beats by dre cheap

Intelektualni ćurak u zemlji BosniMislila sam ne zabilježiti ovu prevažnu crticu, jer sagledava misao koja je rečena u strogo estradno-dnevnopolitičkom kontekstu, ali me, u principu, zaboli. Nauka i njene discipline, posebno filozofija, ne smiju se zloupotrebljavati na ovako skaradan i jeftin način.

Kaže profesor Nerzuk Ćurak: "Biti intelektualac znači biti u negaciji spram dominirajućeg subjekta (...)".

Nepoštovani profesore Ćurak, biti intelektualac znači biti u afirmaciji spram vrijednosti koje se zastupaju, jer ako nekom intelektualcu padne na pamet da bude u negaciji spram nauke, kao dominirajućeg subjekta, to bi Vašom tezom bilo potpuno opravdano stanovište. Štaviše, to bi ga dovelo u status bivanja intelektualcem. Zašto da ne, ta toliko je intelektualaca koji su u negaciji spram, na primjer, Boga kao ultimativno dominirajućeg subjekta za bar pola Planete.

Na niskim je granama kultivisano društvo u kojem seljak, u pravom značenju tog termina, zna pogubnost stanja negacije spram nečega, koje onda, natraške, dovodi do stanja afirmacije spram nečega drugog, a prominentni intelektualci toga društva tu pogubnost ne umiju spoznati. Pogubnost stanja u kojem se, dakle, prvo spozna šta se neće, pa tek onda, na osnovu toga, spozna šta se hoće.


va§IONia
http://vasionka.blogger.ba
06/11/2018 19:46