Vladavina naroda. Eki?!

 

Pogledah sada jedan dokumentarac ruskog autora o samitu G8 u Sankt Petersburgu 2006. godine. Ruskom narodu, uostalom kao i svim narodima koji su bili domaćini ovog i sličnih samita, generacijama je uziman novac/vrijednost koje su stvarali, proizvodili za izgradnju i uređenje javnih površina na kojima im je sloboda kretanja zabranjena u ovakvim prigodama. Logika nalaže ovakvo zaključivanje: Narod je generacijama gradio javne površine i zdanja da bi sebi uskratio slobodno kretanje i boravak po i u njima. Ono što je protivustavno iznad svakog društvenog poretka u svijetu je oblast sigurnosti. Koga?

Ona Pa, dajte im kolača! Marije Antoanete danas je evoluirala u Gojima zabranite prilaz! Monarhija je, polažući na pravo dato od Boga, zabranjivala, često neuspješno, prilaz na površine izgrađene od ukradene vrijednosti. Vladavina naroda (demokratija), polažući na pravo dato od naroda, brani, vrlo uspješno, prilaz na javne (narodne) površine izgrađene i uređene od dobrovoljno date vrijednosti. Evolucija?

Kada se ideja o ujedinjenoj Evropi počela ozbiljnije zagovarati, uticajni zagovornici (oni koji, naravno, nisu od Goja) pozivali su se na san o Pax Romana (vječni mir Rimske imperije). Samo će se ponovnim ustoličenjem Imperije evropski narodi zaštiti od umiranja u međusobnim ratovima, parafraziram. Pa, mislim, i omanja monarhija je imala svoje savjetnike, pisare, dvorske službenike poput evropske birokratije, posebno one u Evropskoj komisiji.

 

Nekad su se stvari, bar, nazivale pravim imenom.

 

 

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1105

11 0 komentara

Leave a Reply

 1. naravno da je to evolucija! u pravom smislu riječi… sada puno ljepše, elokventnije, sa puno više mašte, ideje, pridjeva znamo opisat jednu te istu stvar….

  čak šta više i tehnološko smo unapredovali zahvaljujući google na svim jezicima znamo reći:

  ŠTO JE ZA BOGOVE, NIJE ZA VOLOVE

  eto…. pa sad ti vidi… :))))

 2. Dobar post a i komentar.
  Ja se sjecam ograde oko Busha, tj. hotela u kojem je spavao i to naredali tri, jedan na drugi a okolo ograda i zadnji red bodljikava zica. Pitao sam policajca: ” Sta je ovaj uradio pa ga ovako stite?”
  Dobih kiseli osmijeh kao odgovor.

 3. Koliko ima da je Bush bio u Zagrebu?… dve godine? tri godine?
  sjećam se da je u nekadašnjem Intercontintalu, današnjem Westin hotelu, smjenjena kompletna posluga… mnogi su kako sam čula ostali i bez posla, jer nisu prošli neke sigurnosne provjere…. čini mi se 800 agenata je vršljalo hotelom.. čuvajući ga od damijeznatičegauovimnašimprostorima….

 4. @graciasalavida… Hmmm, nisam znala za tu pričicu o ljudskoj kolaterali u Hrvatskoj, ali znam da je državni radio-televizijski servis BOSNE I HERCEGOVINE uživo prenosio tu posjetu dobroćudnog čike Busha (sa nekoliko osvajačkih pohoda po kugli zemaljskoj čistom omaškom). Valjda se i to ubraja u dobrosusjedske odnose ili je to uživo prenošeno zato što je R Hrvatska garant Daytonskog mirovnog sporazuma. Ko će ga znat’? To dođe nešto kao naoružani (od glave do pete) specijalci sa zamalo repetiranim puškama ovdje pred starom američkom ambasadom u Sarajevu. Što bi bio problem što su zauzeli POLA TROTOARA (javne površine) za nesmetan prolazak pješaka.

  @poligraf… Imaću ozbiljne posljedice ako sa tobom budem dalje komunicirala. (Oni gledaju, upsssss) Sjetih se onog Eviana i bacanja paradajza, jaja i ostalih nedemokratskih sredstava po prethodnicama Novog svjetskog poretka.

  @crnarupa… Mogao se, ne daj Bože, i zaljubiti (Bush) u neku koja nije od njegove vrste. Nemoj tako, može se raditi i o kakvom romantičnom razlogu:-)

  @onaj(…)lik… Misliš demo(n)kratija?

 5. nekoliko dana prije same posjete počelo opsadno stanje…. :))) sjećam se da mi nije padalo na pamet iz kuće izlazit autom… jer tako i onako nisi mogao nikuda… iluzorno je bilo za očekivat da možeš na drugi kraj grada…. jedino zaobilaženjem od stotinjak kilometara….. a nisam ga ni na tv gledala…. :)))

 6. Bila sam u Mainzu 2005 kada je dolazio “dobroćudni čikica”, lokalci su ludili, nisu smjeli u određenom periodu (više sati), na određenim lokacijama, U SVOJOJ KUĆI izaći/provoriti na prozor, niti otvoriti isti… reklu su im da će biti uklonjeni snajperom. Tako da je javni prostor i EU Monarhija mala maca u konkretnom slučaju:)))

 7. @graciasalavida… Kuća ti je ipak o(p)stala sigurna. Vidiš kako su prošli ovi iz Mainza.

  @babba…Poligraf mi potvrdi priču, isto je čuo od poznanika valjda.
  Ček, ček da se Projekat razvije. Narašće i Unija u veliku macu. Možda integracije, na koncu, dovedu i do EUUS;-)

  @Stari Grci su bili jasni. Demokratija je važila za vlastelu i (slobodno) građanstvo. Robovi vozdra, žene mahanje. Čisto statistike radi, vlastele je u Staroj Grčkoj bilo više no (slobodnih) građana, pa ti vizualiziraj;-)

  @crnarupa… Hahahahaha
  “Master of Puppets I'm pulling your strings
  Twisting your mind, smashing your dreams
  Blinded by me, you can't see a thing,
  Just call my name, ’cause I'll hear you scream:
  Master
  Master”