beats by dre cheap

Bezrazložno lijepo

Noćas ću vam govoriti o lijepom, o bespomoćno, krhko lijepom. O bezrazložno lijepom.

Takva je ruža u vrtu jedne žene, koje u ovom ratu više nema. Ona odbija da zaboravi blagi dodir i glasne ushite žene kada bi pustila prvi pupoljak svake godine iako su, evo već dvije godine, dodiri razulareni i potmuli od gelera u ženinom vrtu. Ruža ovome gradu i ovome svijetu daje jedan pupoljak, jedan crveni pupoljak među svojim ranjenim, posivjelim listovima.
Skinula je svoje trnje, za to više snage i sokova nema. I trnje se plaši hirova potmule buke i uviđa svoju nemoć pred besmislom.

Bezrazložno je lijepa i haljinica djevojčice balerine, koju mora sašiti, a nema od čega i ne zna kako. Majka je daleko, til je skup, zlatni medaljon ne da zbog uspomena da ga proda u zamjenu za haljinicu. Djevojčica će i u ovom ratu postati balerina u haljinici od mliječno bijelog krep papira ukrašenog biserima njene bake. Zamoliće jednoga scenskog radnika, tužnog mladića koji je isto iz Bosne, da otpale bisere pokupi poslije škrtog aplauza.
Dala ih je pola tom mladiću i voljela ga jedne noći, poslije nekoliko godina, pijanog i otupjelog.

Lijepa je i Venecija, a još više luda vjera jedne bosanske majke da će joj sin bar govor povratiti, kad već noge ne može, samo da vidi, samo da ga uvedu u crkvu na moru - Santa Maria della Salute. Ploveći kanalom, često bi joj ruka sa sinovljevih kolica odlutala do desnog džepa, gdje je, u Karitasovoj omotnici, spremila Kostićeve stihove koje joj je sin mnogo puta govorio.
Iako je noćima vježbala, glasa u akustičnoj Salute nije mogla pustiti. Sin joj ničim pokazao nije da zna gdje je, a ona je, u ovoj tuđoj crkvi na moru, kraj njegovih kolica, klečala i molila za njega i svoje, koje je u ratu ostavila.va§IONka
http://vasionka.blogger.ba
17/06/2017 01:27