Dakle, danas, 31. marta/ožujka Gospodnjeg ljeta 2020-og izazivam NKTB-a da do kraja ovog dana objavi fotografiju s v o g danas potkuhanog i ispečenog domaćeg hljeba.
Moj je već potkuhan i diže se?, što znači da nisam pošteđena od izazova.
E, da vidimo sad hrabrosti lafac!
______________________________________
E D I T: Kod Vasionke od najnezdravijeg bijelog, po seljački.
NKTB, duguješ!
Eeee Vasionko, danas nisam kuhao hljeb. Zadnjih dana sam kupovao, nesto mi mrsko bilo da kuham pa nisam. Objavio bih ja no problem 🙂 Haj da vidimo tvoj 🙂
Biće. Al’ onda duguješ.
Mogao si taj pekarski u prženice skršit?
Ko tebe hljebom, ti njega somunom:)
No problem, ja kad napravim ja objavim 😀
Ko tebe hljebom, ti mu baciš seen?
Čekamo tvoj kruh onda, bit će seen 🙂
Joj panje, mrtva usta bi je jela:)
Mene ovaj hljeb podsjeća na krstaški
https://youtu.be/ghPqCnWriSs
(Video je neka montaža, ali se vidi lijepo)
Čini se da pripadamo istom kulturnom miljeu Agenturo 🙂
Ti nu ni nu – ti nu ni nu, zavjera. Svjetska zavjera Brute?
Crveni krs’
Mašallah 🙂
Brute, asocijacija, humanitarna.
Lovice, probaćete, ako Bog da 🙂
Dobro izgleda, bas onako kako treba.
Aferim 🙂
Dobar, dobar 🙂
Super? ništa bez domaće hrane?
Auuuuu sto je plaaah 😀 Morat cemo popricat kako ti to 😀 Ljepsi je u tebe, a ja cim napravim objavim. Samo si trebala ovo u posebnom postu zbog obavjesti da si obavila zadatak inace nebih vidio, sasvim slucajno sam pogledao na novi post i vidio ovu updejt objavu 😀
Senjora, svečanost okusa u odnosu na ove polugume?
NKTB, ovo je tričetvrtinski od kilu brašna.
1. staviš jednu germu u šolju tople vode da proradi
2. u veću posudu staviš 6 lončića brašna (standardni lončić od 1/4 litra)
3. u brašno staviš 1 supenu kašiku soli
4. promiješaš kutlačom brašno i so
5. dodaš germu u vodi u to
6. sipaš postupno toplu vodu i miješaš kutlačom
7. smjesa mora biti takva da, kada miješaš, baš bude naporno da miješaš, gušće
8. ostaviš da se nadigne
9. tepsiju mažeš uljem (ja stavim papir za pečenje u tepsiju, pa papir namažem uljem, jer se hljeb lijepi s obzirom da u njemu nema masnoće)
10. ostaviš smjesu da se još malo nadigne i formira u tepsiji
11. pečeš 15 min. na 250 stepeni, 25 min. na 200 stepeni, ostatak do sata na 150 stepeni
Pravi seljački recept, mega ukusan?
Nije mi se dalo da objavljujem zasebno, vidio bi kad-tad.
Aha. Bas mi je drago ovo da si objasnila 😀
Evo kako ja:
U posudu stavim
– 4 solje brasna
– stavim digo kvasac
– stavim malu kasicicu secera jer digo kvasac se hrani sa tim a i malo oskusa se dobije
– izmjesam na suho kako bi se to rasporedilo ravnomjerno
– stvim soli i opet izmjesam ali po nekada so stavim zajedno sa svim ovim gore pa izmjesam. Kazu kvasac ne voli so a hrani se secerom pa je bolje odvojeno, ali izgleda ne pravi mi problem ni jedno ni drugo
– dodajem toplu vodu, oko 40-45 stepeni ugrubo jer prevruca ubije kvasac a hladna isto nemoze
– sve to zamutim i ostavim da se nadigne jedno sat vremena
– nakon toga nekada prekuham a nekada ne
-tepsija namazem uljem stavim tjesto i u rernu. Rerena je po nekada zagrijana a po nekada nije. Po nekada pravim u ovoj peci na drva, ali to je meni teze kontrolisati a znam da stare zene to znaju fino kontrolisati i vatru i otvorenost rerne i okretanje hlejba a ja to slabije 😀
To je to, samo dodaješ šećer, a ja ne. I moja mama stavlja šećer, ali ja pravim onako kako pravi moja baka. Germa (Digo kvasac) super proradi u toploj vodi, sama, kada prvo nju uspeš u vodu i ostaviš da krene da se nadiže. Doduše, moje tijesto stoji najmanje dva sata prije rerne.
Ne sumnjam da ti je hljeb super?
Sve za pet!, samo nekako mi izađe da sito manjka a kutlača je viška. :))
Dobar tek – prijatno i u slast Ti bilo.
hn. 🙂
Bas vam hvala oboma za detalje, NKTB and Vasionka.
Ja ga pravim kao i NKTB, i uvijek me zeza jedna stvar: pecenje! Najcesce, izvana mi kora izadje debela i tvrda, a unutra sredina ostane mljecava.
Kako postici tanku, hrskavu koricu, a da i unutra bude fino pecen? 🙂
Hadžija, ako je ovo http://ibb.co/2PGwMW2 kutlača tebi, k'o i meni, onda nije viška.
Sito je u podrumu, u slučaju da već prosijanog brašna ne bude u prodaji?
Hvala 🙂
KurtizMama, mogao bi ti biti mljecav unutra zato što:
1. bude isuviše rijetko potkuhan, odnosno bude dodato previše vode (kada ga miješaš kutlačom, ona mora jedva prolaziti kroz tijesto, hljeb mora biti baš gust);
2. ne pečeš ga dovoljno (daš mu na početku preveliku temperaturu, pa hljeb potamni, pa onda skratiš pečenje na manje od sat). negdje je zlatno pravilo da se peče puni sat. u mojoj rerni je najbolje ovo 15 min. 250 stepeni – 25 min. 200 stepeni – 20 min. 150 stepeni. ovih zadnjih 150 stepeni hljeb isuši iznutra, a ne speče koru odozgo.
Vasionko, hvala ti, probam vec danas 🙂
Sta mislis, ako napravim manji kruscic, recimo pola ili 2/3 tvoje mjere, treba li opet oko sat?
Ouuu onda moram i ja slikati svoj.
To je po meni varjača.
Brašno se prije prosijavalo zbog mekinja u njemu a sada da se “rastrese” jer je to bolje nego samo sipati to koje se kupi u dućanu.
Ma ne zbog nje, nego zbog rukica da se ne zamažu. :))
A, slađe je slađe!
Ugodan Ti dan!, hn. 🙂
KurtizMama, hajde ovako.. Stavi pola digo kvasca, 3 i po lončića brašna, pola supene kašike soli (da bude ravna, a ne brdašce), ostavi dva sata da se digne i peci 15 min. na 250 – 15 min. na 200 – 15 min. na 150 (znači 45 minuta). Rerna mora biti zagrijana na 250 stepeni prije nego ubaciš hljeb. Ako potkuhaš gusto i pustiš da se dobro nadigne (kvasac unutra sveže sastojke), znači najmanje 2 sata, mislim da bi trebao ispasti super.
Probaj, pa mi javi.
Inače, ne treba stavljati puno kvasca, velika količina zna hljeb načiniti kiselkastim, a i mljecavim. Tačno, i od puno kvasce hljeb može biti mljecav.
Mislim da sam u svom ocajanju da dobijem dobar kruh mozda cak i stavljala previse kvasca…
Slijede slike 🙂
Obavezno Kerol, super je što znaš umijesiti svoj hljeb? Kako volim mlade sa puno raznovrsnih znanja i vještina, to je prava stvar!
Hadžija, varjača, u pravu si, to meni sve isto. Bitno je da dobro služi u svrhu kuhanja i da dobro tuče, hahaha?
Sve znam kako se to prije radilo; znam i musti, praviti kajmak (mladi i stari) i sir (punomasni, nemasni), praviti jogurt (kiselo mlijeko), znam sušiti meso, kositi ručno travu, uzgajati vrt, za krompir sam majstor. Znaš kada je gradskoj djeci najzanimljivije biti na selu, to je stočarski kraj. Puno sam voljela biti na raspustima kod moje bake i sve sam sa njom naučila.
KurtizMama, dijagnostifikovale smo, izgleda da je do kvasca?
Super, držim fige da dobro uspije, ma sigurna sam da hoće!!!