Izazov za NKTB-a

Dakle, danas, 31. marta/ožujka Gospodnjeg ljeta 2020-og izazivam NKTB-a da do kraja ovog dana objavi fotografiju s v o g danas potkuhanog i ispečenog domaćeg hljeba.

Moj je već potkuhan i diže se?, što znači da nisam pošteđena od izazova.

E, da vidimo sad hrabrosti lafac!

______________________________________

E D I T: Kod Vasionke od najnezdravijeg bijelog, po seljački.

NKTB, duguješ!

6-F98-B191-75-AB-4752-B4-F8-DDD367-D4-DB8-F

vasionka
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1304

29 0 komentara

  1. Auuuuu sto je plaaah 😀 Morat cemo popricat kako ti to 😀 Ljepsi je u tebe, a ja cim napravim objavim. Samo si trebala ovo u posebnom postu zbog obavjesti da si obavila zadatak inace nebih vidio, sasvim slucajno sam pogledao na novi post i vidio ovu updejt objavu 😀

  2. Senjora, svečanost okusa u odnosu na ove polugume?

    NKTB, ovo je tričetvrtinski od kilu brašna.
    1. staviš jednu germu u šolju tople vode da proradi
    2. u veću posudu staviš 6 lončića brašna (standardni lončić od 1/4 litra)
    3. u brašno staviš 1 supenu kašiku soli
    4. promiješaš kutlačom brašno i so
    5. dodaš germu u vodi u to
    6. sipaš postupno toplu vodu i miješaš kutlačom
    7. smjesa mora biti takva da, kada miješaš, baš bude naporno da miješaš, gušće
    8. ostaviš da se nadigne
    9. tepsiju mažeš uljem (ja stavim papir za pečenje u tepsiju, pa papir namažem uljem, jer se hljeb lijepi s obzirom da u njemu nema masnoće)
    10. ostaviš smjesu da se još malo nadigne i formira u tepsiji
    11. pečeš 15 min. na 250 stepeni, 25 min. na 200 stepeni, ostatak do sata na 150 stepeni

    Pravi seljački recept, mega ukusan?

    Nije mi se dalo da objavljujem zasebno, vidio bi kad-tad.

  3. Aha. Bas mi je drago ovo da si objasnila 😀

    Evo kako ja:

    U posudu stavim
    – 4 solje brasna
    – stavim digo kvasac
    – stavim malu kasicicu secera jer digo kvasac se hrani sa tim a i malo oskusa se dobije
    – izmjesam na suho kako bi se to rasporedilo ravnomjerno
    – stvim soli i opet izmjesam ali po nekada so stavim zajedno sa svim ovim gore pa izmjesam. Kazu kvasac ne voli so a hrani se secerom pa je bolje odvojeno, ali izgleda ne pravi mi problem ni jedno ni drugo
    – dodajem toplu vodu, oko 40-45 stepeni ugrubo jer prevruca ubije kvasac a hladna isto nemoze
    – sve to zamutim i ostavim da se nadigne jedno sat vremena
    – nakon toga nekada prekuham a nekada ne
    -tepsija namazem uljem stavim tjesto i u rernu. Rerena je po nekada zagrijana a po nekada nije. Po nekada pravim u ovoj peci na drva, ali to je meni teze kontrolisati a znam da stare zene to znaju fino kontrolisati i vatru i otvorenost rerne i okretanje hlejba a ja to slabije 😀

  4. To je to, samo dodaješ šećer, a ja ne. I moja mama stavlja šećer, ali ja pravim onako kako pravi moja baka. Germa (Digo kvasac) super proradi u toploj vodi, sama, kada prvo nju uspeš u vodu i ostaviš da krene da se nadiže. Doduše, moje tijesto stoji najmanje dva sata prije rerne.
    Ne sumnjam da ti je hljeb super?

  5. Bas vam hvala oboma za detalje, NKTB and Vasionka.

    Ja ga pravim kao i NKTB, i uvijek me zeza jedna stvar: pecenje! Najcesce, izvana mi kora izadje debela i tvrda, a unutra sredina ostane mljecava.

    Kako postici tanku, hrskavu koricu, a da i unutra bude fino pecen? 🙂

  6. Hadžija, ako je ovo http://ibb.co/2PGwMW2 kutlača tebi, k'o i meni, onda nije viška.
    Sito je u podrumu, u slučaju da već prosijanog brašna ne bude u prodaji?
    Hvala 🙂

    KurtizMama, mogao bi ti biti mljecav unutra zato što:
    1. bude isuviše rijetko potkuhan, odnosno bude dodato previše vode (kada ga miješaš kutlačom, ona mora jedva prolaziti kroz tijesto, hljeb mora biti baš gust);
    2. ne pečeš ga dovoljno (daš mu na početku preveliku temperaturu, pa hljeb potamni, pa onda skratiš pečenje na manje od sat). negdje je zlatno pravilo da se peče puni sat. u mojoj rerni je najbolje ovo 15 min. 250 stepeni – 25 min. 200 stepeni – 20 min. 150 stepeni. ovih zadnjih 150 stepeni hljeb isuši iznutra, a ne speče koru odozgo.

  7. To je po meni varjača.
    Brašno se prije prosijavalo zbog mekinja u njemu a sada da se “rastrese” jer je to bolje nego samo sipati to koje se kupi u dućanu.
    Ma ne zbog nje, nego zbog rukica da se ne zamažu. :))
    A, slađe je slađe!
    Ugodan Ti dan!, hn. 🙂

  8. KurtizMama, hajde ovako.. Stavi pola digo kvasca, 3 i po lončića brašna, pola supene kašike soli (da bude ravna, a ne brdašce), ostavi dva sata da se digne i peci 15 min. na 250 – 15 min. na 200 – 15 min. na 150 (znači 45 minuta). Rerna mora biti zagrijana na 250 stepeni prije nego ubaciš hljeb. Ako potkuhaš gusto i pustiš da se dobro nadigne (kvasac unutra sveže sastojke), znači najmanje 2 sata, mislim da bi trebao ispasti super.
    Probaj, pa mi javi.
    Inače, ne treba stavljati puno kvasca, velika količina zna hljeb načiniti kiselkastim, a i mljecavim. Tačno, i od puno kvasce hljeb može biti mljecav.

  9. Obavezno Kerol, super je što znaš umijesiti svoj hljeb? Kako volim mlade sa puno raznovrsnih znanja i vještina, to je prava stvar!

    Hadžija, varjača, u pravu si, to meni sve isto. Bitno je da dobro služi u svrhu kuhanja i da dobro tuče, hahaha?
    Sve znam kako se to prije radilo; znam i musti, praviti kajmak (mladi i stari) i sir (punomasni, nemasni), praviti jogurt (kiselo mlijeko), znam sušiti meso, kositi ručno travu, uzgajati vrt, za krompir sam majstor. Znaš kada je gradskoj djeci najzanimljivije biti na selu, to je stočarski kraj. Puno sam voljela biti na raspustima kod moje bake i sve sam sa njom naučila.

Leave a Reply