beats by dre cheap

Plemenito neistinito

 

Plemenito neistinito ili Mendax je internetski pseudonim, bar kako to Wikipedia tvrdi, za grupu hackera koja je djelovala kasnih '80-ih godina prošlog vijeka. Jedan od članova te grupe, bivši student fizike, matematike, filozofije i neuronauke, danas je nadaleko poznati australijski novinar, izdavač i internetski aktivista Julian Assange. Zanimljivo je da nigdje nije potvrđeno da

 

      [IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Julian_Assange.jpg[/IMG] 

                                                                   Julian Assange

je Assange osnivač web portala WikiLeaks (u slobodnom prijevodu Curenje znanja), što znači da može biti da ideja nekog drugog leži iza ovog projekta. Assangea mediji predstavljaju kao portparola i glavnog i odgovornog urednika WikiLeaksa. Danas je poznato da se Sjedinjene Američke Države povlače iz osvajačih pohoda u Iraku i Afganistanu. U vrijeme kada je WikiLeaks objelodanio oko 90 hiljada različitih povjerljivih dokumenata američke administracije o ratu u ove dvije zemlje, još uvijek nije bilo poznato da će se SAD povući i iz osvajačkog pohoda u Afganistanu. Neki nezavisni istraživači i komentatori su upravo curenje povjerljive dokumentacije američke administracije o ova dva osvajačka pohoda označili kao jedan od razloga zašto se administracija Baracka Obame odlučila na "izlaznu strategiju" i iz Afganistana. Tada sam zdušno pozdravila akciju WikiLeaksa.

 

I jučer sam osjećala ushićenje zbog nove akcije WikiLeaksa u vezi sa objavljivanjem različito rangiranih (od onih samo za službenu upotrebu do onih pod oznakom "strogo povjerljivo") dokumenata američkih ambasada širom svijeta. No, ushićenje i pozdravljanje nove internet akcije Juliana Assangea je splasnulo nekoliko trenutaka nakon što sam čula izjavu predsjednika Islamske Republike Iran Mahmuda Ahmadinežada, odnosno njegov komentar na tvrdnju iz jednog povjerljivog dokumenta objavljenog od strane WikiLeaksa da je saudijski kralj Abdulah tražio da se Iran napadne. Ahmadinežad je vrlo direktno zapravo poručio da sama administracija Sjedinjenih Američkih Država stoji iza objavljivanja ovih dokumenata kako bi izazvala dodatnu nestabilnost u regionu. Na stranu ono što mislim o režimu u Islamskoj Republici Iran, ali je nepobitna činjenica da je već godinama najuporniji kritičar saudijskog "lizanja" sa SAD-om upravo Ahmadinežad. Odakle onda ovaj suštinski zaokret u stavu spram vladara Saudijske Arabije i njene pogubne spoljne politike? Želja da se očuva kakvo - takvo jedinstvo islamskog svijeta ili dobra analiza (možda provjerene informacije) na osnovu koje je zaključeno da su novi dokumenti koje je WikiLeaks objavio zapravo objavljeni uz blagoslov američke administracije? Mislim da je riječ o ovome drugom.

 

Kao što su 2009. godine dokumenti o osvajačkim pohodima Sjedinjenih Američkih Država u Iraku i Afganistanu, objavljeni od strane WikiLeaksa, išli na ruku administraciji Baracka Obame da se priča američke javnosti skrene sa onoga Zašto se višak novca u budžetu Ministarstva odbrane SAD-a ne usmjeri na reformu u oblasti zdravstvenog osiguranja kada već izlazimo iz dva rata? na (lažnu) zabrinutost spram sigurnosti komunikacija unutar Pentagona, tako se sada otvara mogućnost američkoj administraciji da vrlo ležerno aktivnije uđe u dva nova sukoba. Relativno dugo sam novinar i znam da: Ako dovoljno dugo insistiraš na objavljivanju neke informacije ona postaje stvarnost, ma šta da je njen sadržaj. Šta je krucijalno u jučerašnjem medijskom analiziranju dokumenata koje je objavio WikiLeaks? Po meni, samo dvije stvari: to da je SAD projicirao strategiju da se Sjeverna i Južna Koreja ujedine u jednu Koreju i da treba napasti Islamsku Republiku Iran. Ostalo, kakav je koji lider zemlje, kakve su mu navike i mane, to je prosto žutilo, zabava za mase, a masa je uvijek žedna igara. Zašto malo ne opipati bilo globalne javnosti spram ovih ideja i nesvjesno je uvući u stanje pomirenosti spram sukoba koji dolaze?!

 

Još jedno, jeste li primjetili spektakularnu medijsku podršku potezu WikiLeaksa, takvu fantastičnu koordiniranost? Što sinoć reče jedan gost u jednoj emisiji na jednoj od naših, bosanskohercegovačkih televizija, parafraziram: Prošlo je vrijeme podjele vlasti na tri djela - zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Sada imamo i četvrtu vlast - medije.

 

∇a§IONia
http://vasionka.blogger.ba
30/11/2010 18:45