beats by dre cheap

Sjedinjene Države EvropeDobra psihološka igra, dobar tajming! Pod valom priče o Brexitu i generalnom jačanju desnice u Evropi, koja bi tradicionalno trebala insistirati na očuvanju nacionalnog suvereniteta u odnosu na superdržavu - EU, učestale su izjave ključnih evropskih lidera o zajedničkoj vojsci, potrebi izgradnje Unije koja će biti nezavisnija od SAD-a, osnivanju Evropskog monetarnog fonda (EMF) umjesto Međunarodnog monetarnog fonda (IMF)..

Za zajedničku vojsku motiv su izbjeglice i migrantska kriza, za nezavisniju i monetarno centralističkiji zaokruženu EU motiv je Trump. Interesantno je da oba motiva pokreću narative evropskih desničara. Oko prvog su ksenofobično jednoglasni, oko drugog se raslojavaju, pa ima onih koji se više nego Trumpu dive Putinu.

Na sceni je sljedeća faza globalizacije, u kojoj se nacionalni suverenitet zapravo doživljava i posredno zadovoljava kroz suverenitet superdržave. Nosioci suvereniteta više nisu države u savezu, nego sam savez, multilateralna organizacija. Ne postoje direktni izbori, često čak ni posredni, za predstavljanje interesa građana u tim multilateralnim organizacijama.

Evenutalno relativno skoro redefinisanje Sjevernoatlantskog saveza (NATO) proizvešće turbulencije, ma kako diplomatska aktivnost bila osmišljena, pažljiva i vješta. Sa jačanjem izvornog suvereniteta Unije (vlastita vojska, jedinstven monetarni sistem sa svim instrumentima itd.) istovremeno slabi projekat proširenja EU.

Mi smo graničari.

Vidjećemo..


va§IONia
http://vasionka.blogger.ba
19/11/2018 17:02