∇a§IONia

17.02.2012.

Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje

 

 

 

Direktna inspiracija za nastanak ovog teksta su dva teksta kod kolege bloggera Jasanstav i to Nobelove nagrade ( http://jasanstav.blogger.ba/arhiva/2012/02/16/3144671 ) i Obrazovanje i znanstveno - istraživačke publikacije u islamskim državama ( http://jasanstav.blogger.ba/arhiva/2012/02/17/3144841 ), kao i tekst Muslimani i Jevreji ( http://nunion.blogger.ba/ ) kod kolege bloggera Ra.

 

Pohvalila bih oba nastojanja kolega bloggera da uđu i daju svoj doprinos u rasvjetljavanju teme koja je veoma disperzirana, a zapravo bi se mogla svesti na uzročno-posljedične odnose nivoa i kvaliteta znanja i primjene tog znanja u kreiranju ukupnih odnosa u danas informaciono uvezanom svijetu. Svijetu globalizacije, mnogi bi možda i s ponosom rekli, a u meni taj pojam, u svim njegovim značenjima u trenutnoj stvarnosti de facto zlonamjerno primjenjen, izaziva nešto mnogo jače od obične nelagode.

Jasanstav, kao i svi mi, uviđa jaku uzročno-posljedičnu vezu između nivoa i kvaliteta znanja u jednoj zajednici koju omeđava više-manje jedinstven identitetski pečat i položaja i uticaja te zajednice na globalnoj sceni, u svim oblastima društvenog djelovanja. Jasanstav vjerno slijedi onu mudru da se uzroci lošeg položaja i uticaja zajednice jedinstvenog identitetskog pečata, u konkretnom slučaja muslimana, prije svega trebaju potražiti, analizirati i valorizovati unutar te zajednice. Analiza kolege bloggera Jasanstav manjkava je, prema mome mišljenju, utoliko što skoro potpuno isključuje uticaje vanjskih uzroka na položaj i uticaj muslimana u globalnom svijetu trenutno. Doduše, Jasanstav napominje da njegova analiza i ne pretenduje biti sveobuhvatna, nego da je čitaoci uzmu kao polazište, pa i svojevrsnu provokaciju, za promišljanje, razmjenu ideja i eventualno izvođenje zaključaka koji se, potom, u dijalogu sa drugima mogu argumentovano dokazati ili pobiti.

Ra, s druge strane, u svome tekstu, praktično odgovoru na pisanje bloggera Jasanstav, izriče jedan etički princip bez čijeg je poštovanja globalno društvo osuđeno samo i isključivo na konstantni nered, uporno stanje haotičnosti. To je princip da trenutno jači položajem i uticajem na globalnoj sceni ima i srazmjerno veću odgovornost za stanje svijeta, da trenutno jači znanjem isto mora primjenjivati s ciljem da se ugroženom pomaže kako bi se njegov status doveo u ravan s drugim zajednicama. Da se mene i Ra pita, a ne pita nas se, ovo bi postao postulat, a ne samo etički princip koji se svakodnevnim disanjem svijeta konstantno krši i ruši. No, ima u pisanju Ra jedna, po mome mišljenju, manjkavost. Znanje u provođenju i uopšte postojanje bazično dogovorene strategije društvenog djelovanja zajednice s jedinstvenim identitetskim pečatom, u ovom slučaju muslimana, u globalnim okvirima položaj i uticaj te zajednice može dobrano popraviti. To je ono čega se Ra u analizi ne dotiče, loš položaj muslimana isključivo konstatuje ne dajući, zapravo, temeljne odgovore na suštinska pitanja postavljena u tekstovima bloggera Jasanstav.  

 

 

Šta je znanje? Šta je napredak?

Da li znanje radi napretka treba iskoristiti na način da svaka buduća beba koja se na ovom svijetu rodi, a radi svjesnosti da je i ona kao i svaka druga sutra potencijalni kriminalac, po rođenju bude obilježena čipom kako bi poredak pratio svaki korak te osobe i, na taj način, prevenirao kriminalno ponašanje?

Da li je znanje radi napretka tek otkrivenu fuziju prvi put praktično upotrijebiti (ili ako hoćete testirati) tako što ćete napraviti nukleranu bombu? I baciti je? Više puta.

Da li znanje radi napretka znači ne dijeliti intelektualno vlasništvo, nego zadržati autorska prava i u identitetsko-kulturološkom i svakom drugom smislu držati podjarmljen cijeli svijet, ili ogromnu većinu "malih ljudi" koji po kugli zemaljskoj hodaju?

Da li je, pak, znanje radi napretka puko kopiranje velmože u intelektualnom vlasništvu, odnosno kopiranje načina na koji velmoža do toga znanja dolazi, a posebno načina na koji ga primjenjuje? Svakodnevno. "Jači - kači!"

 

Ima, dakle, među ovim rečenicima iz teksta od Ra jedna duboko istinita sa kojom se u potpunosti slažem, osim dodatka da na mjesto Izraela mogu biti stavljene i druge države, savezi država ili organizacije drugog tipa, a da na mjesto muslimana mogu biti stavljene i neke druge zajednice sa jedinstvenim identitetskim pečatom: " Istina je da smo sami krivi sto nismo napredniji od Izraela, ali rado sam manje napredan nego da sam tiranin i da ubijam druge jer su manje napredni od mene, jer su bespomocni.".

Znanje može biti zlo. Suprotstavljanje zlom znanju, ukoliko se načini zlog znanja kopiraju, također može biti zlo. Priča o znanju je zapravo priča o ugnjetavaču i ugnjetenom, o tiraninu i žrtvi. Kako balansirati? Kako ne ostati dug vremenski period žrtva i kako ne ostati dug vremenski period tiranin?

Kakva su dva sjajna antipoda tekstovi od kolega bloggera Jasnistav i Ra. Kako je sjajan srednji put među ova dva antipoda. Kako je sjajno kritikovati svoj identitetski pečat, aktivno ga mijenjati iznutra kako bi se položaj i uticaj u globalnom svijetu popravio jer tu i leži glavnina uzoka, ali, istovremeno, pronalaziti neki drugačiji način primjene znanja kako ono ne bi (p)ostalo zlo, tiransko. Ovo, ustvari, vrijedi podjednako i za muslimane i za Jevreje.

 

 

Zlom znanju nije prepreka samo etika muslimana ili neposlušnih Jevreja iznutra, zlom znanju je prepreka etika svakog "malog čovjeka" iz svake zajednice jedinstvenog identitetskog pečata. Zlo znanje želi osvete za mnogostruke nepravde kako bi imalo opravdanje za nastavak gaženja istim putevima tmine, jer, ukoliko takvog opravdanja nema, nastavak gaženja jednom, nekad, može pokrenuti etiku svakog "malog čovjeka" iz svake zajednice jedinstvenog identitetskog pečata na osvetu. Osveta se, dakle, ne isplati, osim što je, prema mome ličnom uvjerenju, potpuno nedopuštena prema onima koji bi se tu mogli zadesiti kao nevini. A upravo se to, po pravilu, dešava.

Isplati se nešto drugo, prema mome mišljenju, i to je ono gdje muslimani trebaju tražiti svoju snagu. Udruživanje! Udruživanje etike muslimana sa etikom svakog "malog čovjeka" u svakoj zajednici drugačijeg identitetskog pečata. Nerijetko se ovdje na bloggu, ali i širom globalne misleće zajednice može čuti: Palestina je problem svih muslimana!. Jeste, ali je Palestina problem etike i svakog "malog čovjeka" u svakoj zajednici drugačijeg identitetskog pečata. Zašto muslimani oko sebe ne okupljaju etiku tih ljudi? Zašto, čim čuju da je neki pojedinac drugačijeg identitetskog pečata uznemiren patnjama Palestinaca, zašto mu ne priđu, kažu: Dođi 'vamo! Muslimani već 20 godina okružuju svojim tijelima džamiju Al-Aksa u Jeruzalemu, možeš sa nama poći i ti. Hajdemo svi!. A znate li, evo sada provjerih, da članka na Wikipediji o džamiji Al-Aksa na bosanskom jeziku nikako nema?!!! Ima na makedonskom, ima na slovenačkom, ima na srpskom i srpskohrvatskom, ali na bosanskom nema! ( http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Aqsa_Mosque - pratiti spisak članaka na svjetskim jezicima lijevo).

Ne treba, do kraja, to udruživanje shvatiti u kontekstu danas modernog termina lobiranje. Zlo znanje ima toliko, vijekovima, hiljadama godina organizacijski uhodanu mrežu lobiranja na najvišim nivoima da ga je, trenutno, na tom nivou nemoguće poraziti. Slikovit primjer, vezan za Bosnu i Hercegovinu. Ja ne znam da je, a neka se oprosti mojoj neinformisanosti ako jeste, naš reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić otišao da popriča sa arhiepiskopom grčkog patrijarhata Teodosijem Atallahom Hannaom nakon što je arhiepiskop izjavio ovo, a Rijaset to detaljno prenio na svome zvaničnom portalu ( http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=12111&Itemid=184 ):

 

 

 

Vara se onaj koji misli da su reisu-l-ulema Cerić i arhiepiskop Hanna "veliki ljudi", ne u smislu njihove lične veličine, nego u smislu njihove lobističke moći. Ali bi ovaj razgovor, do kojeg nije došlo, bio način da se uvežu, udruže etike "malih ljudi" (onih koji kao lidere doživljavaju reisu-l-ulemu Cerića i arhiepiskopa Hannau) različitih identitetskih pečata oko zajedničkog cilja - toliko željene slobode palestinskoj djeci i njihovim očevima. To je već udružena moć, ona koja daleko prevazilazi i nadvladava lobističke moći uskog kruga pojedinaca. To je ona udružena moć koju ništa zaustaviti ne može u njenom mirnom iskazivanju do dana kada etika i crnih i bijelih, i žutih i meleza, i hrišćana i hebreja i muslimana bude dosegla dotle da okupi tijela svakog od njih oko Al-Akse.

Šta smo, umjesto razgovora  reisu-l-uleme Cerića i arhiepiskopa Hannae (kao samo jedne od mogućnosti) dobili? Dobili smo da je specijalni izaslanik Svjetskog jevrejskog kongresa za prostor bivše SFRJ... Još jednom, specijalni izaslanik Svjetskog jevrejskog kongresa za prostor bivše SFRJ danas (i ima već poduži niz godina) savjetnik nekog apsolutno svjetski nebitnog predsjednika nekog apsolutno svjetski nebitnog entiteta koji se zove imenom (nastale na genocidu) RS. Dakle, Arie Livne, odnosno njegovi poslodavci, već godinama unaprijed znaju da

 

 

Arie Livne

će se, prije ili kasnije, u Ujedinjenim nacijama glasati za međunarodno priznanje nezavisnosti i suvereniteta palestinske države; niz godina prije toga uspostavlja kontakte sa (od amerikanaca ustoličenim) Miloradom Dodikom; postaje njegov savjetnik, da godinama nakon toga Bosna i Hercegovina ne bi u UN-u dala taj jedan dragocjeni glas ZA priznanje nezavisnosti palestinske države. Pogodba igrača i sljedbenika zlog znanja je sljedeća: Tvorevina kojom kriminalno vladaš neće biti međunarodno upitna iako je na genocidu nastala, zapravo ćemo genocid negirati jer ću ja, Arie Livne, kod tvoje plavuše na PTPC-y reći da ja imam moralno pravo reći da to nije genocid jer su moji svi stradali u Holokaustu, a ti  Bosnu i Hercegovinu iznutra spriječi da glasa ZA palestinsku nezavisnost jer smo s brojem glasova neizvjesni. Moglo bi bit' usitno. Što je sigurno, sigurno je!

 

More bih primjera mogla navoditi, a tekst je odavno predug.

 

Za kraj, kako Zlo znanje izgleda?

 

 

Zlo znanje ovjekovječeno je maksimom: 'Što je gore, to je dole.' i direktno aludira na dvojnost Boga. Blasfemijom o dualnosti Boga etika je relativizovana, odnosi između dobra i zla usložnjeni, te je, za običnog smrtnika, sasvim etično da odabire sivo. Ni crno ni bijelo, ni dobro ni zlo. Nego onako, ravnodušno sivo. To je željeno sljedbeništvo običnog puka, "malih ljudi"  zlom znanju.

 


PROZA I POEZIJA
Lirika o ljubavi
Koščej Besmrtni
Sarabanda
In quo totum continetur
Svijet na ruševinama budućnosti
Skica za moja življenja
Priča
Magija
On i žena
Grim majstor
Ovdje, po našoj glavi
Eter
Svađe vremenà
Caturaṅga (चतुरङ्ग)
Jezgro
Žurba i kalabaš lula
On nema ime
Keridven
Ustakljeni mrak
Sve
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Čuvari"
"Rock 'n' Roll"
"Mrijestilište"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Epilogna stvarnost"
"Ušivanje"
"Adagio za lutku"
"Nešto vremena u sobici"
"Sakupljač misli"
"Premotano na kraj"
"Pismo"
"Tref dama"
"Pod drvetom"
Dirigent
Reciklirani traktat o kosmogoniji
Ništenje
Uhvaćene vode
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
Neshvaćene riječi
Digitalne tvari
O prirodi (stvari)
Protokoli
Mjesto odakle dolaze pitanja
Meta
Ona je ja
Dolazi sve što treba
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Razrušeni ljudi
Koncert koji traje 36:26
Ogled o smislu
Bez premca (once again)
Blues
Gornja brada
Sofija
Kameni junak
Koja riječ?
Muzika
Zelena Angela
Biblioteka
Usud blagosti
Igra
Moja bijesna cura
Stvaranje cvijeća
Sam
Volja
Uzrečica
Mladi ja
Epitaf mome pjesniku
Riječi za nepotentan mit
Broj dana rođenja
Suza u noći
Grad
Oči su od Oca
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Traktat
Priča počinje kao nedovršena rečenica.
Jeanne d'Arc
Pisanje
Iz suze
Vrijeme
Stopa ode
Intro
Crkva sv. Đorđa
Naša
Grijeh kiša
Srce gdje nema zašiješ
Riječ
Zamjenjiva kategorija
Ona koja svjedoči
Moneov kist
Ono što širi
Učim
Klupe čekanja
Upišimo odgovor
Frekvencija
Bosanska
Jednostavno.
Lagano putovanje
Susret
Bedem
Dlanovi i rosa
Ženska
Vrijeme i bjelina
§
Notni zapis
Polagano
Molitva za ženu
Rađanje
Majčin telal
Svijet odgovora
˛˛~°°°~¸¸
Za novih par sijedih
Solo para siempre
Starcu
Et in Arcadia ego
Jednoj od svih, svakoj od jednih
Elegija o smrti mašte
Čeznem te flamenko
Soba misli
Unutrašnja
Stvaranje
Mislim...
Obalu zapljuskuje proljeće
Putešestvije
Amajlijin naslov duše
Bijela pčela
Umorena mora
Pismo
Priznanje
Prvi dešeni
Apokaliptično komična
Daleka
Dan
¤

Dan
U prilog teorije haosa
Fuga bez muzike
Kurčeviti trubadur i iskusna muza
Dolina ubranih breskvi
Poezija magla
Kolijevka u stihu
Posljednja činija žita
Broj dana rođenja
Teslina ploča
Slaviti život

FILOZOFIJA, PSIHOLOGIJA I ISTORIJA
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
In quo totum continetur
Sajensifikacija fikcije ili o traženju opravdanja: Los Voladores
Svijet na ruševinama budućnosti
Hiperdimenzionalna materijalizacija
Svojstvo!
Voli!
24 duge godine od masakra: Konačno uhapšen Radomir Pantić i prvi egzekutori 63 civila u selu Zaklopača kod Milića, ubijenih u jednom danu (neka ostane zapis ko je nalogodavac, a još uvijek nije uhapšen)
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
Eter
Jezgro
NOISe proudly presents: Blogeri & Asocijacije
"Mythic Fantasy tour"
"Horizont događaja"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Epilogna stvarnost"
"Kotač"
Šta je činjenica?
Reciklirani traktat o kosmogoniji
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
O prirodi (stvari)
Meta
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Ogled o smislu
Sofija
Samorecepti: Iskomunicirano (za sada)
GENOCID: Onemogućavanje rađanja
Zašto?
Mladići prepisivali ponašanje svojih očeva od prije 20 godina
Iz neznanja i zbog malicioznih ciljeva - (zlo)upotrebe
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Tajne
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
Čudesna biljka
Imaj vjere.
Čovjek koji je zaustavio pustinju
Od...
Osjećam, dakle postojim.
Intro
PREPORUČUJEM: Inferiornost = zavist = podsmijeh
Bartolomejska noć ili o šovinizmu
Pojava
Čoporativno ZLO & čoporativno DOBRO
Ona koja svjedoči
Abeceda
Šta znači ćutiti & šutiti?
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
"Okrajak za kraj" ili o satanizmu
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
O samocenzuri
Znakovi
Boje ili rasprava o isključivosti
Ljudi
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Kako očevi vole...
Samotnost
Izdržljivost ili ponešto o poboljšanom JA
Ljubav mori
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Sjećanje
Red privatnog, red jednostavnog, red dosadnog
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
O (ne!)prijateljstvu
-izmi ili transgeneracijske igre
Umijeće strahovanja ili popis mojih strahova
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Serijal odnosi: Svijet po mjeri žene
Misterija osmijeha
Uspod modernog rasizma
Supremacija
Serijal “Odnosi”: Žena
Mi, ljudi!
Je li način, je li mjesto?
Krizologija
Sažetost
Entropija
I vas volim sudije.
Abeceda
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Boje ili rasprava o isključivosti
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
(a)Teološka rasprava
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Uspod modernog rasizma
Mi, ljudi!
Rasisti&kastisti
Besa
Ponešto o konkretnom djeliću istine čije je potpuno distorziranje, u međuvremenu, pokušavano na najgresivnije moguće načine
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Svevidjeće oko
Panevropa
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Ἅγιον Ὄρος
Nazi Israel
Koncepti

MUZIKA I UMJETNOST
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
Koščej Besmrtni
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
Sarabanda
Tartini
In quo totum continetur
Griegova teška p o b j e d a
Ispravljanje
Пьесы Фантазии
She has her own way now (and she loves Satie :-)
Radosna pjesma nakon litanija (rekli bi k'o fenix)
Grim majstor
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
Mnogo, mnoooooooooogo dobro (pozajmila od Solakhova)
Jonathan Howsmon Davis
Ovdje, po našoj glavi
Smrt znanja
Vinil godine '94.
Svađe vremenà
Idila o 730 pisama Kamili Stösslovoj
Michael Jackson thought a Punk
Mubarek Ramazan, moji blog prijatelji :-)
Sharaniejšn & Ormusovača
Totenmarsch
Dvije čovjekove smrti: Dijete i Starac
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"I own your tears anyway"
"I own your tears anyway"
"Aaaaaaaaaaaaa, ovo je brzina (kec, kec, kec, kec,kec,kec, keckeckec)"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Voli metal punk mrzi rat: Ausgebombt"
"Halford & kostimirane godine"
"Rock 'n' Roll"
"What's going on?"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Doviđenja moja ljubavi, moja strasti"
"Mist ("kiseli" se tri godine, nikako da doživi studijsku verziju)"
"NOISe proudly presents: Nights in Black Satin"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Moj bend"
"Poetry of Old"
"Budžžž"
"Camille Saint-Saëns: La Danse macabre"
"No War!"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Vivaldijevo "Ljeto": Žestoko izvođenje"
"Lady Justice has been raped"
"Ušivanje"
"Most Severe Waltz in The Kingdom of My Decided King"
"Adagio za lutku"
"Čuvar armenske muzike: Aram Khachaturian"
"Zrak"
"Dies Irae manual: Pustiti glasno"
"Premotano na kraj"
"Rekvijem"
"Ludi Velšanin, jedan od velikih, još uvijek živ: Sir Karl William Pamp Jenkins"
"Llibre Vermell de Montserrat: Stella Splendens aka narodna muzika iz XIV vijeka"
"Da li se Igra kraljeva ikada začula u Vinčesteru? Kako je slučaj udesio da Серге́й Серге́евич Проко́фьев u baletu o najpoznatijim svjetskim ljubavnicima iz italijanske Verone muzički odredi britanski identitet?"
"Empirija 1978: Kako je Hard Rock prešao u Heavy!"
"Tref dama"
"Saturnesa"
"Osjećaj Matematičara: Tišina prije Bacha"
"Clément Philibert Léo Delibes - Duet cvjetova: Lakmé, kći brahmanskog sveštenika i Malika, njena sluškinja"
"Nadrealizam: O puževima i svecima (Rene Laloux "Les Escargots" feat. The Cult "Saints Are Down")"
"Naprijed je tamo gdje učim"
Dirigent
Borodinov "Knez Igor": Plesovi turskog nomadskog naroda (Kumansko-kipčačka konfederacija X-XIII vijek)
Ovako umiru ljubavnici
U dvorani Planinskoga Kralja
Božanska muzika Johana Pahlbela
Inspirisano Vergilijevim Georgikama: Disati u pauzama
Morgonstemning
Åkerfeldt
Poets and Madmen
Doma
Rock and fuckin' Roll
Multiple Frequency Orgasm
หินอวกาศ
Vàli: Kamen i kora
Sjećam se.., sjećam se velikih podzemnih jezera
Kako Serebrier (najbolje) čuje
Sve zbog čega volim Fedosejeva
Рассказ царевича Календера ili o orgazmu i porijeklu priča
Meta
A Natural Disaster
Totentanz
Koncert koji traje 36:26
Genij ubice i rasiste vs. Balada o tužnom Vargu

Memories
Distorzirani kauboji feat 18 godina stara progresija
Jedan je (Met)
Black Sun
Otkriće (hvala Antoanu :-)
Sam
Sirovina (mojim prijateljima, kažu da se rastajemo)
Suza u noći
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Motion in (e)motion
Vrijeme
Mejah sav
Srce gdje nema zašiješ
Zamjenjiva kategorija
Filozofsko ništa konkretno je svašta
1993.
...
Sada...
Malo više "pozajmiš" od melodijske teme Bonfae, malo "pozajmiš" od Stingovog načina pjevanja i dobiješ pjesmu na vrhu top listi svijeta. No, majstorstvo je to uklopiti na ovaj način. Aranžmanski je besprijekorno.
Muzika
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
Sjetih se... dobra je.
Noćas imam reći ono što su Barbier i Carré rekli u libretu za Gounodovu veliku operu Faust.
Lagano i C oštri
”Kada postanem Sunce, zasjaću život u srca ljudi.”
Mir ili kako ga je čuo Satie
Mislila sam pisati tekst o tome kako je ministar finansija SR Njemačke poručio Britancima kako će se, prije ili kasnije, morati odreći svoje prešs funte u korist €ura, al' se odlučih za ljubav na AC/DC način ;-)
Sestre milosrdnice;-)
Godina od derneka prođe:-)))
§
Notni zapis
Umjetnosti
Strpljenje
Fortune Plango Vulnera
Oh, dear! Ooh, Buckethead!
Baš odgovara;-)
Vrata
Irska tradicionalna (volim ovu pjesmu...)
Opeth opet i ostalo... po mom izboru.
Ramazan Mubarek Olsun
Cover
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Vanredno bolja od originalne
Mubarek dan
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Notni zapis
Umjetnosti
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Uspon filma, uspon fašizma
Dilema
Misterija osmijeha
Zima
Umjetnost

POŠAST GLOBALIZACIJE
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
"Evropo, jebem ti mater zbog izbjeglica!"
Razrušeni ljudi
Zelena Angela
Pax Romana
Ćuti!!!
Ko je čovjek lijevo? Rođen 1923., nije umro. Tito i on su, zapravo, istoga i etničkog i nacionalnog porijekla. Ali, nemoj da vas zbunjuje zadnji podatak, riječ je o mome zaključku, više - manje neprovjerljivom.
Zavjera u praksi: Hvala Bogu što se ne rodih u Americi! 999 - E, da, to je i ZLO i NAOPAKO.
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
No comment
Lijek
Preporučujem: KOLAPS
Mejnstrim mediji ćutali
Stara *urva Evropa.
Joseph Aloisius Ratzinger aka Benedictus PP. XVI & Kuba
Počeo je... nastavak. (A kad je uopšte stalo?)
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Unija (od kasnog latinskog 'unio'; 'union' značenja JEDINSTVO /od izvornog latinskog 'unus' značenja JEDNO)
SOPA i PIPA ili Hollywood vs. Silikonska dolina prema tumačenju Obame
Svevidjeće oko
Po*izd u crtama
Neko bolestan, neko terorista!!!
Benedictus PP. XVI: STOP UNHATE!
Panevropa
Uživaj kapitalizam!
Anonymvs
O savremenim britanskim krstašima i "svetom" Ólafru Haraldssonu
Dešava se
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Bruto nacionalna sreća
QI.B.8.01.
Bijela pčela
EU namjerava zabraniti distribuciju i prodaju ljekovitog bilja, te alternativnu medicinu
Kad nema novih, a ono može sa starih... munara;-)
Prvi spermatozoidi sisara proizvedeni u laboratoriji
Legalno pišanje po ljudskim pravima
Lajički, k’o dobar đak Obama
Misao dana
Kako to radi Novi Svjetski Poredak: Revolucije (krvi) na izvoz!
Dinastija, uvijek i zauvijek!
OBAMA...
Mislite li da postoji suštinska razlika između poretka EU i nekadašnjeg SSSR-a?
Pobunite se već jednom!
Bio sam nekad BIO!
Ekumenizam
Sistem vrijednosti
Jedna valuta – jedan poredak
Virtualna Zemlja
Izmišljena vrijednost će svakako pući poput balona od sapunice
Dan LJUDSKIH? prava
Sapunica “WikiLeaks”
Koncepti
Krojači stvarnosti
Plemenito neistinito
Revolucija
Vladavina naroda. Eki?!
Entropija

Čitam...

Bili...
505609

Powered by Blogger.ba