Serijal “Odnosi”: Žena

Za razliku od muškog principa koji uvijek teži pojednostavljenju situacije/događaja/stanja, ženski princip je uvijek sklon komplikovanju, osim u ekstremnim slučajevima spašavanja života potomstva i vlastitog života. 

U stanju ispunjenosti i sreće ženski princip često pribjegava analizi tog stanja sa stanovišta dvojbe oko toga da li će ispunjenost i sreća potrajati, koliko će dugo potrajati, te da li je to stanje u kojem se nalazi uopšte objektivan pokazatelj ili trenutna zaslijepljenost. Kako unutrašnje dvojbe zahtjevaju ispoljavanje, ženski ih princip u svim njihovim nijansama predočava muškom principu/partneru uvijek žudeći samo za jednom reakcijom – argumentovanim opovrgavanjem dvojbi. Međutim, kako je muški princip sklon pojednostavljenju svega, najčešća reakcija koja uslijedi je ćutanje ili površan osvrt na iznesene dvojbe bez, za žudnju ženskog principa, neophodne argumentacije u svrhu opovrgavanja dvojbi. Kako je muški princip kao faktor podrazumijevanja već uzeo to da ispunjenost i sreća vladaju, te da u ovom stanju prosto treba uživati bez suvišnih i dosadnih propitivanja, u nedostatku argumentovanog razgovora o objektivnosti tog stanja i njegovom roku trajanja ženski princip najčešće zaključuje da muški princip/partner zapravo uopšte ne doživljava ljubav u onoj punoći u kojoj to čini ženski princip. Nakon izvlačenja ovog pogrešnog zaključka, ženski princip najčešće pribjegne više ili manje dugotrajnoj ćutnji o pomenutim dvojbama oblikujući ih, na taj način, u realnu izvjesnost. S obzirom da je temeljne korekcije nad komplikovanjem svega od strane ženskog principa skoro nemoguće uspješno izvršiti, ženski princip treba uraditi samo jednu stvar – nastaviti biti dosljedan svom principu. Dakle, kad se bilo kakve dvojbe usljed komplikovanja pojave, o njima treba započinjati razgovor sa muškim principom/partnerom, nikad se, istovremeno, ne stideći ženskog principa koji ženom vlada. Arhetipski stid od ženskog principa kod žene se najčešće ispoljava agresivnim angažovanjem (odbrambenog) mehanizma ponosa i, usljed angažovanja tog mehanizma, oponašanjem muškog principa kroz ćutanje, bolje rečeno patvorenu hladnoću koja muškom principu nije svojstvena. Summa summarum, borba sa ženskim principom koji ženom vlada je u samom startu osuđena na propast, stoga nikada ne prestanite ispoljavati svoj ženski princip koji je još primamljiviji/ženstveniji muškom principu/partneru ukoliko se samozadovoljno jasno priznaje i njeguje.

U stanju neispunjenosti i odsustva sreće ženski princip vrlo često pribjegava sagledavanju tog stanja kao izvjesno vječne objektivne činjenice ukoliko se, uskoro, ne dese neki radikalni zaokreti i to ne oni koji će poteći iz samog ženskog principa, nego oni koje će, kao "gotov proizvod", servirati muški princip/partner. Do stanja neispunjenosti i odsustva sreće kod ženskog principa najčešće dolazi kada, nakon prvog prešućivanja, nastavi dugotrajno ćutati o dvojbama koje je osjetila još u stanju ispunjenosti i sreće angažujući, pri tom, (odbrambeni) mehanizam patvorene hladnoće/ponosa. Jasno je da muški princip, uvijek sklon pojednostavljenju svega, neće pronaći uzroke neugodne hladnoće kod ženskog principa, te će, umjesto serviranja radikalnog zaokreta u odnosu prema ženskom principu, početi da preispituje vrijednost vlastitog muškog principa – da li je u očima ženskog principa i dalje muževan, jak, zanimljiv. Kako, usljed izostanka serviranja radikalnog zaokreta od strane muškog principa, ženski princip ostaje u stanju patvorene hladnoće/angažovanja mehanizma agresivnog ponosa u ponašanju, muški princip nastavlja sa ponašanjem povlačenja pogrešno zaključujući, pri tom, da je ženski princip izgubio na svojoj ženstvenosti (ako ga je ikada i imao u željenoj količini). Summa summarum, ovo stanje je moguće liječiti jedino ukoliko ženski princip samoinicijativno ili na traženje muškog principa/partnera ponovo uđe u sferu slobodnog ispoljavanja svoje ženstvenosti uz potpuno odsustvo stida. Jasno sagledati i reći sve svoje početne dvojbe koje su, u stanju ćutanja i patvorene hladnoće, izrodile nove dvojbe.

 

Ono čega treba biti svjestan kao objektivne opasnosti u procesu prelaska iz stanja ispunjenosti i sreće (uz početne dvojbe) u stanje neispunjenosti i odsustva sreće je izbor medijacije. Ženski, ali i muški princip, je sklon da za razgovor o svojim dvojbama, posebno za analizu uzroka i posljedica neispunjenosti i odustva sreće, izabere istovjetan princip, u ovom slučaju ženski. Žena koja sluša i daje komentare/savjete na izlaganje ženskog principa će, zbog pronalaska mnoštva istih ili sličnih elemenata u vlastitom ženskom principu, i nesvjesno najčešće shvatiti dvojbe ili dugotrajni problem prijateljice kao gotovu, nepopravljivu i vječnu objektivnu činjenicu. Iako dobronamjerna, prijateljica će svojom analizom uglavnom povrditi objektivnost dvojbi/dugotrajnog problema ženskog principa i dodatno ojačati pogubne odbrambene mehanizme ženskog principa. Summa summarum, u odabiru medijacije je presudno da ženski princip odabere muški princip, pa bio to i rođeni otac, ukoliko je na mjestu sumnja u povjerljivost i odgovarajuću angažovanost drugih muških principa koje smatra prijateljima. U odabiru medijacije bitno je voditi računa i da li je odabrani muški princip u stanju ispunjenosti i sreće.

 

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1105

7 0 komentara

Leave a Reply

 1. @graciasalavida… Razumiješ ti, razumiješ:-)
  Uglavnom svi znamo šta hoćemo. Problemi nastaju kada ne prepoznamo da smo dobili ono što hoćemo. Još veći nastaju kada se pitamo kako da ono što smo dobili, a htjeli, i dalje bude ono što želimo;-)

  Babba je iskrena, babba zna znanje;-) Mogu se oni zaključci iz posmatračke faze (objektivnosti) primjeniti i kada smo mi subjekt situacije, samo je potreban rad na sebi i strpljenje. (Taj proces rada na sebi, odokativno, nikada i ne prestane)

 2. e cuj ti to…svi znamo sta hocemo
  Hej…zar ideja i cilj,iz ekonomskog i profitabilnog svijeta, da bude uneseno u svijet ljubavi ?
  Zar da racionalno prionemo e da bi stvorili tabelu i stepeniste tvom i opcenitom principu koji se potvrdzuje kao racion u sferi razmjene,odnosno,novim trzistem po sistemu proizvodnja raciona i potraznja istog uz fluktaciju trzista?
  Ha joooj…pokusavas stari zanat kurve ,zenske -muske,uzdici na prihvatljivi partnerski odnos kao ‘sljeka” principa po profitu
  De ba stovana,zaista stovana,objasni pojam princip.
  Ko i kako ga stvara? Jel’ princip urodzeno ili je razumski produkt?
  Ukoliko je razumski to moras i definirati razum koji stvara princip koji ti zagovaras.
  Sta je razumu principijelno e da bi se oklop principa kod individue tvorio?
  Gdje su tu parametri univerzalnih vrijednosti i koliko su u temeljima principa kod partnera sa principima.
  Na kraju…princip je nesto sto devalvira razum jer cesto dovodi u pitanje isti iz razloga sto je privrzen,princip,nepromjenjljivosti i kao takav gura covjeka i partnere u apsolutno nerazumijevanje.
  haj'…za sad tol'ko i pozdrav

 3. Ihhhhhhhhh, što si ti izdanče za moj pojam odlutao, valjda koliko i ja za tvoj, vidim ja to, hehehehe
  Nije sporno da kritikuješ predstavljanje ljubavi kao matematičke matrice, al’ potreba za slobodnim ispoljavanjem u smislu inciranja razgovora može biti predstavljena matematičkom formulom i to vrlo jednostavnom: Kada imaš nepoznatu, a ti je rješavaj, dakle, pričaj!
  Ja bih rekla da si ti u stanju trubadura spram ljubavi, a ja sam iz tog stanja prešla u život u ljubavi koja treba da se njeguje. Srce se često buni, znaš, nekontrolisano pali i smrzava, a te promjene klime baš nisu najbolje za drvo koje raste. Stoga i racio;-)
  Nema ništa profitabilno, a što bi se izrazilo u nekoj papirnatoj il’ računskoj valuti, u njegovanju ljubavi putem razumskih samokorekcija. Rekla bih da ti insistiraš strogo na teoriji haosa, stihiji koja će te obaviti i nositi u nečemu što je svima nama intimno jedno od najvrijednijih. Nemam ja ništa protiv, ali to je potpuni izostanak recepta, k'o što kod ljubavi ne pali ni druga krajnost, pokušaj instant recepta – strogo zadaj sve sastojke i količine, skuhaj po naumu i očekuj slasno jelo;-)
  Princip je, u ovom slučaju, dominantnije urođen, ali i kasnije oblikovan tradicijskim vrijednosnim sistemom, kako muški, tako i ženski. Oba su principa jedinstvena spram pripadnosti vrsti i, istovremeno, različita spram, prije svega, reproduktivnih uloga. Potpuno izbjegavanje postojanja principa koje ti zagovaraš dovodi u pitanje čak i odabir partnera iz iste vrste (ljudske), hehehe, ako već hoćeš toliko duboko.
  Nego, u jednom ja imam siguran osjećaj – tebe je uznemirio pokušaj hladnorazumskog otklona na temu ljubavi. Nije daljina od pitanja srca, a kada se o srcu govori, uvijek loša stvar, pokušaj. Za ronjenje po pitanjima srca postoji poezija:-)