beats by dre cheap

Sistem vrijednosti

 

Kraj godine, htjeli ne htjeli, vrijeme je koje donosi evaluaciju naših intimnih uspjeha, greški, dobrih dijela i grijehova u protekloj godini. Kraj godine vrijeme je i kada masmediji podsjećaju na najvažnije događaje koji su obilježili globalno društvo u proteklih godinu dana.

Web portal sarajevo-x.com je, u ovom kontekstu, organizovao zanimljivu anketu među čitateljima na način da se od njih traži da sami proglase događaj godine 2010. ( http://www.sarajevo-x.com/ankete/583 ).

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Capture1final.jpg[/IMG]

Dosadašnji rezultati ankete čitatelja sarajevo-x.com o najvažnijem događaju u 2010. godini

Da li i vi, kao ja, mislite da je nešto značajno iščašeno u sistemu vrijednosti čitalaca ovog portala koji su učestvovali u anketi, a prednost dali fenomenu WikiLeaks nad stravičnim posljedicama zemljotresa i kolere na Haitiju što se, sasvim opravdano, može smatrati jednom od najvećih sramota savremenog čovječanstva?

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Haiti.jpg[/IMG]

Haiti, sredina novembra mjeseca 2010. godine

Gdje je nestalo to, ono zrnce svjetlosti u nama koje plamti sposobnošću srca da se postavi u kožu onih koji pate i razuma koji je u stanju da razgraniči važno od nevažnog, odnosno više od manje važnog? Ok., tačno je da masmediji snose dobar dio krivice za vladanje ovih iščašenih vrijednosti na globalnom nivou, to je lako uočljivo površnim analiziranjem koliko je masmedijskog prostora bilo rezervisano za fenomen WikiLeaks, a koliko je bilo odvojeno za objektivno izvještavanje o sramnoj ulozi Ujedinjenih nacija i vlada razvijenih zemalja svijeta u davanju adekvatne pomoći stravično nastradalom stanovništvu Haitija. Za Haiti je vrijedila ona Svake vijesti tri dana dosta, ali za WikiLeaks nije. Kako to nismo primjetili, zašto nasjedamo na tu igru, zašto dobrovoljno pristajemo na dijabolično kreiranje javnog mišljenja koje će podržati vrijednost imputiranu od moćnika?

Umjesto da shvatimo da je fenomen WikiLeaks u sistem globalnog komuniciranja ispaljen da bi pokrio eventualne praznine u komuniciraju o patnji naše ljudske braće na Haitiju, u Palestini, o gladnima u Africi, o trgovini ljudskim organima, o farmaceutskom teroriziranju čovječanstva, ..., mi dajemo saglasnost za izgradnju savremenog idola urbane virtualne gerile u liku Juliana Assangea.

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/demonstrantiassange.jpg[/IMG]

Demonstranti ispred britanske ambasade u Madridu (Španija) traže puštanje iz pritvora Juliana Assangea, 11. decembar 2010. godine

Da je tačno da smo dobili savremenog idola urbane virtualne gerile u liku Juliana Assangea, čiju ćemo biografiju i buduće poteze brižno izučavati i o njima nastaviti diskutovati na globalnom nivou, vidi se iz simbolike koju su, tokom protesta pred britanskom ambasadom u Madridu, iskoristili demostranti. Na svoja lica su stavili masku bezličnog Vi (izgovor s engleskog alfabeta slova V), glavnog junaka blockbustera V for Vendetta (V za osvetu) i istoimenog stripa.

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Vendetta.jpg[/IMG]

Prikaz glavnog junaka blockbustera i stripa V for Vendetta

Voljela bih da se pojavi takav globalni junak koji će svojim djelovanjem ispravljati nepravde čovječanstva, voljela bih. No, dok mi gubimo dragocjeno vrijeme na raspravljanje o imputiranom idolu, u stanju smo pasivnosti spram davanja vlastitog doprinosa, mrvice vlastitog doprinosa za bolje čovječanstvo za sve njegove ljude.

 

∇a§IONia
http://vasionka.blogger.ba
26/12/2010 14:24