beats by dre cheap

Veza tri slike*Sedamdeset godina nastajalo je temeljno izdanje Oksfordskog rječnika engleskog jezika kroz istoriju. Umovi iz tadašnjeg izdavačkog vijeća prigovorili su pioniru koji se prihvatio te ogromne zadaće, s obzirom da je preminuo pripremajući tom na slovo "T", da nije održao čistoću engleskog jezika, umjesto čega se ponašao imperijalistički integrišući u rječnik riječi sa afričkim, arapskim, njemačkim, latinskim korijenom. I tako dalje.

*Svemirska misija uspjela je brodu pridružiti kapsulu koja je uzela uzorke tla sa Marsa. Naučnik, čija je to bila specijalnost, uspio je probuditi ćeliju vanzemaljskog života iz duboke hibernacije tako što joj je povećao unutrašnju toplotu, u njenom okruženju smanjio kisik a povećao ugljen dioksid, te je nahranio glukozom. Ispostavilo se da je ovaj oblik života izrazito predatorski inteligentan. Jedući svoje domaćine, dostigao je veličinu čovjeka i zaprijetio životu na Zemlji kao oličenje čistog zla.

*U "novinskom" (čitaj garbage) tekstu autor raspravlja o predivnoj hercegovačkoj baladi "Hasanaginica" sa stanovišta čija li je to usmena književnost. Nisam vješta u brojanju novinskih kartica, odnosno količine teksta, ali se podugačak niz riječi može sumirati na način autorovog totalnog miss the pointa: hrvatska li je, bošnjačka li je, srpska li je? O, Hercegovino, slava je tvoja nedokučiva pathosu balkona!

Summa summarum, sinteza tri slike govori da je zlo čistoće (učiteljica života kaže da se zna završiti i kao etničko čišćenje) oličeno u liku antiheroja - vanzemaljskog jednoćelijskog života, koji jede sve što je drugačije i drži različitosti na sigurnom odstojanju. Dovoljno sigurnom da se istosti počnu jesti unutar sebe jednoga dana. Jer, zlo je zlo i kada je čisto.
Ko preživljava, shvatiće.


∇a§IONia
http://vasionka.blogger.ba
18/05/2019 03:04