beats by dre cheap

Prvi spermatozoidi sisara proizvedeni u laboratoriji

 

 

 

Online izdanje žurnala Nature objavilo je 23. marta da je tim istraživača sa Gradskog univerziteta u japanskom gradu Yokohama uspio prvi put u istoriji proizvesti spermatozoide u laboratorijskim uslovima - http://www.nature.com/news/2011/110323/full/news.2011.179.html

 

"Istraživači u Japanu uspjeli su napraviti plodnu spermu sisara u laboratorijskoj posudi za uzgoj kultura, što je podvig za koji se dugo smatralo da je nemoguć. Tehnika koju je istraživački tim koristio, objavljeno je danas u Nature, može pomoći kako bi se otkrili molekularni koraci uključeni u formiranje sperme i možda bi čak mogla dovesti do tretmana za prevazilaženje muške neplodnosti.

Biolozi su pokušavali napraviti spermu van tijela skoro čitav vijek. Neuspjeh je najčešće nastajao još u stadiju mejoze...".

 

Rezultat su rođeni laboratorijski miševi.

 

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Capture1-1.jpg[/IMG]

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Capture2.jpg[/IMG]

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Capture3.jpg[/IMG]

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Capture4.jpg[/IMG]

 

 

"Ali Honaramooz, reproduktivni biolog sa kanadskog Univerziteta Saskatchewan u Saskatoonu, kaže da tehnika može pomoći dječacima u predpubertetskom dobu kod kojih je primjenjivana terapija protiv kancera, a koja uništava plodnost. Ova tehnika može zaštititi i reproduktivni potencijal ugroženih vrsta životinja koje mogu umrijeti prije dostizanja seksualne zrelosti, dodao je Honaramooz.

 

Procedura će također biti korisna za studiranje molekularnih događaja u okviru produkcije sperme, rekao je Martin Dym, ćelijski biolog sa Georgetown Univerziteta u Washington DC-u. No, prije nego što se tehnika bude mogla primjenjivati u tretmanima muške neplodnosti, istraživači će morati generisati milione ćelija sperme i prevesti je u primjenu na ljudima, dodao je Dym.   

 

Honaramooz kaže da je to samo pitanje vremena. 'Ukoliko ista metodologija može biti primjenjena, s nekoliko manjih izmjena, na druge vrste, to je odlično', rekao je Honaramooz. 'Ukoliko to, pak, ne bude slučaj, onda će otprilike trebati proći isti obim rada na istraživanju ponovo, ali je bar jasno da će na kraju to zapravo uspjeti'."

 

 

 

Podržavate li ovakva istraživanja?

 

∇a§IONia
http://vasionka.blogger.ba
09/04/2011 23:36