Koncepti

 

 

 

Čovječanstvo je svjedočilo dvjema postavkama koncepta vremena. Kažu da su drevni ljudi

vjerovali u koncept ciklične postavke vremena, a da moderni ljudi vjeruju u koncept linearne

postavke vremena. Najpoznatiji vizuelni prikaz ciklične postavke vremena je uroboros (od

grčkog ura što znači „rep“ i boros što znači „proždrljiv“), „žderač repa“ koji je simbol vječnosti.

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Uroboros1.jpg[/IMG]

 

Kažu , parafraziram, da je jedina tajna u vezi s djelovanjem slobodnih zidara to što, zapravo,

nema nikakve tajne. Ta tajna, tačnije ezoterijska društva (od grčkog esoterikos što znači

„unutrašnji“ – „tajna nauka“ koju su stari učenjaci povjeravali samo manjem krugu svojih

posvećenih učenika), čiji članovi mogu pripadati mnoštvima različitih loža, dijele se na dvije

generalne sljedbeničke tradicije.

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/fcodex_1.jpg[/IMG]

Ova ilustracija iz Enciklopedije slobodnih zidara, autora Alberta C. Mackeya, osnivanje jevrejskog Kraljevskog reda slobodnih zidara u Palestini datira 4037. Godine Svjetlosti (Anno Lucis).

 

Kažu da su to egipatska i škotska sljedbenička tradicija slobodnih zidara. Kažu da prvu,

egipatsku tradiciju karakteriše misao da se do efikasnih promjena dolazi isključivo

revolucijama (iznimne su revolucije bez prolivene krvi), a da drugu, škotsku tradiciju slobodnih

zidara karakteriše misao da do promjena može doći i bez nužnog prolivanja krvi ukoliko se

ispuni uslov detaljnog vizionarskog planiranja.

 

Dakle, birati između režima rata i režima uslovnog mira, uslovnog sa stanovišta slobode.

Nego, šta ako, na primjer, američki Republikanci slijede egipatsku, a američke Demokrate

škotsku tradiciju slobodnih zidara?

 

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1105

8 0 komentara

Leave a Reply

 1. ima li igdje u toj tvojoj viziji obrazloženje ili argument o inicijatoru tih istih revolucija? ako ameri i slijede egipatski koncept… mogu li oni biti istovremeno i inicijatori i izvođači, a da ne govorim i “spasitelji čovječanstva”? a taj spas se svodi samo na dosad neviđene sustave i sisteme koloniziranja stvarajući na taj način ljude/države ovisne o njihovom kapitalu?

 2. Sta se zbiva?
  Ukratko.Pet ili sest porodica vuku konce ,na doticnoj hlopti zemaljskoj,jer su usiveni sa starim-novim m.zidarima.Isto primjeni i na americko drustvo i spomenute partije.
  Igre bez granica.Onako…zidar sebi dozvoljava igru i segaci se sa “demokratima”
  Demokrati u zanosu igre nastoje autoritetu,ocu,ukazati da on,demokrata,i nije dijete iako otac polaze pravo na svoje dijete i igru.
  Dakle,Republikanac repetuje zidara a demokrata se ,kao dijete,joguni na ocevu strahovladu.sta se sve moze izroditi iz odnosa otac-dijete je dijapazon razlicitih odgovora.
  Ali,sta se moze izroditi iz dvojnosti ministarstva obrazovanja u Bosni je i zidaru i demokrati jasno ali…bosancu nije i tacka.
  Gdje bosanca strpati po razumijevanju??

 3. @graciasalavida… Oni kažu, daleko je to od moje vizije. Tačnije, još uvijek nisam ništa konačno zaključila u vezi s ovom temom niti ću ikad, vjerovatno. Oni kažu da su inicijatori tih revolucija ili postepenih (uslovno rečeno bezbolnih) promjena ideje u njihovom vlasništvu. Isto tako kažu da treba proći vremena kako bi se ustanovilo da je imputirana promjena bila pozitivna, mnogo vremena uglavnom.

  Nisam rekla da moćni pojedinci unutar američkog poretka slijede samo egipatsku tradiciju slobodnog zidarstva. Postavila sam pitanje šta se dešava ako Republikanci, recimo, slijede egipatsku, a Demokrate, recimo, škotsku tradiciju slobodnog zidarstva. Vidljive posljedice onda mogu biti četiri godine iniciranja revolucija (ratova) pod republikanskom vlašću, pa četiri godine iniciranja smirivanja tenzija (uz pretpostavku očuvanja već stečenih strateško-taktičkih pozicija) pod demokratskom vlašću. Da li?
  Oni za sebe kažu da su i inicijatori i spasitelji (u konačnici). Operativni izvođači su svakako koraterala koja pojma nema. Pošto sam svakako kolaterala, pojma nemam, hahahaha

 4. danas na vijestima čujem ovakvu formulaciju: “Predsjedniku Obami i Generalnom tajniku UN (zaboravih ime) ne sviđaju se rezultati predsjedničkih izbora u Obali bjelokosti”.
  Između slova, možda i griješim, shvatih da bi to mogla biti iduća intervencija svjetskog policajca i čuvara demokracije…
  Jel to onda isto spada u slijeđenje koncepta egipatske tradicije slobodnog zidarstva?

 5. @izdanak… I tih pet, šest tzv. crnih porodica treba svježu krv, a bome i ideje. Dekadencija degradira, kako gene tako i misao, akciju. Mislim da je ključni krug nešto širi, iako nužno ne i u samom odlučivačkom procesu. Bilo bi dobro, recimo, imati prave, valjane informacije o Teslinoj biografiji, uključujući hronološke zapise o njegovim idejama i izumima. Tada bismo imali potpuniju sliku i kako to hoda kada je riječ o eksploataciji “svježe krvi”.

  Interesantna ti je ova postavka otac – dijete na ovu temu, kao i to što terminološki razlikuješ stare i nove (drevnu sljedbeničku i modernu sljedbeničku tradiciju) slobodne zidare.

  Vidim da si interesantno postavio i razliku između zidara i demokrate. Može proći ako ćemo bukvalno, praktično utopistički, da demokrata vjeruje u istinsku vladavinu naroda. Svim svojim bićem bih da vjerujem o održivost poretka istinske vladavine naroda, al’ me zeza stanje haotičnosti koje bi iz takvog poretka neupitno proizilazilo (mjereno vremenom koje prevazilazi ljudski vijek, pa čak i jedan civilizacijski ciklus).

  Gdje Bosanca (i Hercegovca) strpati po razumijevanju? Koliko ja kontam, manihejstvu smo najbliži kako god okreneš. Što po drskosti u postavljanju pitanja, što po ljubavi prema slobodnom vremenu, što po nekakvom iščašenom strpljenju, što po negiranju institucionalizma.

  Zvanični obrazovni sistem u BiH nije u stanju dvojnosti. Imaš jedno (Ministarstvo prosvjete RS) + deset kantonalnih ministarstva obrazovanja i nauke u FBiH sa istinskom, provodljivom nadležnosšću. Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta je koordinativno tijelo. Državno ministarstvo obrazovanja, naravno, ne postoji, kao što ne postoji ni zvanična politika definisanja identiteta: nacija (Bosanskohercegovačka) nije etnička pripadnost (bošnjačka, hrvatska, srpska), a etnička pripadnost nije vjeroispovjest (islamska, katolična, pravoslavna… ups, ima ih još – Agnostici, Judaizam, Jehovini svjedoci, Hinduisti i Budisti, upoznala sam i onih koji se na popisu stanovništva namjeravaju izjasniti i kao Jedai, hihihi) Šta sa pravom malom vojskom onih koji se izjašnjavaju kao Ateisti? Ovaj ti je Rashomon različite interpretacije i miješanja identiteta najbolji odgovor spram vizije obrazovnog sistema u BiH.

 6. @graciasalavida… Odličan, a svjež primjer. Od odgovora na pitanje na koji će način spriječiti opoziciju (koja je pobijedila u Obali slonovače) da uspostavi vlast i/ili dovrši mandat povjeren od naroda, zavisi i odgovor na pitanje da li se radi o uticaju egipatske (revolucionarne) ili škotske (papirnate, programske, propagandne) sljedbeničke tradicije slobodnog zidarstva. Ako bude krvavo znamo šta je.

 7. Apsolutno grijesis kad navodis sljedece:zvanicni obrazovni sistem nije u dvojnosti
  Zasto ovo tvrdima? Da ne ulazim u informacije ,bliznjih,po upitu na obrazovanje oslanjam se na tvoj tekst kojeg navodis iza same tvrdnje da ne postoji antagonizam jednog bica u sferi obrazovanja.
  Dakle,navodis postojanje jednog ministarstva obrazovanja ,u bosni,susjedne drzave e da bi potvrdila kako Drzava bosne nema svoje ministarstvo vec mimo duha Srbije djeluje intuitivno jer intuitivnost zauzima mjesto razuma i stvara nove narastaje bez reda ,rada i zakona.Sta je to ne go dvojnost jednog bica koje se obrazuje metodom imperatorskih ciljeva srbije i metodom intuitivnosti Neandertalca koji intuitivno zna da ne pripada srpskom plemenu ali…nije siguran niti zna cemu i komu pripada.
  to sto si navela,hvala na isrpnom obrazlozenju,je u svijetu poznato kao HOROR i Hickok je ba mala maca spram tih krvolocnih lavova u bosni i njihovih zapleta po ubijanju .
  Shodno tvojim navodima o identitetu bosanskom kao disperziji bica sa nebrojeno silnica ,navodim sljedece;
  Istinski brat,zivi u Francuskoj vec cedtrdesetak godina,dolazi meni u posjet prije cetiri godine.
  U opustenoj prici ,neznam kako smo dosli na to,on izjavljuje;Znas,za mene bog ne postoji sto znaci da u boga ne vjerujem.
  Velim mu…o cemu pametan ne govori budala se sa time ponosi.
  Pita me vidno uznemiren;sta si htio reci
  Odgovaram;to sto sam htio reci i rekao sam.Napominjem ti radi jasnoce sljedece;
  ti si nistavan da o tome zboris i nemas potrebu da zboris jer te nitko ne povalaci za jezik da govoris kako se po vjeri osjecas.
  Prekinuo sam razgovor a tebi prenosim razlicitost individua ciji je odgoj bio u jednoj fameliji a drasticno izrazen u razlikama zivljenja i pri poimanju ili ne poimanju ljudskih vrijednosti kao sro je;pomozi bliznjem,ne ucini drugom bol kojeg i sam ne zelis itd.
  Zatim…moji amidzici,od dva brata djeca,su svjetlosnim godinama pak od mene i mog brata kojeg spominjes.Zasto??
  Njihov otac,moj amidza a imao sam ih cetiri,je bio totalni nevjernik a zivio na selu.nikad nije otisao medje ljude,dzemat,u Dzamiju.Totalni ateista i pandam urbanom ATEISTI
  Imao je pet(5)sinova i svaki,ama bas svaki, je bio lopov sto podrazumjeva ;krasti,lagati,ogovarati,izdati(mene je jedan od njih non stop cinkao muriji)zajebati,pojebati,i mnogo toga jos.
  Zasto ovo navodim? Iz razloga sto je i prethodno ,komunisticko,obrazovanje i odgoj produkovalo jednog bosanskog Seselja,bosanskog Mladica,bosanskog Useljenika)Karadzica,bosanskog mutivodu Izetbegovica individue koje sam naveo iz moje uze famelije itd ,iako vidno jednoobrazno ,je slicno danasnjem i sutrasnjica NECE nista biti bolja od nedavne proslosti.
  Toliko

 8. Gdje vidje izdanče da sam navela da “ne postoji antagonizam jednog bića u sferi obrazovanja”? Dadoh primjer o Rashomonu koji nameću i brižljivo njeguju samo kada je riječ o identitetima i to baš kako bih naglasila da bosanskohercegovačku djecu ili mladog čovjeka “uvaljuju” u antagonizam sa samim sobom. Nisam navela djelovanje srbijanskog Ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Navela sam djelovanje Ministarstva prosvjete Republike Srpske, jednog od bosanskohercegovačkih entiteta (nažalost, važeći Ustav nam je takav, moraćemo upitati gospodina Ričarda Holbruka zašto je to tako). Nisam upoređivala obrazovni sistem u manjem bh. entitetu sa onim u Srbiji, ali je za pretpostaviti da je ovaj u Republici Srpskoj još ideološki radikalniji, posebno sa stanovišta izučavanja predmeta istorija, od onog u Srbiji.

  “Dakle,navodis postojanje jednog ministarstva obrazovanja ,u bosni,susjedne drzave e da bi potvrdila kako Drzava bosne nema svoje ministarstvo vec mimo duha Srbije djeluje intuitivno jer intuitivnost zauzima mjesto razuma i stvara nove narastaje bez reda ,rada i zakona.Sta je to ne go dvojnost jednog bica koje se obrazuje metodom imperatorskih ciljeva srbije i metodom intuitivnosti Neandertalca koji intuitivno zna da ne pripada srpskom plemenu ali…nije siguran niti zna cemu i komu pripada.
  to sto si navela,hvala na isrpnom obrazlozenju,je u svijetu poznato kao HOROR i Hickok je ba mala maca spram tih krvolocnih lavova u bosni i njihovih zapleta po ubijanju.” – Ovaj citat iz tvog teksta je tačan sa stanovišta sistematskog genocida i to na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, te etničkog čišćenja koje su počinili bosanskohercegovački Srbi i Srbijanci i to kao kolektiviteti (ili ono što su namjeravali da budu, kolektivitet u jednini). No, ne troši energiju da ovo meni objašnjavaš izdanče, bila sam ja svjedok njihove krvave ideologije i još uvijek sam.

  Socijalističko obrazovanje nije sprovelo dečetnicifikaciju, pošto o njoj konkretno govorimo, u svakom pojedinačnom domu gdje je đed pripovijedao svojim unucima o četničkim “junačkim” klanjima nejači. Isto je propušteno sprovesti i sada, čak naprotiv, ova se pripovjedanja njeguju i u zvaničnim institucijama i ustanovama u Republici Srpskoj. Bez obzira na sve, vjerujem da će bosanskohercegovačka budućnost biti bolja. Da ne vjerujem, ne bih živjela u svojoj zemlji.