Plemenito neistinito

 

Plemenito neistinito ili Mendax je internetski pseudonim, bar kako to Wikipedia tvrdi, za grupu hackera koja je djelovala kasnih ‘80-ih godina prošlog vijeka. Jedan od članova te grupe, bivši student fizike, matematike, filozofije i neuronauke, danas je nadaleko poznati australijski novinar, izdavač i internetski aktivista Julian Assange. Zanimljivo je da nigdje nije potvrđeno da

 

      [IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Julian_Assange.jpg[/IMG] 

                                                                   Julian Assange

je Assange osnivač web portala WikiLeaks (u slobodnom prijevodu Curenje znanja), što znači da može biti da ideja nekog drugog leži iza ovog projekta. Assangea mediji predstavljaju kao portparola i glavnog i odgovornog urednika WikiLeaksa. Danas je poznato da se Sjedinjene Američke Države povlače iz osvajačih pohoda u Iraku i Afganistanu. U vrijeme kada je WikiLeaks objelodanio oko 90 hiljada različitih povjerljivih dokumenata američke administracije o ratu u ove dvije zemlje, još uvijek nije bilo poznato da će se SAD povući i iz osvajačkog pohoda u Afganistanu. Neki nezavisni istraživači i komentatori su upravo curenje povjerljive dokumentacije američke administracije o ova dva osvajačka pohoda označili kao jedan od razloga zašto se administracija Baracka Obame odlučila na "izlaznu strategiju" i iz Afganistana. Tada sam zdušno pozdravila akciju WikiLeaksa.

 

I jučer sam osjećala ushićenje zbog nove akcije WikiLeaksa u vezi sa objavljivanjem različito rangiranih (od onih samo za službenu upotrebu do onih pod oznakom "strogo povjerljivo") dokumenata američkih ambasada širom svijeta. No, ushićenje i pozdravljanje nove internet akcije Juliana Assangea je splasnulo nekoliko trenutaka nakon što sam čula izjavu predsjednika Islamske Republike Iran Mahmuda Ahmadinežada, odnosno njegov komentar na tvrdnju iz jednog povjerljivog dokumenta objavljenog od strane WikiLeaksa da je saudijski kralj Abdulah tražio da se Iran napadne. Ahmadinežad je vrlo direktno zapravo poručio da sama administracija Sjedinjenih Američkih Država stoji iza objavljivanja ovih dokumenata kako bi izazvala dodatnu nestabilnost u regionu. Na stranu ono što mislim o režimu u Islamskoj Republici Iran, ali je nepobitna činjenica da je već godinama najuporniji kritičar saudijskog "lizanja" sa SAD-om upravo Ahmadinežad. Odakle onda ovaj suštinski zaokret u stavu spram vladara Saudijske Arabije i njene pogubne spoljne politike? Želja da se očuva kakvo – takvo jedinstvo islamskog svijeta ili dobra analiza (možda provjerene informacije) na osnovu koje je zaključeno da su novi dokumenti koje je WikiLeaks objavio zapravo objavljeni uz blagoslov američke administracije? Mislim da je riječ o ovome drugom.

 

Kao što su 2009. godine dokumenti o osvajačkim pohodima Sjedinjenih Američkih Država u Iraku i Afganistanu, objavljeni od strane WikiLeaksa, išli na ruku administraciji Baracka Obame da se priča američke javnosti skrene sa onoga Zašto se višak novca u budžetu Ministarstva odbrane SAD-a ne usmjeri na reformu u oblasti zdravstvenog osiguranja kada već izlazimo iz dva rata? na (lažnu) zabrinutost spram sigurnosti komunikacija unutar Pentagona, tako se sada otvara mogućnost američkoj administraciji da vrlo ležerno aktivnije uđe u dva nova sukoba. Relativno dugo sam novinar i znam da: Ako dovoljno dugo insistiraš na objavljivanju neke informacije ona postaje stvarnost, ma šta da je njen sadržaj. Šta je krucijalno u jučerašnjem medijskom analiziranju dokumenata koje je objavio WikiLeaks? Po meni, samo dvije stvari: to da je SAD projicirao strategiju da se Sjeverna i Južna Koreja ujedine u jednu Koreju i da treba napasti Islamsku Republiku Iran. Ostalo, kakav je koji lider zemlje, kakve su mu navike i mane, to je prosto žutilo, zabava za mase, a masa je uvijek žedna igara. Zašto malo ne opipati bilo globalne javnosti spram ovih ideja i nesvjesno je uvući u stanje pomirenosti spram sukoba koji dolaze?!

 

Još jedno, jeste li primjetili spektakularnu medijsku podršku potezu WikiLeaksa, takvu fantastičnu koordiniranost? Što sinoć reče jedan gost u jednoj emisiji na jednoj od naših, bosanskohercegovačkih televizija, parafraziram: Prošlo je vrijeme podjele vlasti na tri djela – zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Sada imamo i četvrtu vlast – medije.

 

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1105

12 0 komentara

Leave a Reply

 1. niti jednu podrsku nisam cula! cak sta vise i oni koji su mu nudili azil , sada su se povukli, u zaljevu gdje boravim nisu dali nimalo prostora vijesti, mislim da nije mogao djelovati sam iako je haker, suvise je materijala “namjenskog” iscurilo, zutilo je dato na uvid narodu da se masa napali, ali mi i ne sanjamo sta je sve iza brda…..meni lici na neku uvertiru, bez obzira sto su najvazniji zvanicnici na svijetu raspisali “potjernicu” za njim….

 2. Previse ugladjen ovaj tip 🙂
  Ova analiza je veoma blizu onog sto ce uskoro biti i odgovor na svu ovu “aferu”, trazi se nacin da se posegne za vadjenjem duboko posrnule ekonomije u zapadnom svijetu, ne bira se ni mjesto ni vrijeme, ali sto dalje od “superiornih” vodja.
  Grcka, Irska, Spanija, Portugalija…

 3. @magnolija… Neće se ni čuti otvorena podrška, osim od nepopravljivog utopiste kakav je venecuelanski predsjednik. Sasvim dovolja podrška je koordinirano objavljivanje (uz neobično slične analize) svih najjačih novinskih agencija i medija generalno. Što se tiče azila, moje je mišljenje da mu nije ni potreban. Neko ko se, putem video linka, javlja sa “nepoznate” lokacije, a u pozadini mu umjetničko djelo (slika) procijenjene vrijednosti na oko 3 miliona dolara… ovaj zaključi. Ne skužih na koji zaljev misliš, ali znam da za sve postoji razlog, pa i taj što su ovoj vijesti posvetili baš nimalo medijskog prostora. Sa ostalim se slažem, posebno sa dijelom o uvertiri.

  @babba… Jako bih voljela da sam se za*ebala u procjeni, onda bi mi još ostalo nade u slobodno, kreativno djelovanje.

  @poligraf… Vađenje duboko posrnule ekonomije je svakako krajnji cilj. Ratovanje radi trajnog osvajanja resursa i strateških tačaka uvijek je bio najprofitabilniji posao, ma koliko sam pohod koštao. Ona vijetnamska priča o kojoj smo pričali, doduše, pokazuje da ipak nije zagarantovano da i bude tako. Vidjećemo. Ne daj Bože više ratova, ali stanje je…
  Španija i Portugal izvjesno dolaze, da.

 4. sad sam u Emiratima:) predpostavljam da je obezjedjen financisijski inace bi ovo bilo “samoubistvo”, vec je najavio novi scoop o bankama, smjesan mi je hakerski napad na njegove stranice!? (da li se radi o novom zanimanju drzavni haker?) a nasmija me do suza kako su se svi unutar svojih drzava zabavili oko onoga sto je objavljeno ili receno o njima , a kao sto si rekla sve je to vadjenje ili skretanje paznje od katastrofalne ekonomske situacije u zoni Euro, a nakon Irske ima jos kandidata…….a rat je zarada:(

 5. Ne znam da li bi se složila sa mnom da postoji razlog zbog kojeg je vijest toliko izignorisana u Emiratima?
  Što reče moj ukućanin, ti istinski hackeri (a ja generalno vjerujem da postoji mogućnost da ima onih, potpuno nezavisnih freakova koji mogu zaobići silne IT zaštite kako bi došli do povjerljivih informacija) djeluju u nekakvim podrumima, rijetko izlaze na svjetlost dana, isparanoisani su od samih sebe, a ne da vascijela jevnost sazna za njihove zasluge. Vrijeme će pokazati da li će ga uopšte uhapsiti, a pokazaće valjda i neki video snimak iz zatvorske ćelije mu, jel’?!