beats by dre cheap

Zima

 

 

 

(Antonio Vivaldi je 1723. godine komponovao svoje ponajbolje djelo Le quattro stagioni - Četiri godišnja doba, koje se, ujedno, smatra i jednim od najboljih djela barokne muzike. Jedan od četiri violinska koncerta u okviru ovog djela posvećen je i Zimi. Baš je violinski koncert Zima, prema mom mišljenju, nešto najbolje što je Vivaldi ikada komponovao.) 

 

Zima je, jedina od godišnjih doba, u ženskom rodu u našem jeziku. Savremenom čovjeku je nametnuta vizualizacija zime kao ledene dame čije zamrznuto srce nije u stanju činiti dobre stvari, iako su je drevne mitologije predstavljale kao starca, pa tako imamo Starca Zimu ili Oca Zimu, prema germanskoj mitologiji, odnosno Djeda Mraza (Ded Moroz) prema ruskom folkloru.

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/old_man_winter.jpg[/IMG]

Stilizacija Starca Zime

Najviše volim ovo godišnje doba, možda zato što sam rođena u zimu. Ljudi su nekako bliži, topliji u međusobnim odnosima zimi ili je to samo moje iskustvo. Zimi bih pročitala najviše knjiga, posebno u djetinjstvu, tada sam mnogo čitala bajke. Zimi bih se mnogo sankala, uhhhh koliko dugo to nisam radila, kod bake na selu, a onda bih jedva čekala da se ogrijem uz peć na drva. Voljela sam da posmatram vatru, uživala sam u tom vremenu kada nikako nisam mogla da shvatim zašto voda postaje led.

 

Jedva čekam sljedeću zimu da naša djevojčica poodraste da se možemo sankati. Ali, i tužna sam malo. Gdje će ona provoditi svoje prve zime, zimske raspuste? Kuća mojih bake i dede je pusta, morali su se preseliti blizu tetke jer su suviše stari da bi se brinuli o svome seoskom domaćinstvu. Naša djevojčica neće moći svake zime proučavati zaleđeni potočić, kao što sam ja, neće moći crtati oblike grančicom po snijegu cijelcu a da oko nje na kilometar nema čovjeka, neće upoznati najljepšu stvar kod zime - tišinu. Dok novčano budemo u stanju dići kakvu vikendicu, ako uopšte budemo, njeno će djetinjstvo proći.

 

Znam šta ćemo, tražiću od bake ključ da zimujemo na selu :-)

 

Za kraj, ulje na platnu nijemog holandskog slikara Hendricka Avercampa. Interesantan je po tome što je cijeli svoj stvaralački opus posvetio slikanju zimskih prizora.

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Zima.jpg[/IMG]

Ledeni pejzaž, Staatliche Museen u Schwerinu

 

∇a§IONia
http://vasionka.blogger.ba
17/12/2010 15:11