beats by dre cheap

Bruto nacionalna sreća

 

 

 

Odavno nisam poželjela da se negdje u trenutku stvorim. Odgledah sada jednu televizijsku emisiju koja je u sebi sadržala i jedan neprocjenjivo divan segment o Kraljevini Butan. Ništa o toj državici na Himalajima, negdje između divova Kine i Indije, nisam znala. To ću promijeniti, obećala sam si. Možda i uspijem sa porodicom otići tamo jednom, ko zna:-)

Butan nije demokratska država, njome vlada kralj Jigme Khesar Namgyal Wangchuck (འཇིགས་མེད་གེ་སར་རྣམ་རྒྱལ་དབང་ཕྱུག  na lokalnom pismu) , ali koga je zapravo briga da li je to demokratska zemlja, bar po kriterijima Zapada (sve više antiteze demokratije). 

 

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/KraljButana.jpg[/IMG]

Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, kralj Butana

 

 

I dok demokratski vladari Zapada iz usta ne vade ono nešto se što se zove bruto nacionalni proizvod, otac sadašnjeg kralja Butana odlučio je učiti na njihovim greškama. Kardinalnim greškama po narode zapadnih vladara. Mjerna jedinica u ustima ovog kralja je bruto nacionalna sreća.

Butan je vjerovatno jedina prava ekološka država na svijetu, a evo i zašto. Šesdeset posto teritorije ove države veličine Švicarske mora biti pod šumom. I jeste. To je kraljeva riječ koja se ni po živu glavu ne smije kršiti.

 

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/ManastirTigrovognijezdo.jpg[/IMG]

Jedan od najvažnijih manastira u Butanu, popularno poznat kao Tigrovo gnijezdo

 

 

Električna energija, popularna struja, u Butanu nije uvedena za male potrošače kojih ima i najviše. Strateška odluka vladara Butana. E, ali prilično siromašni stanovnici Butana, siromašni za zapadne prilike, na svojim kućama imaju prilično skupe solarne ploče za njihov standard. Strateška odluka s kojom su svi saglasni. Strateška odluka koju, zajedno s domaćinstvima, finansira kralj.

 

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Butan-solarneploce.jpg[/IMG]

Postavljanje solarne ploče na jednu seosku kuću u Butanu

 

 

Ulicama glavnog grada ove države, ali i onima nekoliko manjih, voze automobili, no semafora nema. Saobraćaj regulišu saobraćajci, saobraćajci plesači:-)

Ono po čemu je Butan beskompromisno ekološka država i to jedina u svijetu je sljedeće - kada seljak mora porezati strogo za to obilježeno drvo kako bi se njegova porodica preko zime ogrijala, čak i kada ima odobrenje od za to nadležne kraljeve kancelarije, on se nerado nađe u ulozi drvosječe. Nikako sebi ne može objasniti da ne čini grijeh spram života. Ubistvo mrava, mušice, zmije, svega živućeg, strogo se izbjegava, a propitkuje se dugo i kada se to učini nepažnjom.

 

Narod Butana i njihov kralj očigledno su dobro izučili i greške i varke Zapada. Želim im da još dugo, duuuuuuuuuuuuuugo uživaju u svojoj neto nacionalnoj sreći. Čestitam im na tome što su znali stati

 

 

 

 

 

 

∇a§IONia
http://vasionka.blogger.ba
23/07/2011 00:10