∇a§IONia

19.10.2017.

Muška karakterologija po stranama svijeta

Pred vama je esejistički tekst, imaginacijsko-iskustvenog karaktera. Nijedna od spoljno verifikovanih metoda istraživanja nije primijenjena u nastanku ovoga teksta, a oslanja se na metod posmatranja, transferzalni metod na nezadovoljavajuće brojnom uzorku i, dijelom, longitudinalni metod.

Idejni koncept za nastanak ovoga eseja preuzet je od blogera Katran i vrijednost te ideje pokušaću braniti u ovome tekstu.

Kako bi došli do srži muške karakterologije koja se da, na simboličkoj ravni, dominantno ispoljiti u četiri grane - četiri strane svijeta ili kroz kombinacije najmanje dvije od tih grana, motivisaćemo je ženom.

Žena u našoj priči je lijepa, 30-ih godina, neodređene boje kose i očiju, skladne figure i pokreta, srednje visokog rasta. Ćutljiva je i pasivna. Njen pogled je teško uhvatiti ne zato što je stidljiva, nego zato što to zahtijeva ovo istraživanje i što ona veoma revnosno i kvalitetno igra svoju ulogu. Nepoznato je da li je više ili manje inteligentna, nemoguće je naslutiti da li je optimista ili pesimista. Nepoznato je koje je provinijencije i kvaliteta njena etika, kojoj estetici je prijemčiva, kakvo je njeno imovno stanje ili nivo obrazovanja. Sve u svemu, riječ je o lijepoj i poželjnoj mladoj ženi čije su dalje karakteristike, za potrebe ovog istraživanja, izrazita misterija ili su, prosto, samo veoma dobro prekrivene.


Muškarac Istoka je mladom ženom, na prvu, zaintrigiran zbog njene ljepote i skladnosti, ali to neće priznati. Ne toliko ni zbog toga što smatra da je to vulgarno ili nepametno, nego zbog toga što automatski osjeća težnju da istraži da li tu ljepotu i skladnost prati i harmoničan habitus po onom antičkom principu ljepotu prati vrlina. Muškarac Istoka će dugo posmatrati, a u rijetkim prilikama u kojima bi komunicirao sa mladom ženom stavljao bi pred nju, više ili manje otvoreno, sitne i krupnije izazove i zadatke. Muškarca Istoka interesuje misao i on se u misao, naposlijetku, i zaljubljuje. Odan je svojim ritualima i fetišima, pa načini žene moraju biti zaista zanimljivi, intrigantni i misaono potentni da bi njenim idejama počeo inspirisati svoje. Fizički kontakt sa muškarcem Istoka svodi se, u najradikalnijoj formi, na metafizičku razmjenu energije. Muškarac Istoka ima problem sa vulgarizacijom, kako sebe, tako i objekta svoje ljubavi. Ljubav muškarca Istoka nije ljubav prema ženi, nego ljubav prema potentnosti njenog mozga. No, možda apsurdno, on ima problem sa fizičkom transformacijom žene u okvir van lijepog i skladnog. Uvijek će se zapitati da li neskladnosti njene figure doprinosi loše stanje njene vrline i njene misli. Muškarac Istoka sklon je dugotrajnim mislilačkim epizodama što ga zna odvesti u zanemarivanje sebe i ove realnosti, pa i u oblike mizantropskog ponašanja, pa mu zato godi žena sposobna da sažima i duboko shvata njegove idejne epizode, ali i da ima izražen aktivan, pokretački princip.

Muškarac Zapada će u mladoj ženi vidjeti priliku za ugodno provedeno vrijeme, kao izraziti pragmatik, a ako mu žena poklanja dovoljno vremena za zajedničke aktivnosti koje on smatra ugodnima, relaksirajućim i korisnim za njegov samorazvoj, ako je imućna ili pokazuje ambiciju dovoljnu da se da garantovati da će biti finansijski i imovno samoodrživa, onda je sa tom lijepom mladom ženom sve potpuno u redu i muškarac Zapada je spreman za produženje sebe kroz ostvarivanje potomstva sa njom. Muškarac Zapada ne trpi nepotrebne komplikacije - put po popločanoj karijeri je isuviše stresan da bi zajedničke ugodne aktivnosti bile oštećene egzistencijalnim krizama, psihičkom nestabilnošću ili slikom partnerke lošom po ugled muškarca Zapada. On će svoju kraljicu zasuti biserima, ali će se, prije toga, osigurati i nad njenom imovinom ili biti siguran da će njen novac biti tu kad njemu zaškripi. Muškarac Zapada se ne svađa niti preduboko analizira i ulazi u prirodu intimnih odnosa. Njegova partnerka je njegov produženi dio, kao i djeca, i sve treba biti u skladu zbog socijalnih situacija koje ga hrane i potvrđuju njegovu samovrijednost. Za razliku od muškarca Istoka, skloniji je fizičkim, intimnim odnosima sa lijepom mladom ženom, ali oni su uglavnom unaprijed tajmirani i dogovoreni. Muškarac Zapada je uglavnom vjeran dok žena sa kojom je zadovoljava njegovu pred-sliku, te dok njegova djeca trebaju majku. Kasnije se to može i promijeniti ukoliko život donese bolju priliku. Zajednički život sa muškarcem Zapada, ukoliko je partnerka spremna na mnoštvo socijalnih situacija i besprijekornu uglađenost i stabilnost gotovo u svakome času, zaista može biti produženo uživanje hedonističkog tipa.

Muškarac Sjevera će biti, automatski, na samog sebe ljut što mu se opisana mlada žena veoma dopala. To vodi u prenaglašeno ponašanje prema njoj, puno začikavanja i takmičarskog duha. Muškarac Sjevera je jedini u ove četiri grane koji je zaista u stanju osjetiti ženu i kao ženu i kao ženu ravnu jednome muškarcu, naravno ukoliko ona pokaže određene kvalitete. Pored ljepote i stalne ljubopitljivosti na temu da li je naša mlada žena rotkinja, muškarac Sjevera će neizostavno utvrđivati da li je žena hrabra, srčana, istrajna, izdržljiva, pronicljiva i nesklona panici. Ukoliko se ove osobine na nizu testova potvrde, učiniće sve da lijepa mlada žena postane njegova, nametnuće je svome muškom društvu, braniće njen autoritet dok ona ne stekne svoj i biće joj sigurna podrška. Muškarac Sjevera nema problema sa fizičkom transformacijom njegove žene jer je ona, prije svega, majka. Sve dok je sposobna od njihovih sinova i kćeri napraviti spretne i časne ratnike i ratnice, za muškarca Sjevera ne postoji nijedna druga žena na svijetu, ma koliko lijepa bila. No, život sa muškarcem Sjevera može biti jedan trnovit put. Sklon je jurenju vlastitih principa do balčaka, sklon je kavgama i glasnom ponašanju, izrazito je darežljiv, te je savijanje doma uz njega izrazito iscrpljujući posao. Ipak, ako postoji idealna sloboda, uvažavanje i odanost, to će muškarac Sjevera dati svojoj izabranici. Muškarac Sjevera veoma će rijetko pronaći drugu ženu nakon prerane smrti svoje izabranice. To bi za njega bio vrhovni čin izdaje.

Muškarac Juga odmjerava našu mladu ženu i premotava u glavi da li će ići na već osvojeno sigurno sa prethodnom, gdje je došlo do toga da treba “pokupiti kajmak”, ili će ipak ovdje izgubiti nešto vremena, prvo. Puteni muškarci Juga najbolje poznaju prirodnu čeznju ženskog principa, najsličniji su ženama jer je upravo u njima samima ženski princip najizraženiji od sve četiri grane i, čini se, neodoljivi su ljubavnici. Ali.. Ako naiđu na lijepu mladu ženu sa izraženijim muškim principom koji se može kanalisati na način objektivnog manjka emocija u poređenju sa ženskim principom, te ako ta žena, prirodno i objektivno, gotovo ne može osjetiti ljubomoru, muškarac Juga je uhvaćen. On će još izvjesno vrijeme pokušavati “švrljati okolo”, ali će to sve više poprimati oblik pukog privlačenja pažnje te mlade žene. Muškarac Juga zapravo je izrazito tanana i krhka duša, veoma gladna pažnje i potvrđivanja, te ako to trajno i nepokolebljivo dobija od svoje pomalo misteriozno hladne i odaljene životne saputnice, transformira se u izrazito pažljivo biće. Kada su muškarci Juga u zajedničkom domu sa saputnicom koja na ovakav način zarobi njihovu ljubav, oni su najpažljiviji očevi u sve četiri grane i uglavnom dobijaju žensku djecu. Njihova saputnica, zbog izrazite putenosti i vragolanstva muškarca Juga, tu i tamo treba zatvoriti oči pred njihovim izletima uvijek naglašavajući da je toga svjesna, ali bez drame i, ponovo, na način onoga koji kontrolu zapravo drži u svojim rukama. To će joj se višestruko vratiti, jer putenost muškarca Juga podmlađuje.


Ovim je ovaj esej završen. Ukoliko prepoznajete neke od dominantnih muških karakterologija po stranama svijeta ili, još interesantnije, ukoliko prepoznajete kombinacije dvije i više pomenutih tipologija, ispričajte nam svoje priče. Još bi zanimljivije bilo da ukrstimo naše poglede na simboličkoj ravni po stranama svijeta, odnosno da vidimo koje to vi karaktere i ponašanja vežete uz simbolički Istok, Zapad, simbolički Sjever ili Jug.PROZA I POEZIJA
Lirika o ljubavi
Koščej Besmrtni
Sarabanda
In quo totum continetur
Svijet na ruševinama budućnosti
Skica za moja življenja
Priča
Magija
On i žena
Grim majstor
Ovdje, po našoj glavi
Eter
Svađe vremenà
Caturaṅga (चतुरङ्ग)
Jezgro
Žurba i kalabaš lula
On nema ime
Keridven
Ustakljeni mrak
Sve
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Čuvari"
"Rock 'n' Roll"
"Mrijestilište"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Epilogna stvarnost"
"Ušivanje"
"Adagio za lutku"
"Nešto vremena u sobici"
"Sakupljač misli"
"Premotano na kraj"
"Pismo"
"Tref dama"
"Pod drvetom"
Dirigent
Reciklirani traktat o kosmogoniji
Ništenje
Uhvaćene vode
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
Neshvaćene riječi
Digitalne tvari
O prirodi (stvari)
Protokoli
Mjesto odakle dolaze pitanja
Meta
Ona je ja
Dolazi sve što treba
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Razrušeni ljudi
Koncert koji traje 36:26
Ogled o smislu
Bez premca (once again)
Blues
Gornja brada
Sofija
Kameni junak
Koja riječ?
Muzika
Zelena Angela
Biblioteka
Usud blagosti
Igra
Moja bijesna cura
Stvaranje cvijeća
Sam
Volja
Uzrečica
Mladi ja
Epitaf mome pjesniku
Riječi za nepotentan mit
Broj dana rođenja
Suza u noći
Grad
Oči su od Oca
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Traktat
Priča počinje kao nedovršena rečenica.
Jeanne d'Arc
Pisanje
Iz suze
Vrijeme
Stopa ode
Intro
Crkva sv. Đorđa
Naša
Grijeh kiša
Srce gdje nema zašiješ
Riječ
Zamjenjiva kategorija
Ona koja svjedoči
Moneov kist
Ono što širi
Učim
Klupe čekanja
Upišimo odgovor
Frekvencija
Bosanska
Jednostavno.
Lagano putovanje
Susret
Bedem
Dlanovi i rosa
Ženska
Vrijeme i bjelina
§
Notni zapis
Polagano
Molitva za ženu
Rađanje
Majčin telal
Svijet odgovora
˛˛~°°°~¸¸
Za novih par sijedih
Solo para siempre
Starcu
Et in Arcadia ego
Jednoj od svih, svakoj od jednih
Elegija o smrti mašte
Čeznem te flamenko
Soba misli
Unutrašnja
Stvaranje
Mislim...
Obalu zapljuskuje proljeće
Putešestvije
Amajlijin naslov duše
Bijela pčela
Umorena mora
Pismo
Priznanje
Prvi dešeni
Apokaliptično komična
Daleka
Dan
¤

Dan
U prilog teorije haosa
Fuga bez muzike
Kurčeviti trubadur i iskusna muza
Dolina ubranih breskvi
Poezija magla
Kolijevka u stihu
Posljednja činija žita
Broj dana rođenja
Teslina ploča
Slaviti život

FILOZOFIJA, PSIHOLOGIJA I ISTORIJA
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
In quo totum continetur
Sajensifikacija fikcije ili o traženju opravdanja: Los Voladores
Svijet na ruševinama budućnosti
Hiperdimenzionalna materijalizacija
Svojstvo!
Voli!
24 duge godine od masakra: Konačno uhapšen Radomir Pantić i prvi egzekutori 63 civila u selu Zaklopača kod Milića, ubijenih u jednom danu (neka ostane zapis ko je nalogodavac, a još uvijek nije uhapšen)
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
Eter
Jezgro
NOISe proudly presents: Blogeri & Asocijacije
"Mythic Fantasy tour"
"Horizont događaja"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Epilogna stvarnost"
"Kotač"
Šta je činjenica?
Reciklirani traktat o kosmogoniji
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
O prirodi (stvari)
Meta
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Ogled o smislu
Sofija
Samorecepti: Iskomunicirano (za sada)
GENOCID: Onemogućavanje rađanja
Zašto?
Mladići prepisivali ponašanje svojih očeva od prije 20 godina
Iz neznanja i zbog malicioznih ciljeva - (zlo)upotrebe
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Tajne
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
Čudesna biljka
Imaj vjere.
Čovjek koji je zaustavio pustinju
Od...
Osjećam, dakle postojim.
Intro
PREPORUČUJEM: Inferiornost = zavist = podsmijeh
Bartolomejska noć ili o šovinizmu
Pojava
Čoporativno ZLO & čoporativno DOBRO
Ona koja svjedoči
Abeceda
Šta znači ćutiti & šutiti?
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
"Okrajak za kraj" ili o satanizmu
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
O samocenzuri
Znakovi
Boje ili rasprava o isključivosti
Ljudi
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Kako očevi vole...
Samotnost
Izdržljivost ili ponešto o poboljšanom JA
Ljubav mori
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Sjećanje
Red privatnog, red jednostavnog, red dosadnog
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
O (ne!)prijateljstvu
-izmi ili transgeneracijske igre
Umijeće strahovanja ili popis mojih strahova
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Serijal odnosi: Svijet po mjeri žene
Misterija osmijeha
Uspod modernog rasizma
Supremacija
Serijal “Odnosi”: Žena
Mi, ljudi!
Je li način, je li mjesto?
Krizologija
Sažetost
Entropija
I vas volim sudije.
Abeceda
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Boje ili rasprava o isključivosti
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
(a)Teološka rasprava
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Uspod modernog rasizma
Mi, ljudi!
Rasisti&kastisti
Besa
Ponešto o konkretnom djeliću istine čije je potpuno distorziranje, u međuvremenu, pokušavano na najgresivnije moguće načine
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Svevidjeće oko
Panevropa
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Ἅγιον Ὄρος
Nazi Israel
Koncepti

MUZIKA I UMJETNOST
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
Koščej Besmrtni
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
Sarabanda
Tartini
In quo totum continetur
Griegova teška p o b j e d a
Ispravljanje
Пьесы Фантазии
She has her own way now (and she loves Satie :-)
Radosna pjesma nakon litanija (rekli bi k'o fenix)
Grim majstor
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
Mnogo, mnoooooooooogo dobro (pozajmila od Solakhova)
Jonathan Howsmon Davis
Ovdje, po našoj glavi
Smrt znanja
Vinil godine '94.
Svađe vremenà
Idila o 730 pisama Kamili Stösslovoj
Michael Jackson thought a Punk
Mubarek Ramazan, moji blog prijatelji :-)
Sharaniejšn & Ormusovača
Totenmarsch
Dvije čovjekove smrti: Dijete i Starac
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"I own your tears anyway"
"I own your tears anyway"
"Aaaaaaaaaaaaa, ovo je brzina (kec, kec, kec, kec,kec,kec, keckeckec)"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Voli metal punk mrzi rat: Ausgebombt"
"Halford & kostimirane godine"
"Rock 'n' Roll"
"What's going on?"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Doviđenja moja ljubavi, moja strasti"
"Mist ("kiseli" se tri godine, nikako da doživi studijsku verziju)"
"NOISe proudly presents: Nights in Black Satin"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Moj bend"
"Poetry of Old"
"Budžžž"
"Camille Saint-Saëns: La Danse macabre"
"No War!"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Vivaldijevo "Ljeto": Žestoko izvođenje"
"Lady Justice has been raped"
"Ušivanje"
"Most Severe Waltz in The Kingdom of My Decided King"
"Adagio za lutku"
"Čuvar armenske muzike: Aram Khachaturian"
"Zrak"
"Dies Irae manual: Pustiti glasno"
"Premotano na kraj"
"Rekvijem"
"Ludi Velšanin, jedan od velikih, još uvijek živ: Sir Karl William Pamp Jenkins"
"Llibre Vermell de Montserrat: Stella Splendens aka narodna muzika iz XIV vijeka"
"Da li se Igra kraljeva ikada začula u Vinčesteru? Kako je slučaj udesio da Серге́й Серге́евич Проко́фьев u baletu o najpoznatijim svjetskim ljubavnicima iz italijanske Verone muzički odredi britanski identitet?"
"Empirija 1978: Kako je Hard Rock prešao u Heavy!"
"Tref dama"
"Saturnesa"
"Osjećaj Matematičara: Tišina prije Bacha"
"Clément Philibert Léo Delibes - Duet cvjetova: Lakmé, kći brahmanskog sveštenika i Malika, njena sluškinja"
"Nadrealizam: O puževima i svecima (Rene Laloux "Les Escargots" feat. The Cult "Saints Are Down")"
"Naprijed je tamo gdje učim"
Dirigent
Borodinov "Knez Igor": Plesovi turskog nomadskog naroda (Kumansko-kipčačka konfederacija X-XIII vijek)
Ovako umiru ljubavnici
U dvorani Planinskoga Kralja
Božanska muzika Johana Pahlbela
Inspirisano Vergilijevim Georgikama: Disati u pauzama
Morgonstemning
Åkerfeldt
Poets and Madmen
Doma
Rock and fuckin' Roll
Multiple Frequency Orgasm
หินอวกาศ
Vàli: Kamen i kora
Sjećam se.., sjećam se velikih podzemnih jezera
Kako Serebrier (najbolje) čuje
Sve zbog čega volim Fedosejeva
Рассказ царевича Календера ili o orgazmu i porijeklu priča
Meta
A Natural Disaster
Totentanz
Koncert koji traje 36:26
Genij ubice i rasiste vs. Balada o tužnom Vargu

Memories
Distorzirani kauboji feat 18 godina stara progresija
Jedan je (Met)
Black Sun
Otkriće (hvala Antoanu :-)
Sam
Sirovina (mojim prijateljima, kažu da se rastajemo)
Suza u noći
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Motion in (e)motion
Vrijeme
Mejah sav
Srce gdje nema zašiješ
Zamjenjiva kategorija
Filozofsko ništa konkretno je svašta
1993.
...
Sada...
Malo više "pozajmiš" od melodijske teme Bonfae, malo "pozajmiš" od Stingovog načina pjevanja i dobiješ pjesmu na vrhu top listi svijeta. No, majstorstvo je to uklopiti na ovaj način. Aranžmanski je besprijekorno.
Muzika
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
Sjetih se... dobra je.
Noćas imam reći ono što su Barbier i Carré rekli u libretu za Gounodovu veliku operu Faust.
Lagano i C oštri
”Kada postanem Sunce, zasjaću život u srca ljudi.”
Mir ili kako ga je čuo Satie
Mislila sam pisati tekst o tome kako je ministar finansija SR Njemačke poručio Britancima kako će se, prije ili kasnije, morati odreći svoje prešs funte u korist €ura, al' se odlučih za ljubav na AC/DC način ;-)
Sestre milosrdnice;-)
Godina od derneka prođe:-)))
§
Notni zapis
Umjetnosti
Strpljenje
Fortune Plango Vulnera
Oh, dear! Ooh, Buckethead!
Baš odgovara;-)
Vrata
Irska tradicionalna (volim ovu pjesmu...)
Opeth opet i ostalo... po mom izboru.
Ramazan Mubarek Olsun
Cover
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Vanredno bolja od originalne
Mubarek dan
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Notni zapis
Umjetnosti
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Uspon filma, uspon fašizma
Dilema
Misterija osmijeha
Zima
Umjetnost

POŠAST GLOBALIZACIJE
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
"Evropo, jebem ti mater zbog izbjeglica!"
Razrušeni ljudi
Zelena Angela
Pax Romana
Ćuti!!!
Ko je čovjek lijevo? Rođen 1923., nije umro. Tito i on su, zapravo, istoga i etničkog i nacionalnog porijekla. Ali, nemoj da vas zbunjuje zadnji podatak, riječ je o mome zaključku, više - manje neprovjerljivom.
Zavjera u praksi: Hvala Bogu što se ne rodih u Americi! 999 - E, da, to je i ZLO i NAOPAKO.
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
No comment
Lijek
Preporučujem: KOLAPS
Mejnstrim mediji ćutali
Stara *urva Evropa.
Joseph Aloisius Ratzinger aka Benedictus PP. XVI & Kuba
Počeo je... nastavak. (A kad je uopšte stalo?)
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Unija (od kasnog latinskog 'unio'; 'union' značenja JEDINSTVO /od izvornog latinskog 'unus' značenja JEDNO)
SOPA i PIPA ili Hollywood vs. Silikonska dolina prema tumačenju Obame
Svevidjeće oko
Po*izd u crtama
Neko bolestan, neko terorista!!!
Benedictus PP. XVI: STOP UNHATE!
Panevropa
Uživaj kapitalizam!
Anonymvs
O savremenim britanskim krstašima i "svetom" Ólafru Haraldssonu
Dešava se
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Bruto nacionalna sreća
QI.B.8.01.
Bijela pčela
EU namjerava zabraniti distribuciju i prodaju ljekovitog bilja, te alternativnu medicinu
Kad nema novih, a ono može sa starih... munara;-)
Prvi spermatozoidi sisara proizvedeni u laboratoriji
Legalno pišanje po ljudskim pravima
Lajički, k’o dobar đak Obama
Misao dana
Kako to radi Novi Svjetski Poredak: Revolucije (krvi) na izvoz!
Dinastija, uvijek i zauvijek!
OBAMA...
Mislite li da postoji suštinska razlika između poretka EU i nekadašnjeg SSSR-a?
Pobunite se već jednom!
Bio sam nekad BIO!
Ekumenizam
Sistem vrijednosti
Jedna valuta – jedan poredak
Virtualna Zemlja
Izmišljena vrijednost će svakako pući poput balona od sapunice
Dan LJUDSKIH? prava
Sapunica “WikiLeaks”
Koncepti
Krojači stvarnosti
Plemenito neistinito
Revolucija
Vladavina naroda. Eki?!
Entropija

Čitam...

Bili...
421859

Powered by Blogger.ba