beats by dre cheap

Muška karakterologija po stranama svijeta

Pred vama je esejistički tekst, imaginacijsko-iskustvenog karaktera. Nijedna od spoljno verifikovanih metoda istraživanja nije primijenjena u nastanku ovoga teksta, a oslanja se na metod posmatranja, transferzalni metod na nezadovoljavajuće brojnom uzorku i, dijelom, longitudinalni metod.

Idejni koncept za nastanak ovoga eseja preuzet je od blogera Katran i vrijednost te ideje pokušaću braniti u ovome tekstu.

Kako bi došli do srži muške karakterologije koja se da, na simboličkoj ravni, dominantno ispoljiti u četiri grane - četiri strane svijeta ili kroz kombinacije najmanje dvije od tih grana, motivisaćemo je ženom.

Žena u našoj priči je lijepa, 30-ih godina, neodređene boje kose i očiju, skladne figure i pokreta, srednje visokog rasta. Ćutljiva je i pasivna. Njen pogled je teško uhvatiti ne zato što je stidljiva, nego zato što to zahtijeva ovo istraživanje i što ona veoma revnosno i kvalitetno igra svoju ulogu. Nepoznato je da li je više ili manje inteligentna, nemoguće je naslutiti da li je optimista ili pesimista. Nepoznato je koje je provinijencije i kvaliteta njena etika, kojoj estetici je prijemčiva, kakvo je njeno imovno stanje ili nivo obrazovanja. Sve u svemu, riječ je o lijepoj i poželjnoj mladoj ženi čije su dalje karakteristike, za potrebe ovog istraživanja, izrazita misterija ili su, prosto, samo veoma dobro prekrivene.


Muškarac Istoka je mladom ženom, na prvu, zaintrigiran zbog njene ljepote i skladnosti, ali to neće priznati. Ne toliko ni zbog toga što smatra da je to vulgarno ili nepametno, nego zbog toga što automatski osjeća težnju da istraži da li tu ljepotu i skladnost prati i harmoničan habitus po onom antičkom principu ljepotu prati vrlina. Muškarac Istoka će dugo posmatrati, a u rijetkim prilikama u kojima bi komunicirao sa mladom ženom stavljao bi pred nju, više ili manje otvoreno, sitne i krupnije izazove i zadatke. Muškarca Istoka interesuje misao i on se u misao, naposlijetku, i zaljubljuje. Odan je svojim ritualima i fetišima, pa načini žene moraju biti zaista zanimljivi, intrigantni i misaono potentni da bi njenim idejama počeo inspirisati svoje. Fizički kontakt sa muškarcem Istoka svodi se, u najradikalnijoj formi, na metafizičku razmjenu energije. Muškarac Istoka ima problem sa vulgarizacijom, kako sebe, tako i objekta svoje ljubavi. Ljubav muškarca Istoka nije ljubav prema ženi, nego ljubav prema potentnosti njenog mozga. No, možda apsurdno, on ima problem sa fizičkom transformacijom žene u okvir van lijepog i skladnog. Uvijek će se zapitati da li neskladnosti njene figure doprinosi loše stanje njene vrline i njene misli. Muškarac Istoka sklon je dugotrajnim mislilačkim epizodama što ga zna odvesti u zanemarivanje sebe i ove realnosti, pa i u oblike mizantropskog ponašanja, pa mu zato godi žena sposobna da sažima i duboko shvata njegove idejne epizode, ali i da ima izražen aktivan, pokretački princip.

Muškarac Zapada će u mladoj ženi vidjeti priliku za ugodno provedeno vrijeme, kao izraziti pragmatik, a ako mu žena poklanja dovoljno vremena za zajedničke aktivnosti koje on smatra ugodnima, relaksirajućim i korisnim za njegov samorazvoj, ako je imućna ili pokazuje ambiciju dovoljnu da se da garantovati da će biti finansijski i imovno samoodrživa, onda je sa tom lijepom mladom ženom sve potpuno u redu i muškarac Zapada je spreman za produženje sebe kroz ostvarivanje potomstva sa njom. Muškarac Zapada ne trpi nepotrebne komplikacije - put po popločanoj karijeri je isuviše stresan da bi zajedničke ugodne aktivnosti bile oštećene egzistencijalnim krizama, psihičkom nestabilnošću ili slikom partnerke lošom po ugled muškarca Zapada. On će svoju kraljicu zasuti biserima, ali će se, prije toga, osigurati i nad njenom imovinom ili biti siguran da će njen novac biti tu kad njemu zaškripi. Muškarac Zapada se ne svađa niti preduboko analizira i ulazi u prirodu intimnih odnosa. Njegova partnerka je njegov produženi dio, kao i djeca, i sve treba biti u skladu zbog socijalnih situacija koje ga hrane i potvrđuju njegovu samovrijednost. Za razliku od muškarca Istoka, skloniji je fizičkim, intimnim odnosima sa lijepom mladom ženom, ali oni su uglavnom unaprijed tajmirani i dogovoreni. Muškarac Zapada je uglavnom vjeran dok žena sa kojom je zadovoljava njegovu pred-sliku, te dok njegova djeca trebaju majku. Kasnije se to može i promijeniti ukoliko život donese bolju priliku. Zajednički život sa muškarcem Zapada, ukoliko je partnerka spremna na mnoštvo socijalnih situacija i besprijekornu uglađenost i stabilnost gotovo u svakome času, zaista može biti produženo uživanje hedonističkog tipa.

Muškarac Sjevera će biti, automatski, na samog sebe ljut što mu se opisana mlada žena veoma dopala. To vodi u prenaglašeno ponašanje prema njoj, puno začikavanja i takmičarskog duha. Muškarac Sjevera je jedini u ove četiri grane koji je zaista u stanju osjetiti ženu i kao ženu i kao ženu ravnu jednome muškarcu, naravno ukoliko ona pokaže određene kvalitete. Pored ljepote i stalne ljubopitljivosti na temu da li je naša mlada žena rotkinja, muškarac Sjevera će neizostavno utvrđivati da li je žena hrabra, srčana, istrajna, izdržljiva, pronicljiva i nesklona panici. Ukoliko se ove osobine na nizu testova potvrde, učiniće sve da lijepa mlada žena postane njegova, nametnuće je svome muškom društvu, braniće njen autoritet dok ona ne stekne svoj i biće joj sigurna podrška. Muškarac Sjevera nema problema sa fizičkom transformacijom njegove žene jer je ona, prije svega, majka. Sve dok je sposobna od njihovih sinova i kćeri napraviti spretne i časne ratnike i ratnice, za muškarca Sjevera ne postoji nijedna druga žena na svijetu, ma koliko lijepa bila. No, život sa muškarcem Sjevera može biti jedan trnovit put. Sklon je jurenju vlastitih principa do balčaka, sklon je kavgama i glasnom ponašanju, izrazito je darežljiv, te je savijanje doma uz njega izrazito iscrpljujući posao. Ipak, ako postoji idealna sloboda, uvažavanje i odanost, to će muškarac Sjevera dati svojoj izabranici. Muškarac Sjevera veoma će rijetko pronaći drugu ženu nakon prerane smrti svoje izabranice. To bi za njega bio vrhovni čin izdaje.

Muškarac Juga odmjerava našu mladu ženu i premotava u glavi da li će ići na već osvojeno sigurno sa prethodnom, gdje je došlo do toga da treba “pokupiti kajmak”, ili će ipak ovdje izgubiti nešto vremena, prvo. Puteni muškarci Juga najbolje poznaju prirodnu čeznju ženskog principa, najsličniji su ženama jer je upravo u njima samima ženski princip najizraženiji od sve četiri grane i, čini se, neodoljivi su ljubavnici. Ali.. Ako naiđu na lijepu mladu ženu sa izraženijim muškim principom koji se može kanalisati na način objektivnog manjka emocija u poređenju sa ženskim principom, te ako ta žena, prirodno i objektivno, gotovo ne može osjetiti ljubomoru, muškarac Juga je uhvaćen. On će još izvjesno vrijeme pokušavati “švrljati okolo”, ali će to sve više poprimati oblik pukog privlačenja pažnje te mlade žene. Muškarac Juga zapravo je izrazito tanana i krhka duša, veoma gladna pažnje i potvrđivanja, te ako to trajno i nepokolebljivo dobija od svoje pomalo misteriozno hladne i odaljene životne saputnice, transformira se u izrazito pažljivo biće. Kada su muškarci Juga u zajedničkom domu sa saputnicom koja na ovakav način zarobi njihovu ljubav, oni su najpažljiviji očevi u sve četiri grane i uglavnom dobijaju žensku djecu. Njihova saputnica, zbog izrazite putenosti i vragolanstva muškarca Juga, tu i tamo treba zatvoriti oči pred njihovim izletima uvijek naglašavajući da je toga svjesna, ali bez drame i, ponovo, na način onoga koji kontrolu zapravo drži u svojim rukama. To će joj se višestruko vratiti, jer putenost muškarca Juga podmlađuje.


Ovim je ovaj esej završen. Ukoliko prepoznajete neke od dominantnih muških karakterologija po stranama svijeta ili, još interesantnije, ukoliko prepoznajete kombinacije dvije i više pomenutih tipologija, ispričajte nam svoje priče. Još bi zanimljivije bilo da ukrstimo naše poglede na simboličkoj ravni po stranama svijeta, odnosno da vidimo koje to vi karaktere i ponašanja vežete uz simbolički Istok, Zapad, simbolički Sjever ili Jug.


va§IONia
http://vasionka.blogger.ba
19/10/2017 01:48