va§IONia

25.04.2018.

Vasionka preporučuje: Snyderov priručnik o izbjegavanju tiranskog uređenjaTimothy D. Snyder, povjesničar, politolog, poliglot (izvrsno se snalazi na desetak jezika) napisao je začuđujuću knjigu “O tiraniji”, koja svojim formatom podsjeća na self-help priručnike. No, ova vam knjiga ne pomaže da se oslobodite fobija, kilograma, anoreksije ili tjeskobe, nego – totalitarizma. To je kratki vodič za građansku samosvijest.

Snyder pokazuje kako se zameci tiranije otkrivaju u jeziku političara; najčešće prilikom nekih izvanrednih stanja koja opravdavaju uskraćivanje slobode kako bi se zajamčila sigurnost, na kraju se ostaje i bez jednog i bez drugog, a krajnja slika tog procesa jest logor. Gulag ili nacistički konclogor. No, nije to samo bedeker, niz natuknica; iz Snyderove knjige vidimo i širu sliku: prema njegovu mišljenju, Donald Trump dolazi iz totalitarne političke ergele – on je Putinov projekt i “ruski čovjek”.Rusija je Snyderu “srce tame”, koja je tenkovske invazije zamijenila hakerskima. Rusi su bombardiranjem civilnih ciljeva u Siriji pustili rijeku izbjeglica u zapadnu Europu, a ta je rijeka kontinent gurnula u atmosferu straha i dovela do ruba izvanrednog stanja, a u izvanrednim stanjima on pliva kao riba u vodi.

Kad ga je Boris Jeljcin, već na zalasku moći, u augustu 1999. godine imenovao za premijera, Vladimir Putin bio je nepoznati političar s praktički nikakvom potporom javnosti. Sljedećeg mjeseca u ruskim gradovima došlo je do eksplozija u nizu građevina. Čini se da je za to bila odgovorna ruska državna tajna policija. Njihove pripadnike uhitili su njihovi vlastiti kolege, uz dokaze o krivnji. U jednome drugom slučaju, predsjednik ruskog parlamenta najavio je eksploziju nekoliko dana prije nego što se dogodila. Ipak, Putin je objavio osvetnički rat protiv ruskog muslimanskog stanovništva u Čečeniji, obećavajući da će do kraja svijeta progoniti navodne počinitelje i “ubiti ih u kenjari”, piše Snyder, pa nastavlja: “Ruski narod zbio je redove, potpora Putinu odletjela je u nebo. Sljedećeg marta pobijedio je na predsjedničkim izborima. U aprilu 2015. godine ruski su hakeri preuzeli emitiranje jedne ruske televizijske postaje pretvarajući se da su pripadnici ISIL-a te su tako emitirali materijal koji je trebao prestraviti Francusku.Rusija je oponašala ‘cyber-kalifat’ kako bi se Francuzi počeli još više bojati terorizma nego dotad. Cilj je, po svoj prilici, bio usmjeriti glasače prema krajnje desničarskoj Nacionalnoj fronti, stranci koju financijski podupire Rusija. Nakon što je u terorističkom napadu na Pariz u studenom 2015. godine poginulo 130 ljudi, a njih 368 je ozlijeđeno, osnivač jednog think tanka bliskog Kremlju oduševljeno je ustvrdio da će terorizam usmjeriti Europu prema fašizmu i Rusiji. Drugim riječima, smatralo se da su i lažni i stvarni islamski terorizam u zapadnoj Europi u interesu Rusije. Početkom 2016. Rusija je ishodila trenutak lažnog terorizma u Njemačkoj. Bombardirajući sirijske civile i tako tjerajući muslimanske izbjeglice u Europu, Rusija je iskoristila obiteljske drame da Nijemcima pokaže kako muslimani siluju djecu”. Cilj je i ovaj put bio, nastavlja Snyder, kako se čini, destabilizirati jedan demokratski sustav i promicati stranke krajnje desnice.

Prošlog septembra njemačka vlada objavila je da će prihvatiti pola miliona izbjeglica iz rata u Siriji. Rusija je tad otpočela bombardiranje u Siriji usmjereno na civile. Osiguravši izbjeglice, Rusija je nakon toga osigurala i priču. U januaru 2016. godine ruski masovni mediji počeli su širiti priču o djevojci ruskoga porijekla u Njemačkoj koja je nestala i koju su serijski silovali muslimanski useljenici. Sumnjivom spremnošću i žarom, njemačke desničarske organizacije pokrenule su prosvjede protiv vlade. Kad je mjesna policija izvijestila stanovništvo da se spomenuto silovanje uopće nije dogodilo, ruski mediji optužili su ih za zataškavanje istine. Spektaklu su se pridružili čak i ruski diplomati.Kad američki predsjednik i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost govore o borbi protiv terorizma rame uz rame s Rusijom, američkom narodu zapravo nude upravljanje terorizmom: iskorištavanje stvarnih, sumnjivih i simuliranih terorističkih napada radi svrgavanja demokratskog poretka. U tom je smislu vrlo znakovit i ruski sažetak prvoga telefonskog razgovora između predsjednika Trumpa i Vladimira Putina – njih dvojica dijele stav da je nužno udružiti snage protiv najvećeg zajedničkog neprijatelja – međunarodnog terorizma i ekstremizma. James Madison lijepo je ustvrdio da tiranija nastaje “na nekoj prikladnoj izvanrednoj situaciji”. Kako se boriti protiv novog Trećeg Reicha, Sovjetskog Saveza, putinizacije Trumpa i sovjetizacije Sjedinjenih Američkih Država?

Rješenje

Analizirajući iskustva 20. stoljeća Snyder nudi formule: “Čuvajte institucije. Upravo nam institucije pomažu očuvati doličnost. Ali i njima je potrebna naša pomoć. Ne spominjite ‘naše institucije’ ako ih ne prigrlite tako što ćete djelovati u njihovo ime. Institucije se same ne štite. Padaju jedna za drugom, osim ako svaku od njih branimo od početka. Stoga odaberite neku instituciju do koje vam je stalo – neki sud, novine, zakon, sindikat – i zauzmite se za nju. Čuvajte se jednopartijske države.Stranke koje su iznova stvarale države i posve potisnule konkurenciju nisu bile svemoguće od početka. Iskoristile su povijesni trenutak da učine sve kako bi protivnicima politički život postao nemoguć. Stoga podupirite višestranački sustav i branite pravila demokratskih izbora. Glasajte na lokalnim i državnim izborima dok još možete. Promislite o kandidiranju za neku funkciju.

Thomas Jefferson, po svoj prilici, nikad nije rekao da je ‘vječita budnost cijena slobode’, ali nema sumnje da su to govorili drugi Amerikanci njegova doba. Kad danas promislimo o toj uzrečici, vlastitu pravičnu budnost zamišljamo kao da je usmjerena prema van, protiv zavedenih i neprijateljski raspoloženih drugih. Sebe smatramo gradom na gori, uporištem demokracije koje budno pazi na prijetnje s drugih područja. Ali pravi smisao te izreke bio je posve drukčiji: čovjekova je priroda takva da američku demokraciju treba braniti od Amerikanaca koji njezine slobode žele iskoristiti tako da izazovu njezin svršetak. Američki abolicionist Wendell Phillips doista je rekao da je ‘vječita budnost cijena slobode’. Tome je dodao da ‘manu narodne slobode treba prikupljati svaki dan, jer će inače istrunuti”.“Preuzmite odgovornost za izgled svijeta. Današnji simboli omogućuju stvarnost sutrašnjice. Uočavajte kukaste križeve i ostale znakove mržnje. Ne odvraćajte pogled i nemojte se navikavati na njih. Uklonite ih osobno i time poslužite kao primjer drugima. Vodite računa o profesionalnoj etici. Čuvajte se pripadnika paravojnih snaga. Kad ljudi s oružjem koji oduvijek tvrde da su protiv sustava počnu nositi uniforme te marširati s bakljama i slikama vođe, kraj je blizu. Kad se paravojne snage koje podupiru vođu i službena policija počnu miješati i prožimati, kraj je već nastupio. Postupajte promišljeno ako već morate biti naoružani. Ako u javnoj službi imate oružje, neka vas Bog blagoslovi i čuva. Ali znajte da su u zlodjelima u prošlosti sudjelovali policajci i vojnici koji su se, jednoga dana, našli u situaciji da čine nezakonite stvari. Budite spremni reći ne. U svim masovnim ubojstvima vatrenim oružjem u holokaustu (više od 3000 Židova ubijenih nadomak Kijevu, više od 28.000 hiljada u okolici Rige i tako dalje i tako dalje) sudjelovala je redovna njemačka policija”, kaže Snyder. „Sve u svemu, regularna policija ubila je više Židova nego Einsatzgruppen. Mnogi od njih nisu bili posebno pripremljeni za tu zadaću. Našli su se u nepoznatoj zemlji, dobivali su zapovijedi i nisu željeli da netko pomisli da su slabi. U rijetkim slučajevima, kad su odbili zapovijed da ubijaju Židove, policajce nisu kažnjavali. Neki su ubijali iz ubilačkih pobuda i uvjerenja. Ali mnogi drugi ubijali su samo zato što su se bojali izdvojiti od drugih. Na djelu su bile i druge sile, a ne samo konformizam. No bez konformista veliki zločini ne bi bili mogući. Ističite se. Netko se mora isticati i izdvajati. Najlakše je samo slijediti druge. Možda će vam se činiti neobičnim raditi ili govoriti nešto drugačije. Ali bez te nelagode nema slobode. Sjetite se Rose Parks. Čim poslužite kao primjer, čarolija status quo raspršuje se i drugi će poći za vama.“

Izbjegavajte izgovarati fraze koje ponavljaju svi ostali. Osmislite vlastiti jezik kojim ćete se izražavati, pa čak i da samo prenesete ono za što mislite da i svi drugi govore. Potrudite se odvojiti od interneta. Čitajte knjige. Vjerujte u istinu. Dići ruke od činjenica znači dići ruke od slobode. Istražujte. Sami otkrijte i utvrdite određene stvari. Više vremena posvećujte velikim člancima. Pomažite istraživačko novinarstvo pretplatom na tiskane medije. Shvatite da je dio onoga na što nailazite na internetu namijenjeno tome da vam naškodi. Pronađite stranice koje istražuju propagandne kampanje (od kojih neke potječu i iz inozemstva). Preuzmite odgovornost za ono što prenosite drugima. Gledajte sugovornika u oči i neobvezno čavrljajte. Ovo nije samo stvar pristojnosti. To je dio ispunjavanja građanske uloge, kao i uloge odgovornog pripadnika društva. Na taj način ujedno ostajete u dodiru s onim što vas okružuje, rušite društvene barijere i spoznajete kome trebate, a kome ne biste trebali vjerovati. Stupimo li u kulturu osuđivanja/denuncijacije, svakako će vas zanimati psihološki krajobraz svakodnevice. Prakticirajte tjelesnu i materijalnu politiku. Vlast želi da vam tijelo omlohavi u naslonjaču i da vam se emocije rasprše po ekranu. Izađite. Dovedite tijelo na nepoznato mjesto, uz nepoznate ljude.Steknite nove prijatelje i marširajte s njima. Uspostavite privatni život. Izopačeniji vladari upotrijebit će ono što znaju o vama kako bi vas zlostavljali. Redovito uklanjajte malware iz računala. Prisjetite se da je e-mail vidljiv gotovo svima. Dajte doprinos vrijednim ciljevima. Budite aktivni u organizacijama. Osluškujte opasne riječi. Budno pratite kako se koriste riječi ekstremizam i terorizam. Nemojte da vam promaknu kobni pojmovi izvanredne situacije i iznimaka. Gnjevno reagirajte na lažno korištenje domoljubnog rječnika. Kad se dogodi nezamislivo, ostanite smireni. Suvremena tiranija svodi se na upravljanje strahom. Kad se dogodi teroristički napad, sjetite se da predstavnici autoritarne vlasti takve događaje iskorištavaju kako bi učvrstili vlast. Iznenadna katastrofa iziskuje okončanje zaštitnih mehanizama podjele vlasti, raspuštanje oporbenih stranaka, okončanje slobode izražavanja, prava na pravedno suđenje i tako dalje. Riječ je o jednoj od najofucanijih smicalica u hitlerovskim priručnicima. Ne padajte na takve stvari. Volite svoju zemlju. Budite dobar primjer za to što Amerika znači budućim naraštajima. Trebat će im. Budite odvažniji koliko god je to moguće. Ako nitko od nas nije pripravan umrijeti za slobodu, onda ćemo svi umrijeti u tiraniji. Jednostavno, zar ne? No, tiranije se rađaju širom svijeta.
Lako je napisati, teško je primijeniti..PROZA I POEZIJA
Lirika o ljubavi
Koščej Besmrtni
Sarabanda
In quo totum continetur
Svijet na ruševinama budućnosti
Skica za moja življenja
Priča
Magija
On i žena
Grim majstor
Ovdje, po našoj glavi
Eter
Svađe vremenà
Caturaṅga (चतुरङ्ग)
Jezgro
Žurba i kalabaš lula
On nema ime
Keridven
Ustakljeni mrak
Sve
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Čuvari"
"Rock 'n' Roll"
"Mrijestilište"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Epilogna stvarnost"
"Ušivanje"
"Adagio za lutku"
"Nešto vremena u sobici"
"Sakupljač misli"
"Premotano na kraj"
"Pismo"
"Tref dama"
"Pod drvetom"
Dirigent
Reciklirani traktat o kosmogoniji
Ništenje
Uhvaćene vode
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
Neshvaćene riječi
Digitalne tvari
O prirodi (stvari)
Protokoli
Mjesto odakle dolaze pitanja
Meta
Ona je ja
Dolazi sve što treba
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Razrušeni ljudi
Koncert koji traje 36:26
Ogled o smislu
Bez premca (once again)
Blues
Gornja brada
Sofija
Kameni junak
Koja riječ?
Muzika
Zelena Angela
Biblioteka
Usud blagosti
Igra
Moja bijesna cura
Stvaranje cvijeća
Sam
Volja
Uzrečica
Mladi ja
Epitaf mome pjesniku
Riječi za nepotentan mit
Broj dana rođenja
Suza u noći
Grad
Oči su od Oca
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Traktat
Priča počinje kao nedovršena rečenica.
Jeanne d'Arc
Pisanje
Iz suze
Vrijeme
Stopa ode
Intro
Crkva sv. Đorđa
Naša
Grijeh kiša
Srce gdje nema zašiješ
Riječ
Zamjenjiva kategorija
Ona koja svjedoči
Moneov kist
Ono što širi
Učim
Klupe čekanja
Upišimo odgovor
Frekvencija
Bosanska
Jednostavno.
Lagano putovanje
Susret
Bedem
Dlanovi i rosa
Ženska
Vrijeme i bjelina
§
Notni zapis
Polagano
Molitva za ženu
Rađanje
Majčin telal
Svijet odgovora
˛˛~°°°~¸¸
Za novih par sijedih
Solo para siempre
Starcu
Et in Arcadia ego
Jednoj od svih, svakoj od jednih
Elegija o smrti mašte
Čeznem te flamenko
Soba misli
Unutrašnja
Stvaranje
Mislim...
Obalu zapljuskuje proljeće
Putešestvije
Amajlijin naslov duše
Bijela pčela
Umorena mora
Pismo
Priznanje
Prvi dešeni
Apokaliptično komična
Daleka
Dan
¤

Dan
U prilog teorije haosa
Fuga bez muzike
Kurčeviti trubadur i iskusna muza
Dolina ubranih breskvi
Poezija magla
Kolijevka u stihu
Posljednja činija žita
Broj dana rođenja
Teslina ploča
Slaviti život

FILOZOFIJA, PSIHOLOGIJA I ISTORIJA
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
In quo totum continetur
Sajensifikacija fikcije ili o traženju opravdanja: Los Voladores
Svijet na ruševinama budućnosti
Hiperdimenzionalna materijalizacija
Svojstvo!
Voli!
24 duge godine od masakra: Konačno uhapšen Radomir Pantić i prvi egzekutori 63 civila u selu Zaklopača kod Milića, ubijenih u jednom danu (neka ostane zapis ko je nalogodavac, a još uvijek nije uhapšen)
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
Eter
Jezgro
NOISe proudly presents: Blogeri & Asocijacije
"Mythic Fantasy tour"
"Horizont događaja"
"Da li jesam?"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Epilogna stvarnost"
"Kotač"
Šta je činjenica?
Reciklirani traktat o kosmogoniji
ༀམཎིཔདྨེཧཱུྃ།
Pjesma iz Burana
N-ta
O prirodi (stvari)
Meta
Nad(ri)čovjek
Svemirska buka
Ogled o smislu
Sofija
Samorecepti: Iskomunicirano (za sada)
GENOCID: Onemogućavanje rađanja
Zašto?
Mladići prepisivali ponašanje svojih očeva od prije 20 godina
Iz neznanja i zbog malicioznih ciljeva - (zlo)upotrebe
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Tajne
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
Čudesna biljka
Imaj vjere.
Čovjek koji je zaustavio pustinju
Od...
Osjećam, dakle postojim.
Intro
PREPORUČUJEM: Inferiornost = zavist = podsmijeh
Bartolomejska noć ili o šovinizmu
Pojava
Čoporativno ZLO & čoporativno DOBRO
Ona koja svjedoči
Abeceda
Šta znači ćutiti & šutiti?
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
"Okrajak za kraj" ili o satanizmu
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
O samocenzuri
Znakovi
Boje ili rasprava o isključivosti
Ljudi
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Kako očevi vole...
Samotnost
Izdržljivost ili ponešto o poboljšanom JA
Ljubav mori
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Sjećanje
Red privatnog, red jednostavnog, red dosadnog
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
O (ne!)prijateljstvu
-izmi ili transgeneracijske igre
Umijeće strahovanja ili popis mojih strahova
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Serijal odnosi: Svijet po mjeri žene
Misterija osmijeha
Uspod modernog rasizma
Supremacija
Serijal “Odnosi”: Žena
Mi, ljudi!
Je li način, je li mjesto?
Krizologija
Sažetost
Entropija
I vas volim sudije.
Abeceda
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Boje ili rasprava o isključivosti
Dokaz
Zlo
O... nečemu (počeh kao Tramvajsexualac s naslovima:-)
(a)Teološka rasprava
Filozofija krajnosti ili o lijeku: “Furaj mali sam sredinom!”
Ono što ne smijem ili crtice o anarhiji
Preduprijediti svakodnevno loše veliko je dobro
Uspod modernog rasizma
Mi, ljudi!
Rasisti&kastisti
Besa
Ponešto o konkretnom djeliću istine čije je potpuno distorziranje, u međuvremenu, pokušavano na najgresivnije moguće načine
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
PREPORUČUJEM: Već znam da ću se, bar u nekoliko navrata, vraćati ovome predavanju u trenucima kada injekcija optimizma na čas zataji. (Zamislimo da karikirajućeg imitiranja određenih osoba nema. U tim dijelovima neprimjereno, ali hajde...)
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Svevidjeće oko
Panevropa
Orgon ili o “spaljivanju vještica”
Ἅγιον Ὄρος
Nazi Israel
Koncepti

MUZIKA I UMJETNOST
Górecki: Simfonija žalosnih pjesama
Koščej Besmrtni
يين زرتشت (Zaraθuštra)
Sve što trebaš znati o ljubavi
Sarabanda
Tartini
In quo totum continetur
Griegova teška p o b j e d a
Ispravljanje
Пьесы Фантазии
She has her own way now (and she loves Satie :-)
Radosna pjesma nakon litanija (rekli bi k'o fenix)
Grim majstor
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
Mnogo, mnoooooooooogo dobro (pozajmila od Solakhova)
Jonathan Howsmon Davis
Ovdje, po našoj glavi
Smrt znanja
Vinil godine '94.
Svađe vremenà
Idila o 730 pisama Kamili Stösslovoj
Michael Jackson thought a Punk
Mubarek Ramazan, moji blog prijatelji :-)
Sharaniejšn & Ormusovača
Totenmarsch
Dvije čovjekove smrti: Dijete i Starac
Neka ulica
"Poezija Magla: Fetiš (šššššššš)"
"Anthem for Minorities: Kažu da smo budale"
"I own your tears anyway"
"I own your tears anyway"
"Aaaaaaaaaaaaa, ovo je brzina (kec, kec, kec, kec,kec,kec, keckeckec)"
"Crno u vrećama"
"Mythic Fantasy tour"
"Voli metal punk mrzi rat: Ausgebombt"
"Halford & kostimirane godine"
"Rock 'n' Roll"
"What's going on?"
"Horizont događaja"
"Homage: Weird Tales Heavy Metal Generation"
"Doviđenja moja ljubavi, moja strasti"
"Mist ("kiseli" se tri godine, nikako da doživi studijsku verziju)"
"NOISe proudly presents: Nights in Black Satin"
"Tužna priča o neutralisanim osmatračnicama"
"Moj bend"
"Poetry of Old"
"Budžžž"
"Camille Saint-Saëns: La Danse macabre"
"No War!"
"Unus mundus"
"Marija koja priča"
"Vivaldijevo "Ljeto": Žestoko izvođenje"
"Lady Justice has been raped"
"Ušivanje"
"Most Severe Waltz in The Kingdom of My Decided King"
"Adagio za lutku"
"Čuvar armenske muzike: Aram Khachaturian"
"Zrak"
"Dies Irae manual: Pustiti glasno"
"Premotano na kraj"
"Rekvijem"
"Ludi Velšanin, jedan od velikih, još uvijek živ: Sir Karl William Pamp Jenkins"
"Llibre Vermell de Montserrat: Stella Splendens aka narodna muzika iz XIV vijeka"
"Da li se Igra kraljeva ikada začula u Vinčesteru? Kako je slučaj udesio da Серге́й Серге́евич Проко́фьев u baletu o najpoznatijim svjetskim ljubavnicima iz italijanske Verone muzički odredi britanski identitet?"
"Empirija 1978: Kako je Hard Rock prešao u Heavy!"
"Tref dama"
"Saturnesa"
"Osjećaj Matematičara: Tišina prije Bacha"
"Clément Philibert Léo Delibes - Duet cvjetova: Lakmé, kći brahmanskog sveštenika i Malika, njena sluškinja"
"Nadrealizam: O puževima i svecima (Rene Laloux "Les Escargots" feat. The Cult "Saints Are Down")"
"Naprijed je tamo gdje učim"
Dirigent
Borodinov "Knez Igor": Plesovi turskog nomadskog naroda (Kumansko-kipčačka konfederacija X-XIII vijek)
Ovako umiru ljubavnici
U dvorani Planinskoga Kralja
Božanska muzika Johana Pahlbela
Inspirisano Vergilijevim Georgikama: Disati u pauzama
Morgonstemning
Åkerfeldt
Poets and Madmen
Doma
Rock and fuckin' Roll
Multiple Frequency Orgasm
หินอวกาศ
Vàli: Kamen i kora
Sjećam se.., sjećam se velikih podzemnih jezera
Kako Serebrier (najbolje) čuje
Sve zbog čega volim Fedosejeva
Рассказ царевича Календера ili o orgazmu i porijeklu priča
Meta
A Natural Disaster
Totentanz
Koncert koji traje 36:26
Genij ubice i rasiste vs. Balada o tužnom Vargu

Memories
Distorzirani kauboji feat 18 godina stara progresija
Jedan je (Met)
Black Sun
Otkriće (hvala Antoanu :-)
Sam
Sirovina (mojim prijateljima, kažu da se rastajemo)
Suza u noći
Koja je tajna našeg srca, žalosti?
Motion in (e)motion
Vrijeme
Mejah sav
Srce gdje nema zašiješ
Zamjenjiva kategorija
Filozofsko ništa konkretno je svašta
1993.
...
Sada...
Malo više "pozajmiš" od melodijske teme Bonfae, malo "pozajmiš" od Stingovog načina pjevanja i dobiješ pjesmu na vrhu top listi svijeta. No, majstorstvo je to uklopiti na ovaj način. Aranžmanski je besprijekorno.
Muzika
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
Sjetih se... dobra je.
Noćas imam reći ono što su Barbier i Carré rekli u libretu za Gounodovu veliku operu Faust.
Lagano i C oštri
”Kada postanem Sunce, zasjaću život u srca ljudi.”
Mir ili kako ga je čuo Satie
Mislila sam pisati tekst o tome kako je ministar finansija SR Njemačke poručio Britancima kako će se, prije ili kasnije, morati odreći svoje prešs funte u korist €ura, al' se odlučih za ljubav na AC/DC način ;-)
Sestre milosrdnice;-)
Godina od derneka prođe:-)))
§
Notni zapis
Umjetnosti
Strpljenje
Fortune Plango Vulnera
Oh, dear! Ooh, Buckethead!
Baš odgovara;-)
Vrata
Irska tradicionalna (volim ovu pjesmu...)
Opeth opet i ostalo... po mom izboru.
Ramazan Mubarek Olsun
Cover
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Vanredno bolja od originalne
Mubarek dan
Jedno od najljepših orkestarskih velikih djela i jedan od najljepših baleta ikada
”Miješanje”
Studija o kulturi života i kulturi smrti
Notni zapis
Umjetnosti
Tagovi: LJUBAV, MUZIKA i još jedan (nepostojeći tag) ŽIVOT...
Uspon filma, uspon fašizma
Dilema
Misterija osmijeha
Zima
Umjetnost

POŠAST GLOBALIZACIJE
"BEAT THAT!" vol.1: Ljudska prava
"Samo je loša vijest dobra vijest"
"Antisemitizam u Sarajevu"
"Evropo, jebem ti mater zbog izbjeglica!"
Razrušeni ljudi
Zelena Angela
Pax Romana
Ćuti!!!
Ko je čovjek lijevo? Rođen 1923., nije umro. Tito i on su, zapravo, istoga i etničkog i nacionalnog porijekla. Ali, nemoj da vas zbunjuje zadnji podatak, riječ je o mome zaključku, više - manje neprovjerljivom.
Zavjera u praksi: Hvala Bogu što se ne rodih u Americi! 999 - E, da, to je i ZLO i NAOPAKO.
Ko nam je dao PRAVO (izbora)?
Rašomon: Nacija, etnička pripadnost, religija
Rat
No comment
Lijek
Preporučujem: KOLAPS
Mejnstrim mediji ćutali
Stara *urva Evropa.
Joseph Aloisius Ratzinger aka Benedictus PP. XVI & Kuba
Počeo je... nastavak. (A kad je uopšte stalo?)
Od špijuna preko novinskih agencija do jedinstvene informacijske slike cijelog svijeta
Večeras..., večeras nemam dodati niti oduzeti išta onome/od onoga što gospodin K-Rino reče
Zlo znanje i ravnodušno sivo vs. udruživanje
Unija (od kasnog latinskog 'unio'; 'union' značenja JEDINSTVO /od izvornog latinskog 'unus' značenja JEDNO)
SOPA i PIPA ili Hollywood vs. Silikonska dolina prema tumačenju Obame
Svevidjeće oko
Po*izd u crtama
Neko bolestan, neko terorista!!!
Benedictus PP. XVI: STOP UNHATE!
Panevropa
Uživaj kapitalizam!
Anonymvs
O savremenim britanskim krstašima i "svetom" Ólafru Haraldssonu
Dešava se
(ANALIZA MOJE SRAMOTE) Svakih 10 sekundi...
Bruto nacionalna sreća
QI.B.8.01.
Bijela pčela
EU namjerava zabraniti distribuciju i prodaju ljekovitog bilja, te alternativnu medicinu
Kad nema novih, a ono može sa starih... munara;-)
Prvi spermatozoidi sisara proizvedeni u laboratoriji
Legalno pišanje po ljudskim pravima
Lajički, k’o dobar đak Obama
Misao dana
Kako to radi Novi Svjetski Poredak: Revolucije (krvi) na izvoz!
Dinastija, uvijek i zauvijek!
OBAMA...
Mislite li da postoji suštinska razlika između poretka EU i nekadašnjeg SSSR-a?
Pobunite se već jednom!
Bio sam nekad BIO!
Ekumenizam
Sistem vrijednosti
Jedna valuta – jedan poredak
Virtualna Zemlja
Izmišljena vrijednost će svakako pući poput balona od sapunice
Dan LJUDSKIH? prava
Sapunica “WikiLeaks”
Koncepti
Krojači stvarnosti
Plemenito neistinito
Revolucija
Vladavina naroda. Eki?!
Entropija

Čitam...

Bili...
377082

Powered by Blogger.ba