14. maj 2017. godine

On je velika, galantna faca. Zanimljivo je kako je to uspio biti i povrh djetinjstva u bijedi. Njegova mnogobrojna braća i sestre, i on među njima, hodali su bosi po zemljanom podu i zimi. Kao najstariji, prvi je došao u Sarajevo. Već oženjen, sa nešto škole. Počeo je u istoj firmi u kojoj je i završio. Od malog za sve, do velikog šefa. A, to šefovanje je koštalo odlaska na posao u 03:30 svakoga radnoga dana. I subotom. Snalažljv, nasmijan, dobar sa ljudima. Među prvima je, od, kaže se, fizičkih lica, uveo telefon u Titovu, u dat mu neuslovan stančić, a valjda tada još uvijek nije imao prvo odijelo.

Ko je sve od rodbine, bliže i dalje, od prijatelja, kumova, dobrih i manje dobrih ljudi sa porodici poznatim prezimenima prespavao u toj Titovoj ili dolazio kasnije u njegovu novoizgrađenu kuću? Lakše je prebrojati ko nije. Školovao je mnogu svoju braću i sestre, pomagao ženinoj rodbini kao da je njegova. Nedijeleći u dijeljenju.

Poznanstva i prijateljstva “uz časicu” iz Kluba novinara, a nije bio novinar, ta poznanstva širom bivše velike zemlje, dobro su došla za vrijeme njenog krvavog raspada. Tada je od najbližih svima postalo jasno koliko su čvrsta ta prijateljstva omrznuta zbog “časice”, kada se dobijalo i osnovno i preko toga samo na pomen njegovog imena. Galantnom i uvijek spremnom pomoći tako se i vraćalo kad je bilo najteže.

Danas, pogledao nas je očima djeteta kojeg puno boli kada smo došli u posjetu. Kasnili smo, mislio je da nećemo doći. I ponovo nije važan on, važna je ona koju je u stanu ostavio. S a m u. Mislio je da nećemo doći jer sa njom nije nešto kako treba. Njegova ljuba i poslije zlatnoga pira. Prvo je pitao za nju. Gospodin. Gospodin, a seljačko dijete.

Deda, volim te. I teško mi je što ti je teška starost. Eto, željela sam da bar danas hoćeš gunđati, a ti bi najavljivao svaki svoj pokret. Poslušno, kao veliki čovjek koji drugome predaje svoju slobodnu volju. Uvijek si to u stanju kad te baš puno, prepuno ne boli. Znam.

Deda, volim te i uvijek volim slušati o tvojim dogodovštinama. Ne znam čovjeka koji bi ih pričao sa toliko strasti.

Ti si moja duša.

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1198

Leave a Reply