beats by dre cheap

Dilema

 

Slagaću ako kažem da me je neprijatno emocionalno pogodila tematska umjetnička postavka pod nazivom Final Judgement (Konačna presuda) indonezijskog slikara Ronalda Manullanga u okviru Art Stage Singapore, ali me jeste izritirala nešto preko lične granice podnošljivosti. Dosada sam naišla na svega nekoliko detaljnijih smislenih medijskih izvještaja o ovoj umjetiničkoj avanturi indonezijskog slikara (  http://article-trend.com/2011/01/disturbing-art-in-singapore-exhibition-displays-paintings-pregnant-with-hitler/ / http://www.sueddeutsche.de/kultur/art-stage-singapur-hitler-und-das-juengste-geruecht-1.1046099 ), u kojima sam Manullang ističe da je postavku neophodno posmatrati i doživjeti integralno.

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Hitlerzacece.jpg[/IMG]

Prikaz dvije Manullangove slike sa postavke u okviru Art Stage Singapore. Hitler je na slici desno predstavljen kao mlada polunaga žena koja gleda u anđela (aluzija na bezgrešno začeće Djevice Marije).

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Hitlertrudnica.jpg[/IMG]

Indonezijski slikar Ronald Manullang i, u pozadini, njegova slika Hitlera u poodmakloj trudnoći

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/HitlerbebaAnaFrank.jpg[/IMG]

Hitler sa svojim djetetom na koljenima, te žrtvom nacizma Anom Frank. Dnevnik Ane Frank je na Manullangovoj slici dobio oblik Appleovog lap topa ili notebooka.

 

Gledajući ove fotografije zapitala sam se sljedeće:

Adekvatna kazna za Hitlera je da bude žena?

Adekvatna kazna za Hitlera je da bude majka, da to dijete drži na svojim koljenima i stara se o njemu?

Šta o umjetničkoj postavci na čijoj je jednoj slici Ana Frank predstavljena kao neko ko je u prijateljskim odnosima sa Hitlerom, haman kao Hitlerova sestra, misli preživjeli dio njene porodice?

 

Nastavila sam "kopati" po Internetu jer, jednostavno, nisam mogla vjerovati da bi neko odobrio ovakav koncept postavke. I ubrzo odahnula, jer sam naišla na jedan YouTube clip koji mi je otkrio Manullangov scenario postavke, odnosno konačne presude Adolfu Hitleru.

 

Ok., Hitler je začeo, nosio dijete u sebi, rodio ga, neko je to maleno dijete žigosao kao meso koje automatski ide u smrt u nekom od nacističkih koncentracionih logora, da bi, na kraju, Hitler bio "upucan" raspećem. I, pošto sam pogledala ovaj clip, nova dilema. Preplitanje religijskih koncepata Judaizma i Hrišćanstva. Poznato je da su ideolozi Trećeg Rajha kao jedno od jačih opravdanja da bi odobrovoljili njemačku javnost tog doba da zatvori oči nad zločinima nad Jevrejima navodili i to da su upravo Jevreji bili odgovorni zato što je Isus Hrist raspet.

 

Zaista uvažavajući dubinu umjetničkog koncepta Ronalda Manullanga, jer ona jeste prisutna i snažno potiče na razmišljanje, vjerovatno prvi put u životu ne znam kakav stav da zauzmem spram neke umjetničke ideje. U jednom trenutku mi se učini toliko provokativnom zbog smještanja u ovakav kontekst motiva majčnstva i djeteta da pomislim da je, jednostavno, zla, a već je u drugom shvatim kao vrlo lucidnu sa stanovišta stavljanja Hitlera u ulogu majke kojoj su dijete ubili.

 

Ima tu još nešto, Hitler (aluzija na zlu Djevicu Mariju) koji je zapravo ubijen svojim djetetom (Isusom) na raspeću...

∇a§IONia
http://vasionka.blogger.ba
15/01/2011 01:14