beats by dre cheap

Vasionka preporučuje: Snyderov priručnik o izbjegavanju tiranskog uređenjaTimothy D. Snyder, povjesničar, politolog, poliglot (izvrsno se snalazi na desetak jezika) napisao je začuđujuću knjigu “O tiraniji”, koja svojim formatom podsjeća na self-help priručnike. No, ova vam knjiga ne pomaže da se oslobodite fobija, kilograma, anoreksije ili tjeskobe, nego – totalitarizma. To je kratki vodič za građansku samosvijest.

Snyder pokazuje kako se zameci tiranije otkrivaju u jeziku političara; najčešće prilikom nekih izvanrednih stanja koja opravdavaju uskraćivanje slobode kako bi se zajamčila sigurnost, na kraju se ostaje i bez jednog i bez drugog, a krajnja slika tog procesa jest logor. Gulag ili nacistički konclogor. No, nije to samo bedeker, niz natuknica; iz Snyderove knjige vidimo i širu sliku: prema njegovu mišljenju, Donald Trump dolazi iz totalitarne političke ergele – on je Putinov projekt i “ruski čovjek”.

[url=https://ibb.co/mNujtc][img]https://preview.ibb.co/enevzH/11761_DFE_2_E5_C_4_A68_B907_840_A6494_B87_C.jpg[/img][/url]

Rusija je Snyderu “srce tame”, koja je tenkovske invazije zamijenila hakerskima. Rusi su bombardiranjem civilnih ciljeva u Siriji pustili rijeku izbjeglica u zapadnu Europu, a ta je rijeka kontinent gurnula u atmosferu straha i dovela do ruba izvanrednog stanja, a u izvanrednim stanjima on pliva kao riba u vodi.

Kad ga je Boris Jeljcin, već na zalasku moći, u augustu 1999. godine imenovao za premijera, Vladimir Putin bio je nepoznati političar s praktički nikakvom potporom javnosti. Sljedećeg mjeseca u ruskim gradovima došlo je do eksplozija u nizu građevina. Čini se da je za to bila odgovorna ruska državna tajna policija. Njihove pripadnike uhitili su njihovi vlastiti kolege, uz dokaze o krivnji. U jednome drugom slučaju, predsjednik ruskog parlamenta najavio je eksploziju nekoliko dana prije nego što se dogodila. Ipak, Putin je objavio osvetnički rat protiv ruskog muslimanskog stanovništva u Čečeniji, obećavajući da će do kraja svijeta progoniti navodne počinitelje i “ubiti ih u kenjari”, piše Snyder, pa nastavlja: “Ruski narod zbio je redove, potpora Putinu odletjela je u nebo. Sljedećeg marta pobijedio je na predsjedničkim izborima. U aprilu 2015. godine ruski su hakeri preuzeli emitiranje jedne ruske televizijske postaje pretvarajući se da su pripadnici ISIL-a te su tako emitirali materijal koji je trebao prestraviti Francusku.

[url=https://ibb.co/kfLFYc][img]https://preview.ibb.co/m5Dr6x/F2_EB356_B_5_B0_B_444_A_9948_403_B7_CAF8884.jpg[/img][/url]

Rusija je oponašala ‘cyber-kalifat’ kako bi se Francuzi počeli još više bojati terorizma nego dotad. Cilj je, po svoj prilici, bio usmjeriti glasače prema krajnje desničarskoj Nacionalnoj fronti, stranci koju financijski podupire Rusija. Nakon što je u terorističkom napadu na Pariz u studenom 2015. godine poginulo 130 ljudi, a njih 368 je ozlijeđeno, osnivač jednog think tanka bliskog Kremlju oduševljeno je ustvrdio da će terorizam usmjeriti Europu prema fašizmu i Rusiji. Drugim riječima, smatralo se da su i lažni i stvarni islamski terorizam u zapadnoj Europi u interesu Rusije. Početkom 2016. Rusija je ishodila trenutak lažnog terorizma u Njemačkoj. Bombardirajući sirijske civile i tako tjerajući muslimanske izbjeglice u Europu, Rusija je iskoristila obiteljske drame da Nijemcima pokaže kako muslimani siluju djecu”. Cilj je i ovaj put bio, nastavlja Snyder, kako se čini, destabilizirati jedan demokratski sustav i promicati stranke krajnje desnice.

Prošlog septembra njemačka vlada objavila je da će prihvatiti pola miliona izbjeglica iz rata u Siriji. Rusija je tad otpočela bombardiranje u Siriji usmjereno na civile. Osiguravši izbjeglice, Rusija je nakon toga osigurala i priču. U januaru 2016. godine ruski masovni mediji počeli su širiti priču o djevojci ruskoga porijekla u Njemačkoj koja je nestala i koju su serijski silovali muslimanski useljenici. Sumnjivom spremnošću i žarom, njemačke desničarske organizacije pokrenule su prosvjede protiv vlade. Kad je mjesna policija izvijestila stanovništvo da se spomenuto silovanje uopće nije dogodilo, ruski mediji optužili su ih za zataškavanje istine. Spektaklu su se pridružili čak i ruski diplomati.

[url=https://imgbb.com/][img]https://image.ibb.co/i1GERx/C261_C1_F8_7_BCD_4_FD1_9_AEA_0_FEC4_AD6_AA38.jpg[/img][/url]

Kad američki predsjednik i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost govore o borbi protiv terorizma rame uz rame s Rusijom, američkom narodu zapravo nude upravljanje terorizmom: iskorištavanje stvarnih, sumnjivih i simuliranih terorističkih napada radi svrgavanja demokratskog poretka. U tom je smislu vrlo znakovit i ruski sažetak prvoga telefonskog razgovora između predsjednika Trumpa i Vladimira Putina – njih dvojica dijele stav da je nužno udružiti snage protiv najvećeg zajedničkog neprijatelja – međunarodnog terorizma i ekstremizma. James Madison lijepo je ustvrdio da tiranija nastaje “na nekoj prikladnoj izvanrednoj situaciji”. Kako se boriti protiv novog Trećeg Reicha, Sovjetskog Saveza, putinizacije Trumpa i sovjetizacije Sjedinjenih Američkih Država?

Rješenje

Analizirajući iskustva 20. stoljeća Snyder nudi formule: “Čuvajte institucije. Upravo nam institucije pomažu očuvati doličnost. Ali i njima je potrebna naša pomoć. Ne spominjite ‘naše institucije’ ako ih ne prigrlite tako što ćete djelovati u njihovo ime. Institucije se same ne štite. Padaju jedna za drugom, osim ako svaku od njih branimo od početka. Stoga odaberite neku instituciju do koje vam je stalo – neki sud, novine, zakon, sindikat – i zauzmite se za nju. Čuvajte se jednopartijske države.

[url=https://ibb.co/c5EnDc][img]https://preview.ibb.co/jmTseH/547_A742_C_55_FA_4_BCE_9853_6_D8_F9_F5_EC3_AC.jpg[/img][/url]

Stranke koje su iznova stvarale države i posve potisnule konkurenciju nisu bile svemoguće od početka. Iskoristile su povijesni trenutak da učine sve kako bi protivnicima politički život postao nemoguć. Stoga podupirite višestranački sustav i branite pravila demokratskih izbora. Glasajte na lokalnim i državnim izborima dok još možete. Promislite o kandidiranju za neku funkciju.

Thomas Jefferson, po svoj prilici, nikad nije rekao da je ‘vječita budnost cijena slobode’, ali nema sumnje da su to govorili drugi Amerikanci njegova doba. Kad danas promislimo o toj uzrečici, vlastitu pravičnu budnost zamišljamo kao da je usmjerena prema van, protiv zavedenih i neprijateljski raspoloženih drugih. Sebe smatramo gradom na gori, uporištem demokracije koje budno pazi na prijetnje s drugih područja. Ali pravi smisao te izreke bio je posve drukčiji: čovjekova je priroda takva da američku demokraciju treba braniti od Amerikanaca koji njezine slobode žele iskoristiti tako da izazovu njezin svršetak. Američki abolicionist Wendell Phillips doista je rekao da je ‘vječita budnost cijena slobode’. Tome je dodao da ‘manu narodne slobode treba prikupljati svaki dan, jer će inače istrunuti”.

[url=https://imgbb.com/][img]https://image.ibb.co/nA2Dmx/9_CF6_AB3_A_228_E_456_B_A0_BD_47940_BEC0_EB6.jpg[/img][/url]

“Preuzmite odgovornost za izgled svijeta. Današnji simboli omogućuju stvarnost sutrašnjice. Uočavajte kukaste križeve i ostale znakove mržnje. Ne odvraćajte pogled i nemojte se navikavati na njih. Uklonite ih osobno i time poslužite kao primjer drugima. Vodite računa o profesionalnoj etici. Čuvajte se pripadnika paravojnih snaga. Kad ljudi s oružjem koji oduvijek tvrde da su protiv sustava počnu nositi uniforme te marširati s bakljama i slikama vođe, kraj je blizu. Kad se paravojne snage koje podupiru vođu i službena policija počnu miješati i prožimati, kraj je već nastupio. Postupajte promišljeno ako već morate biti naoružani. Ako u javnoj službi imate oružje, neka vas Bog blagoslovi i čuva. Ali znajte da su u zlodjelima u prošlosti sudjelovali policajci i vojnici koji su se, jednoga dana, našli u situaciji da čine nezakonite stvari. Budite spremni reći ne. U svim masovnim ubojstvima vatrenim oružjem u holokaustu (više od 3000 Židova ubijenih nadomak Kijevu, više od 28.000 hiljada u okolici Rige i tako dalje i tako dalje) sudjelovala je redovna njemačka policija”, kaže Snyder. „Sve u svemu, regularna policija ubila je više Židova nego Einsatzgruppen. Mnogi od njih nisu bili posebno pripremljeni za tu zadaću. Našli su se u nepoznatoj zemlji, dobivali su zapovijedi i nisu željeli da netko pomisli da su slabi. U rijetkim slučajevima, kad su odbili zapovijed da ubijaju Židove, policajce nisu kažnjavali. Neki su ubijali iz ubilačkih pobuda i uvjerenja. Ali mnogi drugi ubijali su samo zato što su se bojali izdvojiti od drugih. Na djelu su bile i druge sile, a ne samo konformizam. No bez konformista veliki zločini ne bi bili mogući. Ističite se. Netko se mora isticati i izdvajati. Najlakše je samo slijediti druge. Možda će vam se činiti neobičnim raditi ili govoriti nešto drugačije. Ali bez te nelagode nema slobode. Sjetite se Rose Parks. Čim poslužite kao primjer, čarolija status quo raspršuje se i drugi će poći za vama.“

Izbjegavajte izgovarati fraze koje ponavljaju svi ostali. Osmislite vlastiti jezik kojim ćete se izražavati, pa čak i da samo prenesete ono za što mislite da i svi drugi govore. Potrudite se odvojiti od interneta. Čitajte knjige. Vjerujte u istinu. Dići ruke od činjenica znači dići ruke od slobode. Istražujte. Sami otkrijte i utvrdite određene stvari. Više vremena posvećujte velikim člancima. Pomažite istraživačko novinarstvo pretplatom na tiskane medije. Shvatite da je dio onoga na što nailazite na internetu namijenjeno tome da vam naškodi. Pronađite stranice koje istražuju propagandne kampanje (od kojih neke potječu i iz inozemstva). Preuzmite odgovornost za ono što prenosite drugima. Gledajte sugovornika u oči i neobvezno čavrljajte. Ovo nije samo stvar pristojnosti. To je dio ispunjavanja građanske uloge, kao i uloge odgovornog pripadnika društva. Na taj način ujedno ostajete u dodiru s onim što vas okružuje, rušite društvene barijere i spoznajete kome trebate, a kome ne biste trebali vjerovati. Stupimo li u kulturu osuđivanja/denuncijacije, svakako će vas zanimati psihološki krajobraz svakodnevice. Prakticirajte tjelesnu i materijalnu politiku. Vlast želi da vam tijelo omlohavi u naslonjaču i da vam se emocije rasprše po ekranu. Izađite. Dovedite tijelo na nepoznato mjesto, uz nepoznate ljude.

[url=https://imgbb.com/][img]https://image.ibb.co/c8FKtc/FA18_CB9_F_8_D10_4168_AF59_93_E88_FEBC094.jpg[/img][/url]

Steknite nove prijatelje i marširajte s njima. Uspostavite privatni život. Izopačeniji vladari upotrijebit će ono što znaju o vama kako bi vas zlostavljali. Redovito uklanjajte malware iz računala. Prisjetite se da je e-mail vidljiv gotovo svima. Dajte doprinos vrijednim ciljevima. Budite aktivni u organizacijama. Osluškujte opasne riječi. Budno pratite kako se koriste riječi ekstremizam i terorizam. Nemojte da vam promaknu kobni pojmovi izvanredne situacije i iznimaka. Gnjevno reagirajte na lažno korištenje domoljubnog rječnika. Kad se dogodi nezamislivo, ostanite smireni. Suvremena tiranija svodi se na upravljanje strahom. Kad se dogodi teroristički napad, sjetite se da predstavnici autoritarne vlasti takve događaje iskorištavaju kako bi učvrstili vlast. Iznenadna katastrofa iziskuje okončanje zaštitnih mehanizama podjele vlasti, raspuštanje oporbenih stranaka, okončanje slobode izražavanja, prava na pravedno suđenje i tako dalje. Riječ je o jednoj od najofucanijih smicalica u hitlerovskim priručnicima. Ne padajte na takve stvari. Volite svoju zemlju. Budite dobar primjer za to što Amerika znači budućim naraštajima. Trebat će im. Budite odvažniji koliko god je to moguće. Ako nitko od nas nije pripravan umrijeti za slobodu, onda ćemo svi umrijeti u tiraniji. Jednostavno, zar ne? No, tiranije se rađaju širom svijeta.
Lako je napisati, teško je primijeniti..


va§IONia
http://vasionka.blogger.ba
25/04/2018 23:50