremeno dok se žene uzdižu u zvezde, muškarci se obasipaju negativnim atributima, oni su glupi, lenji, nesposobni, samoživi i beskorisni, agresivni i perverzni, pa su knjižare pune naslova poput: Muškarci se ne isplate; Jesu li muškarci neophodni; Priznajmo, muškarci su šupci.

 

Prostata, šta je to?

 

Nema stvari koja je više u trendu nego što je briga o ženskoj sreći. Mediji su, na primer, prepuni preventivnih kampanja za unapređenje zdravlja žena: Za borbu protiv raka dojke; Za život nakon raka dojke; Nacionalna kampanja protiv raka grlića materice. Nismo do sada videli neku kampanju povodom, na primer, raka prostate. Zapravo, zbog te nesrazmere u „osvešćenosti“ po pitanju svog zdravlja, prosečan muškarac zna daleko više (  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/911198.stm ) o raku dojke nego o raku prostate.

 

Simbol kampanje borbe protiv raka dojke kod žena (iako i mali procenat muškaraca može oboliti od ove bolesti) poznat je u globalnim okvirima. Istovremeno, simbol kampanje borbe protiv raka prostate uopšte ne postoji.

 

Iako muškarci žive u proseku znatno kraće od žena (u Srbiji šest godina kraće), za istraživanje ženskih oboljenja u svetu se potroši neuporedivo više novca nego za muška - u Britaniji, na primer, osam puta ( http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/911198.stm ) više. „Kada sam pretraživao zvanične arhive 3000 medicinskih žurnala, pronašao sam 22304 teksta sa ključnim rečima 'žensko zdravlje', ali samo 586 gde se pominje 'muško zdravlje'.", primećuje ( http://blogwonks.com/2008/06/20/tim-russert-suudden-heart-attack-and-sexism-against-men/ ) jedan američki borac za prava muškaraca.

 

Naravno, to uopšte ne znači da na žensko zdravlje ne bi trebalo trošiti još više - Nacionalna strategija za unapređenje položaja žena i razvijanje rodne ravnopravnosti (  http://www.minrzs.gov.rs/cir/ ), koju je sačinilo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Vlade Srbije, bavi se isključivo poboljšavanjem zdravstvenih usluga namenjenih ženama. Govori se o potrebi pravljenja rampi za žene invalide, o boljim ginekološkim stolovima, o ubrzavanju procedura nabavke pomagala za žene – da li je neko utvrdio da muškarci preko veze dobijaju štake i proteze po nekoj patrijarhalnoj liniji, pa je potrebna strategija koja bi to trebalo da ispravi? Ili bi sada muškarci trebalo da naprave svoju nacionalnu strategiju za ubrzavanje nabavki, pa čija pobedi? Pružanje najkvalitetnije moguće zdravstvene usluge i ženama i muškarcima nadležnost je valjda Ministarstva zdravlja, a ako će još i Ministarstvo za socijalnu politiku da „pogura“ da žene dobijaju bolje lečenje, na čiji račun bi to trebalo da bude isposlovano? Dok u svetu uveliko počinje da se radi na popravljanju zapostavljenog zdravlja muškaraca u korist žena, mi radimo na produbljivanju diskriminacije.

 

Dalje ruke od dece!

 

Interesantan je deo u kome se primećuje kako žene apsolutno dominiraju u obrazovnoj struci - "ova pojava ne može se smatrati isključivo pozitivnom, jer mogući razlozi leže i u niskoj plaćenosti profesije i pogoršanju radnih uslova zbog opšteg smanjenja izdvajanja sredstava za obrazovanje.“. Baš objektivno – kada žene dominiraju, onda je to zato što su muškarci perfidni pa uvaljuju ženama loše plaćena zanimanja. Naročito kada se zna da u zanimanjima gde se radi sa decom postoji evidentna diskriminacija prema muškarcima zbog predrasuda o nesposobnosti muškaraca da brinu, ili zbog straha od seksualnog zlostavljanja dece.

 

Kad ste posljednji put vidjeli muškarca u ulozi vaspitača u vrtiću?

 

Takvo mnjenje je dobrim delom rezultat medijske satanizacije muškog pola, uprkos podacima koji govore su žene u istom broju (  http://www.socwork.net/2006/1/articles/maychahal ) ili u većini ( http://faq.acf.hhs.gov/cgi-bin/acfrightnow.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=70 ) slučajeva počinioci zlostavljanja, zanemarivanja ili ubistva deteta. Dakle, nije problem u skromnim platama, već u činjenici da se muškarci generalno teže opredeljuju za profesije u kojima znaju da su na tržištu u lošijoj startnoj poziciji, kao što su bolničar, medicinski brat, učitelj ili vaspitač.

Ako država, ili uprava za rodnu ravnopravnost već veruju u (vrlo spornu) korist od afirmativne akcije, gde je na primer nacionalna strategija za razvijanje poverenja prema muškarcima ginekolozima, ili zašto se ne uvedu kvote 50 – 50 za zapošljavanje u vrtićima? Dobro, možda muškarci jednostavno ne vole da budu vaspitači, a možda žene ne vole da budu eksperimentalni fizičari. To, međutim, ne bi trebalo da spreči rodne inžinjere, jer šta je bilo čija sreća u poređenju sa društvenom pravdom? Vaši talenti ne smeju biti protraćeni na pečenje kolača ili upravljanje korporacijom!

Takođe, šta je sa činjenicom da muškarce u proseku očekuje 11 godina kraća penzija nego žene, zahvaljujući dužem stažu i kraćem životu? Šta je sa užasnim stanjem prava muškaraca po pitanju starateljstva nad decom, usled uvreženih predrasuda prema muškarcima kao nedovoljno brižnim starateljima? Zašto deca bez pratnje odraslih u avionima smeju da sede samo pored ženskih osoba? Zašto otac po pravilu ne može da bude uz svoje dete u bolnici, a mogu majka, baba, čak i komšinica? Šta je sa činjenicom da muškarci dvostruko češće stradaju kao žrtve nasilja u Srbiji? Zašto niko ne diže glas protiv ponižavanja muškaraca ( http://www.salon.com/entertainment/tv/feature/2007/09/12/gender_tv/?source=whitelist ) u televizijskom programu, i širenja predrasuda o njima kao kao lenjim, sebičnim, unižene inteligencije, lošim i nesposobnim roditeljima? Istraživanje iz Britanije pokazuje da dve trećine ispitanika smatra da se žene u reklamama predstavljaju kao „inteligentne, samopouzdane i brižne“, a muškarci kao „jadni i glupavi“.

 

 

Ko koga bije?

 

Pomenuta nacionalna strategija, naravno, polazi od „pouzdanih“ činjenica o porodičnom nasilju u Srbiji. Pozivajući se na istraživanja nevladinog sektora, ona tvrdi da „skoro svaka druga žena doživi neki oblik psihičkog nasilja u porodici, svaka treća žena doživi fizički napad od nekog člana porodice, dok se svakoj četvrtoj preti nasiljem. Ovo i ne mora da bude netačno, budući da se prema parametrima nekih nevladinih organizacija, u nasilje nad ženama, maltene, ubraja i prezir prema telenovelama ili ostavljenje podignute daske na WC šolji. „Neće da priča sa vama, kritikuje vas, upućuje vam seksualne predloge - sve to spada u oblike „psihičkog nasilja“ muža nad ženom, prema kriterijumima „nasinih stručnjaka“ za nasilje iz domaćeg NVO sektora, a što se zatim koristi kao osnova za pisanje ozbiljnih vladinih strategija.

Zašto u strategiji za rodnu ravnopravnost nema ni govora o nasilju nad muškarcima? Prema pomenutim kriterijumima, verovatno bi rezultati bili isti kao kada su u pitanju žene, ili još drastičniji. Jedno, koje je nedavno sproveo Univerzitet u Glazgovu ( http://www.iol.co.za/news/south-africa/do-men-suffer-spousal-abuse-1.426763 ) pokazalo je da 60% žena smatra da je u redu udarati svoje muževe, a da 35% njih to i čini. Jedna bibliografija ( http://www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm ) koja objedinjuje više stotina studija o nasilju žena, sa ukupnim uzorkom od preko 200 hiljada subjekata, pokazuje da su nasilje i agresivnost prilično simetrično raspoređeni među polovima, ili da žene čak prednjače kao počinioci. Kako objašnjava ( http://www.apa.org/monitor/oct06/pc.aspx )predsednik Američkog udruženja psihologa (APA), žene više udaraju i više iniciraju, samo što koriste različite metode - one su sklonije da partnera gađaju predmetima, šamaraju, šutiraju, grizu, i napadaju ih kada su manje sposobni da se brane (dok spavaju), dok muškarci žestoko udaraju ili dave, što rezultira ozbiljnijim i vidljivijim povredama.

 

 

Takođe, neke studije pokazuju da žene koriste zlostavljanje radi kontrolisanja u istom procentu kao i muškarci, da su u vezama ( http://www.unh.edu/news/cj_nr/2006/may/em_060519male.cfm?type=n ) sklonije fizičkom nasilju nego muškarci, da dominiraju ( http://ajph.aphapublications.org/cgi/content/abstract/97/5/941 ) kada je u pitanju neuzvraćeno nasilje (71%).

Naravno, neki će reći i da Srbija nije Amerika. Međutim, i u Americi je u široj javnosti do skora vladalo uverenje kako su muškarci jedini "krvnici", pa se stalno ponavljalo kako svakih devet sekundi jedna žena biva prebijena na smrt, ili kako svake godine tokom večeri Superboula stopa premlaćivanja žena poraste za 40%, što se ispostavilo kao potpuno netačno ( http://marriage.about.com/od/domesticviolence/a/superbowl.htm ). U Hrvatskoj ( http://blog.vecernji.hr/ocevblog/ ), Crnoj Gori ( http://www.otac-cg.com/ ) i Bosni i Hercegovini ( http://www.otac.ba/index.cfm?WebScr=1104 ) podaci o nasilju nad muškarcima polako se probijaju do javnosti, zahvaljujući udruženjima za zaštitu očeva. "Na desetine očeva nam dođu i kažu kako su zvali sigurne kuće, socijalne radnike i tražili pomoć jer ih supruge zlostavljaju, emocionalno i fizički. Odgovor koji svi dobiju je da oni ne znaju kako da pomognu muškarcima žrtvama porodičnog nasilja, za to nema zakonske regulative, za to nema međunarodne konvencije, a očito da za to nema čak ni dobre volje.", navodi se na blogu ( http://morgiana.blogger.ba/arhiva/2008/04/03/1467131 ) Ravnopravnost i porodica. Formiranje srpskog udruženja  protiv ženskog nasilja nad muškarcima takođe je u toku, budući da zlostavljani muškarci u Srbiji itekako postoje ( http://www.natasa-miljkovic.com/forum/viewtopic.php?t=2658&start=135&postdays=0&postorder=asc&highlight= ), s tim što su (kao i svugde), pod teretom društvenih predrasuda, daleko manje spremni da prijave ili priznaju da su žrtve.

 

Posebno zli muškarci

Ako su od nečega i žene i muškarci danas zaista ugroženi, to su svakako gluposti koje se u javnosti šire na temu muško - ženskih odnosa. Međutim, ukazivanje na levičarsko zastranjivanje i ostrašćenost u nekim aspektima feminizma, na jednostranost „rodnog“ aktivizma kao i na na širenje loših stereotipa o muškarcima, nije ni malo zahvalno u zemlji Srbiji. Kritikujte feminizam ( http://starisajt.nspm.rs/kulturnapolitika/2007_papan18b.htm ) ili neke ženske organizacije ( http://starisajt.nspm.rs/kulturnapolitika/2008_papan9h.htm ) i odmah ćete biti proglašeni za nekog ko podržava premlaćivanje i ubijanje žena, misli da bi one trebalo da se voze u gepeku, ili u stvari samo želi da se dodvori muškim kolegama. Naročito kada se zna da su srpski muškarci posebno zli, pa kritike na njihov račun valjda nikad dosta. Ako se tu uopšte može govoriti o argumentaciji, a ne o podmetanju teza, onda je ona zapravo vrlo slična onoj koja se koristi kada se polemiše o ratnim zločinima – to što su muškarci kroz istoriju „ugnjetavali“ žene, ili što ih neki danas premlaćuju, znači da je, u ime kompezatorne pravde, potrebno staviti tabu na priče o nepravdama prema muškarcima. Šta oni ima da se bune protiv ženskog nasilja, bolje im je da „počiste prvo u svom dvorištu“, ili zauvek zaćute, u ime kazne za počinjene nepravde.

Ali, ako je situacija toliko loša po žene, kako onda non-stop slušamo da su žene predivne? Da, nasilja nad ženama u Srbiji ima, neravnopravnosti ima, ali među ljudima koji oblikuju javno mnjenje, nalaze se uglavnom pripadnici ŽSP tabora. Intelektualci – od novinara i NVO aktivista, preko umetnika pa do statističara, svi oni koji prenose i šire ideje, očigledno imaju jasno mišljenje o tome „...ko je ko u društvu.“, a to njihovo mišljenje, na duži rok, ima velikog uticaja na društvo u celini, a naročito na vlast, koja donosi zakone, sprovodi kampanje i strategije. Što znači da je njihova pristrasnost u stanju da klatno ozbiljno zaljulja na suprotnu stranu. A onda kao da se nismo ni pomakli iz mesta.

Most koji povezuje dvije polovine mozga pod nazivom corpus callosum veći je kod Mardž nego kod Homera. Mardž može integrisati informacije iz obe polovine mozga, što znači da je u stanju da simultano Homeru pravi ručak, sluša kako Liza svira na saksofonu, i bude sigurna kako Bart neće ništa zapaliti. Homer, s druge strane, ima poteškoća u kombinovanju pjevanja i vožnje bez da se zabije u drvo. (Ko ne voli Simpsone? Animirani film za odrasle i djecu pun humora i to, uglavnom, humora koji igra na kartu loše stereotipizacije muškaraca. Jeste li čuli ijednog muškarca da je, kao razlog zašto ne voli ovaj animirani film, naveo to da on pojačava lošu stereotipizaciju muškaraca u društvu? Čisto sumnjam. E, da savremeno društvo poznaje ovoliko popularan animirani film u kojem se humor zasniva na lošoj stereotipizaciji žene, ne bismo ga dugo gledali. To tvrdim! Uostalom, svakako ga nema. Zašto?)


PROZA I POEZIJA
Lirika o ljubavi
Koščej Besmrtni
Sarabanda
In quo totum continetur
Svijet na ruševinama budućnosti
Skica za moja življenja
Priča
Magija
On i žena
Grim majstor
Ovdje, po našoj glavi
Eter
Svađe vremenà
Caturaṅga (चतुरङ्ग)
Jezgro
Žurba i kalabaš lula
On nema ime
Keridven
Ustakljeni mrak
Sve
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Čuvari"
"Rock 'n' Roll"
"Mrijestilište"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Epilogna stvarnost"
"Ušivanje"
"Adagio za lutku"
"Nešto vremena u sobici"
"Sakupljač misli"
"Premotano na kraj"
"Pismo"
"Tref dama"
"Pod drvetom"
Dirigent
Reciklirani traktat o kosmogoniji
Ništenje
Uhvaćene vode
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
Neshvaćene riječi
Digitalne tvari
O prirodi (stvari)
Protokoli
Mjesto odakle dolaze pitanja
Meta
Ona je ja
Dolazi sve što treba
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Razrušeni ljudi
Koncert koji traje 36:26
Ogled o smislu
Bez premca (once again)
Blues
Gornja brada
Sofija
Kameni junak
Koja riječ?
Muzika
Zelena Angela
Biblioteka
Usud blagosti
Igra
Moja bijesna cura
Stvaranje cvijeća
Sam
Volja
Uzrečica
Mladi ja
Epitaf mome pjesniku
Riječi za nepotentan mit
Broj dana rođenja
Suza u noći
Grad
Oči su od Oca
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Traktat
Priča počinje kao nedovršena rečenica.
Jeanne d'Arc
Pisanje
Iz suze
Vrijeme
Stopa ode
Intro
Crkva sv. Đorđa
Naša
Grijeh kiša
Srce gdje nema zašiješ
Riječ
Zamjenjiva kategorija
Ona koja svjedoči
Moneov kist
Ono što širi
Učim
Klupe čekanja
Upišimo odgovor
Frekvencija
Bosanska
Jednostavno.
Lagano putovanje
Susret
Bedem
Dlanovi i rosa
Ženska
Vrijeme i bjelina
§
Notni zapis
Polagano
Molitva za ženu
Rađanje
Majčin telal
Svijet odgovora
˛˛~°°°~¸¸
Za novih par sijedih
Solo para siempre
Starcu
Et in Arcadia ego
Jednoj od svih, svakoj od jednih
Elegija o smrti mašte
Čeznem te flamenko
Soba misli
Unutrašnja
Stvaranje
Mislim...
Obalu zapljuskuje proljeće
Putešestvije
Amajlijin naslov duše
Bijela pčela
Umorena mora
Pismo
Priznanje
Prvi dešeni
Apokaliptično komična
Daleka
Dan
¤

Dan
U prilog teorije haosa
Fuga bez muzike
Kurčeviti trubadur i iskusna muza
Dolina ubranih breskvi
Poezija magla
Kolijevka u stihu
Posljednja činija žita
Broj dana rođenja
Teslina ploča
Slaviti život

FILOZOFIJA, PSIHOLOGIJA I ISTORIJA
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
In quo totum continetur
Sajensifikacija fikcije ili o traženju opravdanja: Los Voladores
Svijet na ruševinama budućnosti
Hiperdimenzionalna materijalizacija
Svojstvo!
Voli!
24 duge godine od masakra: Konačno uhapšen Radomir Pantić i prvi egzekutori 63 civila u selu Zaklopača kod Milića, ubijenih u jednom danu (neka ostane zapis ko je nalogodavac, a još uvijek nije uhapšen)
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
Eter
Jezgro
NOISe proudly presents: Blogeri & Asocijacije
"Mythic Fantasy tour"
"Horizont događaja"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Epilogna stvarnost"
"Kotač"
Šta je činjenica?
Reciklirani traktat o kosmogoniji
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
O prirodi (stvari)
Meta
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Ogled o smislu
Sofija
Samorecepti: Iskomunicirano (za sada)
GENOCID: Onemogućavanje rađanja
Zašto?
Mladići prepisivali ponašanje svojih očeva od prije 20 godina
Iz neznanja i zbog malicioznih ciljeva - (zlo)upotrebe
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Tajne
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
Čudesna biljka
Imaj vjere.
Čovjek koji je zaustavio pustinju
Od...
Osjećam, dakle postojim.
Intro
PREPORUČUJEM: Inferiornost = zavist = podsmijeh
Bartolomejska noć ili o šovinizmu
Pojava
Čoporativno ZLO & čoporativno DOBRO
Ona koja svjedoči
Abeceda
Šta znači ćutiti & šutiti?
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
"Okrajak za kraj" ili o satanizmu
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
O samocenzuri
Znakovi
Boje ili rasprava o isključivosti
Ljudi
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Kako očevi vole...
Samotnost
Izdržljivost ili ponešto o poboljšanom JA
Ljubav mori
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Sjećanje
Red privatnog, red jednostavnog, red dosadnog
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
O (ne!)prijateljstvu
-izmi ili transgeneracijske igre
Umijeće strahovanja ili popis mojih strahova
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Serijal odnosi: Svijet po mjeri žene
Misterija osmijeha
Uspod modernog rasizma
Supremacija
Serijal “Odnosi”: Žena
Mi, ljudi!
Je li način, je li mjesto?
Krizologija
Sažetost
Entropija
I vas volim sudije.
Abeceda
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Boje ili rasprava o isključivosti
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
(a)Teološka rasprava
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Uspod modernog rasizma
Mi, ljudi!
Rasisti&kastisti
Besa
Ponešto o konkretnom djeliću istine čije je potpuno distorziranje, u međuvremenu, pokušavano na najgresivnije moguće načine
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Svevidjeće oko
Panevropa
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Ἅγιον Ὄρος
Nazi Israel
Koncepti

MUZIKA I UMJETNOST
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
Koščej Besmrtni
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
Sarabanda
Tartini
In quo totum continetur
Griegova teška p o b j e d a
Ispravljanje
Пьесы Фантазии
She has her own way now (and she loves Satie :-)
Radosna pjesma nakon litanija (rekli bi k'o fenix)
Grim majstor
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
Mnogo, mnoooooooooogo dobro (pozajmila od Solakhova)
Jonathan Howsmon Davis
Ovdje, po našoj glavi
Smrt znanja
Vinil godine '94.
Svađe vremenà
Idila o 730 pisama Kamili Stösslovoj
Michael Jackson thought a Punk
Mubarek Ramazan, moji blog prijatelji :-)
Sharaniejšn & Ormusovača
Totenmarsch
Dvije čovjekove smrti: Dijete i Starac
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"I own your tears anyway"
"I own your tears anyway"
"Aaaaaaaaaaaaa, ovo je brzina (kec, kec, kec, kec,kec,kec, keckeckec)"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Voli metal punk mrzi rat: Ausgebombt"
"Halford & kostimirane godine"
"Rock 'n' Roll"
"What's going on?"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Doviđenja moja ljubavi, moja strasti"
"Mist ("kiseli" se tri godine, nikako da doživi studijsku verziju)"
"NOISe proudly presents: Nights in Black Satin"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Moj bend"
"Poetry of Old"
"Budžžž"
"Camille Saint-Saëns: La Danse macabre"
"No War!"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Vivaldijevo "Ljeto": Žestoko izvođenje"
"Lady Justice has been raped"
"Ušivanje"
"Most Severe Waltz in The Kingdom of My Decided King"
"Adagio za lutku"
"Čuvar armenske muzike: Aram Khachaturian"
"Zrak"
"Dies Irae manual: Pustiti glasno"
"Premotano na kraj"
"Rekvijem"
"Ludi Velšanin, jedan od velikih, još uvijek živ: Sir Karl William Pamp Jenkins"
"Llibre Vermell de Montserrat: Stella Splendens aka narodna muzika iz XIV vijeka"
"Da li se Igra kraljeva ikada začula u Vinčesteru? Kako je slučaj udesio da Серге́й Серге́евич Проко́фьев u baletu o najpoznatijim svjetskim ljubavnicima iz italijanske Verone muzički odredi britanski identitet?"
"Empirija 1978: Kako je Hard Rock prešao u Heavy!"
"Tref dama"
"Saturnesa"
"Osjećaj Matematičara: Tišina prije Bacha"
"Clément Philibert Léo Delibes - Duet cvjetova: Lakmé, kći brahmanskog sveštenika i Malika, njena sluškinja"
"Nadrealizam: O puževima i svecima (Rene Laloux "Les Escargots" feat. The Cult "Saints Are Down")"
"Naprijed je tamo gdje učim"
Dirigent
Borodinov "Knez Igor": Plesovi turskog nomadskog naroda (Kumansko-kipčačka konfederacija X-XIII vijek)
Ovako umiru ljubavnici
U dvorani Planinskoga Kralja
Božanska muzika Johana Pahlbela
Inspirisano Vergilijevim Georgikama: Disati u pauzama
Morgonstemning
Åkerfeldt
Poets and Madmen
Doma
Rock and fuckin' Roll
Multiple Frequency Orgasm
หินอวกาศ
Vàli: Kamen i kora
Sjećam se.., sjećam se velikih podzemnih jezera
Kako Serebrier (najbolje) čuje
Sve zbog čega volim Fedosejeva
Рассказ царевича Календера ili o orgazmu i porijeklu priča
Meta
A Natural Disaster
Totentanz
Koncert koji traje 36:26
Genij ubice i rasiste vs. Balada o tužnom Vargu

Memories
Distorzirani kauboji feat 18 godina stara progresija
Jedan je (Met)
Black Sun
Otkriće (hvala Antoanu :-)
Sam
Sirovina (mojim prijateljima, kažu da se rastajemo)
Suza u noći
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Motion in (e)motion
Vrijeme
Mejah sav
Srce gdje nema zašiješ
Zamjenjiva kategorija
Filozofsko ništa konkretno je svašta
1993.
...
Sada...
Malo više "pozajmiš" od melodijske teme Bonfae, malo "pozajmiš" od Stingovog načina pjevanja i dobiješ pjesmu na vrhu top listi svijeta. No, majstorstvo je to uklopiti na ovaj način. Aranžmanski je besprijekorno.
Muzika
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
Sjetih se... dobra je.
Noćas imam reći ono što su Barbier i Carré rekli u libretu za Gounodovu veliku operu Faust.
Lagano i C oštri
”Kada postanem Sunce, zasjaću život u srca ljudi.”
Mir ili kako ga je čuo Satie
Mislila sam pisati tekst o tome kako je ministar finansija SR Njemačke poručio Britancima kako će se, prije ili kasnije, morati odreći svoje prešs funte u korist €ura, al' se odlučih za ljubav na AC/DC način ;-)
Sestre milosrdnice;-)
Godina od derneka prođe:-)))
§
Notni zapis
Umjetnosti
Strpljenje
Fortune Plango Vulnera
Oh, dear! Ooh, Buckethead!
Baš odgovara;-)
Vrata
Irska tradicionalna (volim ovu pjesmu...)
Opeth opet i ostalo... po mom izboru.
Ramazan Mubarek Olsun
Cover
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Vanredno bolja od originalne
Mubarek dan
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Notni zapis
Umjetnosti
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Uspon filma, uspon fašizma
Dilema
Misterija osmijeha
Zima
Umjetnost

POŠAST GLOBALIZACIJE
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
"Evropo, jebem ti mater zbog izbjeglica!"
Razrušeni ljudi
Zelena Angela
Pax Romana
Ćuti!!!
Ko je čovjek lijevo? Rođen 1923., nije umro. Tito i on su, zapravo, istoga i etničkog i nacionalnog porijekla. Ali, nemoj da vas zbunjuje zadnji podatak, riječ je o mome zaključku, više - manje neprovjerljivom.
Zavjera u praksi: Hvala Bogu što se ne rodih u Americi! 999 - E, da, to je i ZLO i NAOPAKO.
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
No comment
Lijek
Preporučujem: KOLAPS
Mejnstrim mediji ćutali
Stara *urva Evropa.
Joseph Aloisius Ratzinger aka Benedictus PP. XVI & Kuba
Počeo je... nastavak. (A kad je uopšte stalo?)
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Unija (od kasnog latinskog 'unio'; 'union' značenja JEDINSTVO /od izvornog latinskog 'unus' značenja JEDNO)
SOPA i PIPA ili Hollywood vs. Silikonska dolina prema tumačenju Obame
Svevidjeće oko
Po*izd u crtama
Neko bolestan, neko terorista!!!
Benedictus PP. XVI: STOP UNHATE!
Panevropa
Uživaj kapitalizam!
Anonymvs
O savremenim britanskim krstašima i "svetom" Ólafru Haraldssonu
Dešava se
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Bruto nacionalna sreća
QI.B.8.01.
Bijela pčela
EU namjerava zabraniti distribuciju i prodaju ljekovitog bilja, te alternativnu medicinu
Kad nema novih, a ono može sa starih... munara;-)
Prvi spermatozoidi sisara proizvedeni u laboratoriji
Legalno pišanje po ljudskim pravima
Lajički, k’o dobar đak Obama
Misao dana
Kako to radi Novi Svjetski Poredak: Revolucije (krvi) na izvoz!
Dinastija, uvijek i zauvijek!
OBAMA...
Mislite li da postoji suštinska razlika između poretka EU i nekadašnjeg SSSR-a?
Pobunite se već jednom!
Bio sam nekad BIO!
Ekumenizam
Sistem vrijednosti
Jedna valuta – jedan poredak
Virtualna Zemlja
Izmišljena vrijednost će svakako pući poput balona od sapunice
Dan LJUDSKIH? prava
Sapunica “WikiLeaks”
Koncepti
Krojači stvarnosti
Plemenito neistinito
Revolucija
Vladavina naroda. Eki?!
Entropija

Čitam...

Bili...
505989

Powered by Blogger.ba