∇a§IONia

16.07.2012.

Mejnstrim mediji ćutali

 

 

 

Mijanmar: masovni progon protiv milijun Rohingya muslimana o kojem svijet šuti

 

 

(tekst u potpunosti preuzet s http://www.advance.hr/vijesti/mijanmar-masovni-progon-protiv-milijun-rohingya-muslimana-o-kojem-svijet-suti/ )

 

 

 

 

Dok svijet daje ovacije poznatoj disidentici iz Mijanmara (Burme), Aung San Suu Kyi, malo tko ovih dana spominje veliko sektaško nasilje i progon koji se vrši nad muslimanima u Mijanmaru.
Od kada je došlo do eskalacije, početkom prošlog mjeseca, ubijen je veći broj Rohingya muslimana - informacije govore od nekoliko stotina do više tisuća.

U kolumni za The New York Times, Moshahida Sultana Ritu sa sveučilišta u Dhaki, piše: "Ovo nije samo sektaško nasilje, ovo je državno sponzorirano etničko čišćenje, a zemlje svijeta ne vrše pritisak na vlasti u Mijanmaru da se ovo zaustavi. Čak ni Aung San Suu Kyi nije progovorila o ovome".

 


No, najnovije vijesti koje dolaze iz te zemlje su izuzetno zabrinjavajuće - bivši general iz vojne hunte, koja je vladala desetljećima, i aktualni predsjednik Mijanmara - Thein Sein - predložio je ovog tjedna "jedino rješenje" za gotovo milijun Rohingya muslimana u zemlji - da ih se sve smjesti u posebne izbjegličke kampove koje vodi UNHCR.

 

 

Predsjednik Mijanmara Thein Sein, bivši general iz vojne hunte

 

 

Oko 90% stanovnika Mijanmara su Budisti, Muslimani oko 4%.
Etničkoj skupini Muslimana, Rohingya, zakinuta su brojna osnovna ljudska prava. Unatoč činjenici da žive na ovim prostorima više generacija, zabranjuje im se da smiju posjedovati zemlju i zbog toga su često suočeni s kroničnom nestašicom hrane.
Nadalje, doslovno im se zabranjuje svaki izlazak iz pokrajine Rakhine na granici s Bangladešom. Tisuće nastoje u brodovima pobjeći u Maleziju i druge države. The New York Times prenosi kako ni "najliberalniji politički elementi" u zemlji nemaju sluha za ove ljude.

 

 

Pokrajina Rakhine na istoku zemlje gdje živi većina pripadnika etničke muslimanske skupine Rohingya

 

 

Pripadnici Rohingya etničke skupine, oko 800,000 do milijun ih živi u Mijanmaru i nekoliko stotina tisuća u susjednom Bangladešu.
Prema izvještaju UN-a, Rohingya muslimani su jedna od "najprogonjenijih skupina na svijetu".

"Pobrinuti ćemo se za naše etničke stanovnike, ali ne i za Rohingya koji su ilegalno ušli u našu zemlju, oni nisu naše etničke pripadnosti. Poslati ćemo ih sve u drugu zemlju ukoliko ih netko bude želio primiti. Ovo je naše rješenje za taj problem", rekao je ovog tjedna mijanmarski predsjednik Sein na sastanku s visokim UN povjerenikom za izbjeglice, Antoniom Guterresom, prenosi NY Daily News.

"Miljenica zapada", oporbena pro-demokratska političarka i dobitnica Nobelove nagrade za mir koja je provela 15-ak godina u kućnom pritvoru, Aung San Suu Kyi, ne osvrće se na ovaj progon. Masovni progon muslimana u Mijanmaru još je jedan u nizu progona o kojima se jednostavno "ne govori" - kada se i govori, to su tek usputne vijesti, daleko od fokusa javnosti. Sličan primjer medijske šutnje imamo trenutačno i u Siriji, kada je riječ o progonu kršćanskog stanovništva. Iz perspektive zapadnih medija, bilo bi jako "nezgodno" otvoreno progovoriti o progonu kršćana u Siriji, pogotovo u vrijeme kada zdušno podupiru upravo one skupine koje i vrše taj progon. Progon muslimana u Mijanmaru na tragu je istih uređivačkih politika - nakon godina podupiranje pro-demokratski orijentirane Aung San Suu Kyi, sada se šuti o progonu koji se sve samo ne "demokratski".

 

 

Američka državna tajnica Hillary Clinton i mijanmarska pro - demokratska disidentica i dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi. Neki optužuju Suu Kyi zbog "kriminalne šutnje" po pitanju masovnog progona muslimana u Mijanmaru.

 

 

Pojedini zapadni mediji okreću glavu od ovih događaja tvrdeći kako se Mijanmar "oporavlja od više desetljeća vladavine vojne hunte" - no, pritom treba istaknuti jedan jako važan detalj - Rohingya muslimani su bili pod progonom i u vrijeme vladavine hunte, no, prava eskalacija nasilja i daleko veće razine progona odvijaju se upravo sada, u vrijeme tzv. "demokratskih promjena". Kritika pritom nije kritika demokracije, jer lažna i interesno usmjerena demokracija to zapravo i nije, bez obzira na prigodan izbor riječi.
Nadalje, slike koje posljednjih dana dolaze iz Mijanmara prikazuju eksplicitno nasilje - brutalno ubijene civile, žene i djecu.
Dok se sav medijski fokus drži na Siriji, za ove krvave scene koje se upravo odvijaju u Mijanmaru doslovno nitko ne zna.

 

 

 

 

Šef organizacije OIC (Organisation of Islamic Cooperation) uputio je otvoreno pismo Suu Kyi u kojem se od nje traži da spriječi nasilje nad Rohingya muslimanima u zemlji: "Pošto ste dobitnica Nobelove nagrade za mir, vjerujemo kako bi vaši prvi koraci putovanja prema stvaranju mira u svijetu trebali početi na vašem pragu."


Opširnije o aktualnoj temu, i ignoriranju iste, za Press TV razgovarao je profesor sa sveučilišta u Islamabadu, Ghulam Taqqi Bangash:

Press TV: "Možda biste nam mogli dati povijesni pregled. Tko su zapravo Rohingya muslimani? Možete li nam reći malo o njihovoj povijesti i marginalizaciji koja traje već neko vrijeme."
Bangash: "Povijesno, oni pripadaju prostoru od tri države. Neki su stigli iz Kine, neki u davna vremena iz Bangladeša, neki iz drugih država, no, to je sve daleka povijest. Sada su ovdje, i kako vidimo, bivaju eliminirani. Ovo etničko čišćenje je apsolutno međunarodna tragedija. Ovo se događa već 30 godina, ali o tome nitko ništa ne zna. Progon je bio stalan, ali ne u ovako velikim razmjerima kakav je sada.

Sada vlasti poručuju kako ovaj narod ne pripada Mijanmaru. To je nedopustivo. To je međunarodna tragedija. Vlasti poručuju kako su ovi muslimani stanovnici Bangladeša. Dio njih jest iz Bangladeša, no zapravo su bili Pakistanci, kada gledamo povijest prije nezavisnosti Mijanmara 1948.
Konstatacija da su oni stranci i da moraju biti zato izbačeni je potpuno pogrešna. Ovo je etničko čišćenje, a vlasti u Mijanmaru su sretne zbog činjenice da muslimanski svijet, većina muslimanskog naroda u svijetu, o ovoj tragediji ništa ne zna.

Primjerice, mi u Pakistanu smo uvijek cjelini i poštovali, ponosni smo na budističku tradiciju u Pakistanu. Upravo ovdje u predgrađu Islamabada imamo budističku civilizaciju, njihova svetišta. Svi budisti su dobrodošli u Pakistanu.

No, ovo je jako čudno. Paradoksalno mi je da budisti, koji su povijesno uvijek bili miran narod, protiv nasilja, sada čine ovako nešto. Ovo je veliki šok, ovo je prava katastrofa. Najviše su krive vlasti i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi, koja kriminalno šuti o ovim problemima manjine u Mijanmaru. To je nedopustivo.
Što više muslimana diljem svijeta čuje za ovo, vlasti u Mijanmaru će imati većih problema."

Press TV:
"Činjenice o kojima vi govorite, kao i naši prethodni gosti, nameću pitanje - zašto? Zašto se ovo događa? I zašto tako dugo? Nadalje, zašto im UN ne želi pomoći? Zar to nije njihov posao? Čudno je kako UN odbija zbrinuti izbjeglice. Cijela situacija je čudna, kao i postupanje UN-a."
Bangash: "Gledajte, problem je u tome što je cijela jugoistočna Azija postala dio interesne ekonomske karte SAD-a. Amerikanci ove države žele dobiti na svoju stranu, ne samo Mijanmar - već Vijetnam, Kambodžu, Laos, sve ove države - kako iste ne bi imale bolje odnose s Narodnom Republikom Kinom. To je dio problema.
SAD su olakšali sankcije, trebali su zapravo očvrsnuti sankcije sve dok se aktualni problem u Mijanmaru ne riješi.

Amerikanci žele bolje vojne odnose s vladom Mijanmara. Međunarodni novinari itekako dobro znaju da izbori definitivno nisu bili pošteni. No, to su unutarnji problemi, drugi problemi također pridonose situaciji - sistem je izoliran ekonomski. Svi ti problemi dovode do lošeg stanja za cijelu populaciju zemlje, budiste i muslimane.
No, to ne znači da se smije biti tako kriminalno tih glede progona i etničkog čišćenja. Ipak, zbog pojedinih reformi, novinari danas u Mijanmaru mogu otvorenije pisati - sloboda govora i dalje nije na razini, ali barem mogu pisati, makar se protiv njih vode procesi i kažnjava ih se ako pišu protiv vlasti.

Predviđam da će ipak u danima koji dolaze sve veći broj muslimana i ljudi diljem svijeta saznati za ove progone, no, situacija može postati jako opasna. Što se tiče nas u Pakistanu, ako pakistanska javnost sazna za ove probleme, onda će doći do problema u Mijanmaru."


Izvori/reference:


Ethnic Cleansing in Myanmar
http://www.nytimes.com/2012/07/13/opinion/ethnic-cleansing-of-myanmars-rohingyas.html


Crisis in Myanmar Over Buddhist-Muslim Clash
http://www.nytimes.com/2012/06/11/world/asia/state-of-emergency-declared-in-western-myanmar.html?_r=1


Myanmar, Bangladesh leaders 'to discuss Rohingya'
http://www.google.com/hostednews/afp/article/
ALeqM5j7a3oPcHSvWSpkXzzSruvNZfdPMA?docId=CNG.8d52d8a6dba835c4ac54aab3f3c8031b.571


Myanmar president says Rohingyas not welcome
http://india.nydailynews.com/newsarticle/4fff17e7c3d4caaa1f000000/myanmar-president-says-rohingyas-not-welcome


Muslim states urge Suu Kyi to help end Myanmar violence
http://news.yahoo.com/muslim-states-urge-suu-kyi-help-end-myanmar-001633904.html


Myanmar Peace Prize laureate criminally silent on Muslims cleansing
http://www.presstv.ir/detail/2012/07/14/250834/myanmar-continues-ethnic-cleansing-muslims/


Aung San Suu Kyi ‘vague’ about persecution of Rohingya Muslims of Burma
http://dbsjeyaraj.com/dbsj/archives/7972


Suu Kyi and the Rohingya: a Heroine No More
http://www.onislam.net/english/culture-and-entertainment/media/457895-suu-kyi-and-the-rohingya-a-heroine-no-more.html


Burma Burning: Over 70 dead in Myanmar sectarian violence
http://www.rt.com/news/myanmar-muslims-buddhists-violence-427/


World urged to support Muslims in Myanmar
http://www.nation.com.pk/pakistan-news-newspaper-daily-english-online/karachi/14-Jul-2012/world-urged-to-support-muslims-in-myanmar


OIC To Send Delegation To Myanmar Over Acts Of Violence Against Rohingya Muslims
http://www.khilafah.com/index.php/news-watch/south-asia/14232-oic-to-send-delegation-to-myanmar-over-acts-of-violence-against-rohingya-muslims

 

 

 

 


PROZA I POEZIJA
Lirika o ljubavi
Koščej Besmrtni
Sarabanda
In quo totum continetur
Svijet na ruševinama budućnosti
Skica za moja življenja
Priča
Magija
On i žena
Grim majstor
Ovdje, po našoj glavi
Eter
Svađe vremenà
Caturaṅga (चतुरङ्ग)
Jezgro
Žurba i kalabaš lula
On nema ime
Keridven
Ustakljeni mrak
Sve
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Čuvari"
"Rock 'n' Roll"
"Mrijestilište"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Epilogna stvarnost"
"Ušivanje"
"Adagio za lutku"
"Nešto vremena u sobici"
"Sakupljač misli"
"Premotano na kraj"
"Pismo"
"Tref dama"
"Pod drvetom"
Dirigent
Reciklirani traktat o kosmogoniji
Ništenje
Uhvaćene vode
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
Neshvaćene riječi
Digitalne tvari
O prirodi (stvari)
Protokoli
Mjesto odakle dolaze pitanja
Meta
Ona je ja
Dolazi sve što treba
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Razrušeni ljudi
Koncert koji traje 36:26
Ogled o smislu
Bez premca (once again)
Blues
Gornja brada
Sofija
Kameni junak
Koja riječ?
Muzika
Zelena Angela
Biblioteka
Usud blagosti
Igra
Moja bijesna cura
Stvaranje cvijeća
Sam
Volja
Uzrečica
Mladi ja
Epitaf mome pjesniku
Riječi za nepotentan mit
Broj dana rođenja
Suza u noći
Grad
Oči su od Oca
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Traktat
Priča počinje kao nedovršena rečenica.
Jeanne d'Arc
Pisanje
Iz suze
Vrijeme
Stopa ode
Intro
Crkva sv. Đorđa
Naša
Grijeh kiša
Srce gdje nema zašiješ
Riječ
Zamjenjiva kategorija
Ona koja svjedoči
Moneov kist
Ono što širi
Učim
Klupe čekanja
Upišimo odgovor
Frekvencija
Bosanska
Jednostavno.
Lagano putovanje
Susret
Bedem
Dlanovi i rosa
Ženska
Vrijeme i bjelina
§
Notni zapis
Polagano
Molitva za ženu
Rađanje
Majčin telal
Svijet odgovora
˛˛~°°°~¸¸
Za novih par sijedih
Solo para siempre
Starcu
Et in Arcadia ego
Jednoj od svih, svakoj od jednih
Elegija o smrti mašte
Čeznem te flamenko
Soba misli
Unutrašnja
Stvaranje
Mislim...
Obalu zapljuskuje proljeće
Putešestvije
Amajlijin naslov duše
Bijela pčela
Umorena mora
Pismo
Priznanje
Prvi dešeni
Apokaliptično komična
Daleka
Dan
¤

Dan
U prilog teorije haosa
Fuga bez muzike
Kurčeviti trubadur i iskusna muza
Dolina ubranih breskvi
Poezija magla
Kolijevka u stihu
Posljednja činija žita
Broj dana rođenja
Teslina ploča
Slaviti život

FILOZOFIJA, PSIHOLOGIJA I ISTORIJA
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
In quo totum continetur
Sajensifikacija fikcije ili o traženju opravdanja: Los Voladores
Svijet na ruševinama budućnosti
Hiperdimenzionalna materijalizacija
Svojstvo!
Voli!
24 duge godine od masakra: Konačno uhapšen Radomir Pantić i prvi egzekutori 63 civila u selu Zaklopača kod Milića, ubijenih u jednom danu (neka ostane zapis ko je nalogodavac, a još uvijek nije uhapšen)
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
Eter
Jezgro
NOISe proudly presents: Blogeri & Asocijacije
"Mythic Fantasy tour"
"Horizont događaja"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Epilogna stvarnost"
"Kotač"
Šta je činjenica?
Reciklirani traktat o kosmogoniji
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
O prirodi (stvari)
Meta
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Ogled o smislu
Sofija
Samorecepti: Iskomunicirano (za sada)
GENOCID: Onemogućavanje rađanja
Zašto?
Mladići prepisivali ponašanje svojih očeva od prije 20 godina
Iz neznanja i zbog malicioznih ciljeva - (zlo)upotrebe
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Tajne
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
Čudesna biljka
Imaj vjere.
Čovjek koji je zaustavio pustinju
Od...
Osjećam, dakle postojim.
Intro
PREPORUČUJEM: Inferiornost = zavist = podsmijeh
Bartolomejska noć ili o šovinizmu
Pojava
Čoporativno ZLO & čoporativno DOBRO
Ona koja svjedoči
Abeceda
Šta znači ćutiti & šutiti?
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
"Okrajak za kraj" ili o satanizmu
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
O samocenzuri
Znakovi
Boje ili rasprava o isključivosti
Ljudi
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Kako očevi vole...
Samotnost
Izdržljivost ili ponešto o poboljšanom JA
Ljubav mori
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Sjećanje
Red privatnog, red jednostavnog, red dosadnog
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
O (ne!)prijateljstvu
-izmi ili transgeneracijske igre
Umijeće strahovanja ili popis mojih strahova
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Serijal odnosi: Svijet po mjeri žene
Misterija osmijeha
Uspod modernog rasizma
Supremacija
Serijal “Odnosi”: Žena
Mi, ljudi!
Je li način, je li mjesto?
Krizologija
Sažetost
Entropija
I vas volim sudije.
Abeceda
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Boje ili rasprava o isključivosti
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
(a)Teološka rasprava
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Uspod modernog rasizma
Mi, ljudi!
Rasisti&kastisti
Besa
Ponešto o konkretnom djeliću istine čije je potpuno distorziranje, u međuvremenu, pokušavano na najgresivnije moguće načine
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Svevidjeće oko
Panevropa
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Ἅγιον Ὄρος
Nazi Israel
Koncepti

MUZIKA I UMJETNOST
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
Koščej Besmrtni
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
Sarabanda
Tartini
In quo totum continetur
Griegova teška p o b j e d a
Ispravljanje
Пьесы Фантазии
She has her own way now (and she loves Satie :-)
Radosna pjesma nakon litanija (rekli bi k'o fenix)
Grim majstor
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
Mnogo, mnoooooooooogo dobro (pozajmila od Solakhova)
Jonathan Howsmon Davis
Ovdje, po našoj glavi
Smrt znanja
Vinil godine '94.
Svađe vremenà
Idila o 730 pisama Kamili Stösslovoj
Michael Jackson thought a Punk
Mubarek Ramazan, moji blog prijatelji :-)
Sharaniejšn & Ormusovača
Totenmarsch
Dvije čovjekove smrti: Dijete i Starac
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"I own your tears anyway"
"I own your tears anyway"
"Aaaaaaaaaaaaa, ovo je brzina (kec, kec, kec, kec,kec,kec, keckeckec)"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Voli metal punk mrzi rat: Ausgebombt"
"Halford & kostimirane godine"
"Rock 'n' Roll"
"What's going on?"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Doviđenja moja ljubavi, moja strasti"
"Mist ("kiseli" se tri godine, nikako da doživi studijsku verziju)"
"NOISe proudly presents: Nights in Black Satin"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Moj bend"
"Poetry of Old"
"Budžžž"
"Camille Saint-Saëns: La Danse macabre"
"No War!"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Vivaldijevo "Ljeto": Žestoko izvođenje"
"Lady Justice has been raped"
"Ušivanje"
"Most Severe Waltz in The Kingdom of My Decided King"
"Adagio za lutku"
"Čuvar armenske muzike: Aram Khachaturian"
"Zrak"
"Dies Irae manual: Pustiti glasno"
"Premotano na kraj"
"Rekvijem"
"Ludi Velšanin, jedan od velikih, još uvijek živ: Sir Karl William Pamp Jenkins"
"Llibre Vermell de Montserrat: Stella Splendens aka narodna muzika iz XIV vijeka"
"Da li se Igra kraljeva ikada začula u Vinčesteru? Kako je slučaj udesio da Серге́й Серге́евич Проко́фьев u baletu o najpoznatijim svjetskim ljubavnicima iz italijanske Verone muzički odredi britanski identitet?"
"Empirija 1978: Kako je Hard Rock prešao u Heavy!"
"Tref dama"
"Saturnesa"
"Osjećaj Matematičara: Tišina prije Bacha"
"Clément Philibert Léo Delibes - Duet cvjetova: Lakmé, kći brahmanskog sveštenika i Malika, njena sluškinja"
"Nadrealizam: O puževima i svecima (Rene Laloux "Les Escargots" feat. The Cult "Saints Are Down")"
"Naprijed je tamo gdje učim"
Dirigent
Borodinov "Knez Igor": Plesovi turskog nomadskog naroda (Kumansko-kipčačka konfederacija X-XIII vijek)
Ovako umiru ljubavnici
U dvorani Planinskoga Kralja
Božanska muzika Johana Pahlbela
Inspirisano Vergilijevim Georgikama: Disati u pauzama
Morgonstemning
Åkerfeldt
Poets and Madmen
Doma
Rock and fuckin' Roll
Multiple Frequency Orgasm
หินอวกาศ
Vàli: Kamen i kora
Sjećam se.., sjećam se velikih podzemnih jezera
Kako Serebrier (najbolje) čuje
Sve zbog čega volim Fedosejeva
Рассказ царевича Календера ili o orgazmu i porijeklu priča
Meta
A Natural Disaster
Totentanz
Koncert koji traje 36:26
Genij ubice i rasiste vs. Balada o tužnom Vargu

Memories
Distorzirani kauboji feat 18 godina stara progresija
Jedan je (Met)
Black Sun
Otkriće (hvala Antoanu :-)
Sam
Sirovina (mojim prijateljima, kažu da se rastajemo)
Suza u noći
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Motion in (e)motion
Vrijeme
Mejah sav
Srce gdje nema zašiješ
Zamjenjiva kategorija
Filozofsko ništa konkretno je svašta
1993.
...
Sada...
Malo više "pozajmiš" od melodijske teme Bonfae, malo "pozajmiš" od Stingovog načina pjevanja i dobiješ pjesmu na vrhu top listi svijeta. No, majstorstvo je to uklopiti na ovaj način. Aranžmanski je besprijekorno.
Muzika
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
Sjetih se... dobra je.
Noćas imam reći ono što su Barbier i Carré rekli u libretu za Gounodovu veliku operu Faust.
Lagano i C oštri
”Kada postanem Sunce, zasjaću život u srca ljudi.”
Mir ili kako ga je čuo Satie
Mislila sam pisati tekst o tome kako je ministar finansija SR Njemačke poručio Britancima kako će se, prije ili kasnije, morati odreći svoje prešs funte u korist €ura, al' se odlučih za ljubav na AC/DC način ;-)
Sestre milosrdnice;-)
Godina od derneka prođe:-)))
§
Notni zapis
Umjetnosti
Strpljenje
Fortune Plango Vulnera
Oh, dear! Ooh, Buckethead!
Baš odgovara;-)
Vrata
Irska tradicionalna (volim ovu pjesmu...)
Opeth opet i ostalo... po mom izboru.
Ramazan Mubarek Olsun
Cover
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Vanredno bolja od originalne
Mubarek dan
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Notni zapis
Umjetnosti
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Uspon filma, uspon fašizma
Dilema
Misterija osmijeha
Zima
Umjetnost

POŠAST GLOBALIZACIJE
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
"Evropo, jebem ti mater zbog izbjeglica!"
Razrušeni ljudi
Zelena Angela
Pax Romana
Ćuti!!!
Ko je čovjek lijevo? Rođen 1923., nije umro. Tito i on su, zapravo, istoga i etničkog i nacionalnog porijekla. Ali, nemoj da vas zbunjuje zadnji podatak, riječ je o mome zaključku, više - manje neprovjerljivom.
Zavjera u praksi: Hvala Bogu što se ne rodih u Americi! 999 - E, da, to je i ZLO i NAOPAKO.
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
No comment
Lijek
Preporučujem: KOLAPS
Mejnstrim mediji ćutali
Stara *urva Evropa.
Joseph Aloisius Ratzinger aka Benedictus PP. XVI & Kuba
Počeo je... nastavak. (A kad je uopšte stalo?)
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Unija (od kasnog latinskog 'unio'; 'union' značenja JEDINSTVO /od izvornog latinskog 'unus' značenja JEDNO)
SOPA i PIPA ili Hollywood vs. Silikonska dolina prema tumačenju Obame
Svevidjeće oko
Po*izd u crtama
Neko bolestan, neko terorista!!!
Benedictus PP. XVI: STOP UNHATE!
Panevropa
Uživaj kapitalizam!
Anonymvs
O savremenim britanskim krstašima i "svetom" Ólafru Haraldssonu
Dešava se
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Bruto nacionalna sreća
QI.B.8.01.
Bijela pčela
EU namjerava zabraniti distribuciju i prodaju ljekovitog bilja, te alternativnu medicinu
Kad nema novih, a ono može sa starih... munara;-)
Prvi spermatozoidi sisara proizvedeni u laboratoriji
Legalno pišanje po ljudskim pravima
Lajički, k’o dobar đak Obama
Misao dana
Kako to radi Novi Svjetski Poredak: Revolucije (krvi) na izvoz!
Dinastija, uvijek i zauvijek!
OBAMA...
Mislite li da postoji suštinska razlika između poretka EU i nekadašnjeg SSSR-a?
Pobunite se već jednom!
Bio sam nekad BIO!
Ekumenizam
Sistem vrijednosti
Jedna valuta – jedan poredak
Virtualna Zemlja
Izmišljena vrijednost će svakako pući poput balona od sapunice
Dan LJUDSKIH? prava
Sapunica “WikiLeaks”
Koncepti
Krojači stvarnosti
Plemenito neistinito
Revolucija
Vladavina naroda. Eki?!
Entropija

Čitam...

Bili...
505993

Powered by Blogger.ba