Umjetnost

 

Osim ovoga, perioda umjetnosti majčinstva i osjećaja ispunjenosti porodicom, najljepše doba mog života je bilo u vrijeme dok sam sticala umjetničko obrazovanje i, nakon toga, podučavanje djece i mladih vještini koju sam stekla. Od pete do 21 godine sanjala sam snom baleta, igrom pokreta, jezikom muzike i materijalizacijom nota. Danas sam beskrajno zahvalna mojim roditeljima, čini mi se da im nikada tu zahvalnost nisam uspjela iskazati u njenoj punoći, što su osluškivali moje želje i otvorili mi prostor da postanem balerina, da zauvijek promišljam kroz ljepotu ljudskog pokreta i kroz najveći lijepi izum čovječanstva – muziku. Ima nešto neobično lijepo u djetinjstvu djeteta koje odrasta umjetnost. U mome slučaju okruženost muzikom, najljepšom, iz vijekovnog stvaranja biranom muzikom, okruženost posvećenošću i ljepotom mojih prijateljica i po kojeg prijatelja po ljubavi prema umjetnosti. Provlačenje ispod stolica na parteru za vrijeme trajanja generalne probe dok smo bili mlađahni ansambl u velikim predstavama, kihanje od prašine iz loža, borba sa pozorišnom šminkom koja se da skinuti samo vazelinom, češljanje kose i pravljenje punđe jedna drugoj, sužavanje uvijek prevelikih kostima iz pozorišnog fundusa pa vraćanje na ono kako je bilo, oduzimanje džeparca za kifle da bi se kupile uvijek tako skupe špic patike više, saten, til, čipka, reflektori, scenografija, muzika, beskrajna upornost i često krv iz prstiju. Ta zaštićenost od svakodnevice, taj neprobojni zid posvećenosti "umjetničkom besmislu", ta disciplina da bi jedan jedini pokret tek nakon desetak godina doputovao do blizine ljudski savršenog a vježbaš ga svaki dan, to je umjetnost.

 

 

 [IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/2-7.jpg[/IMG]

‘96. ili ‘97. godina, master class pod vođstvom tada najvećeg ruskog baletskog pedagoga

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/21-2.jpg[/IMG]

Diplomski koncert moje klase, balet "Carmen", ‘97. godina

Vjerovatno je odgovarajuće zaključiti da sam arogantni "umjetnički čistunac", ali ja ne razumijem angažovanu umjetnost, posebno sada toliko popularnu socijalno angažovanu umjetnost. Politika u umjetnosti, stav u umjetnosti (a svaki stav je prolazna kategorija), marketinška po(r)uka u umjetnosti, stara pegla moje mame prelivena betonom iz koje vire armaturne šipke, kažu instalacija. Umjetnost?

Umjetnost, onako kako je ja doživljavam, s čovjekom koji je uživa razgovara bez strogo definisanih izjavnih stavova, bez politike, bez socijalnog bunta koji poziva na izliv energije radi rušenja, bez ikakvih logoa, marketinga, praznine, materijalnog silovanja apstraktnog. No, s druge strane, ako je apstraktna i naklonjena stvaranju a ne rušenju, umjetnost je zapravo jedini aspekt života čovjeka, civilizacijskog života u čijem okrilju je moguće djelovati potpuno slobodno, bez cenzure ili autocenzure. To je tanana materijalizacija misli, poput one koja bi se, kada bi se to moglo, dala uhvatiti snimkom na ploči magnetne rezonance.

 

Umjetnost je posvećenost materijalnom besmislu. Voljela bih kada se umjetnost ne bi prodavala jer i nije namijenjena prodaji, voljela bih kada bi ona bila u našem, ljudskom vlasništvu kako bismo svi sa njom mogli razgovarati. Nema vlasnika umjetnosti među ljudima, kao što ni intelektualnog vlasništva nikada nije bilo do kraja, niti će ga biti.

 

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1105

13 0 komentara

Leave a Reply

 1. Jes’ ti ovo ‘Sionka…ociju ti??
  ovo ko’ da sam otvorio onu hamajliju sto mi je majka nabaci na glavu

  Dobro to…ja i moje nego…ovo tvoje majcinstvo se nosi udvoje(sa punom odgovrnoscu u ime ljubavi) ili je bandjera oko koje balerina umjetnost docarava!!??

 2. @graciasalavida… Dobar citat. Dodala bih da je jako važan još jedan aspekt da bi umjetnost bila dobra – odgovor na pitanje da li je stvaralačka ili rušilačka.

  @izdanak… Hehehe, nije moje majčinstvo nikakva metafora za dočaravanje. Riječ je o roditeljstvu koje nosimo udvoje sa punom odgovornošću u ime ljubavi, kako ti fino reče:-) Da, to sam ja kad sam bila djevojče.

  @Braulio… Ejsssss sad.

  @poligraf… Ma, njam, njammmmmmmmmmmmmmmmmmmm 😉

  @Hrabri gost… Da.

  @amidžinca… Za mene je to, objektivno gledajući, ipak muzika, iako je balet neodvojivo sadrži, bar na nivou zvukova (kada je riječ o savremenom i modernom baletu). Što je forma apstraktnija, to je i otvorenija mogućnost da emocija bude dublja, šira, viša, a emocija najlakše razgovara sa primateljem.

 3. >>@graciasalavida… Dobar citat. Dodala bih da je jako važan još jedan aspekt da bi umjetnost bila dobra – odgovor na pitanje da li je stvaralačka ili rušilačka.<< Citirano je i jeste dijagram civilizacije ,komunikacija ljudska u sveukupnosti univerzuma,koji je nastao po tackama ;stvaranje-rusenje.I...ti si usla u bit. Nikad,nikad se ne dolazi kroz reklamu Had-ske vatre do basce DZenetske. Ljepota radja ljepotu dok Had-ski krugovu reproduciraju sebe Imam osjecaj da je energija bosanskog bica skoncentrisana na dosljednom prikazu zla kako bi dosao do dobra.Tako ne ide!To je hendek koji jeste i koji ce biti sa objektivisanjem onog dijagrama kojeg spomenuh a ti uvede kao upit;biti ili ne biti Samo mi nije jedno jasno...otkud tebe tamo gdje te nisam ocekivao. Zaista ...vizijom odlazim do ruze koja je ,za sada,cvijetom u posudi sa namjenom;mirisi i uzivaj u ljepoti. Ispade da slinim nes'a htio sam reci;hvala ti po udaru na gong

 4. @crnarupa… 😉

  @izdanak… Imaš ti ovih momenata počesto da u jednoj, ne tako složenoj rečenici, složiš civilizacijske unutrašnje i spoljašnje sudare u vremenu: “Nikad,nikad se ne dolazi kroz reklamu Had-ske vatre do basce DZenetske.”.
  No, već u sljedećoj rečenici imam korekciju po svom nahođenju. Može biti da ljepota rađa ljepotu, al’ da li ljepotu, kao pretpostavka, prati dobrota? Može li ljepota uopšte biti lijepa ako nije dobra?

  U skladu sa bosanski izvorno manihejskim, ja bih ipak rekla, u vlastito ime, da nema uviđanja vrijednosti dobrog bez da te zlo bar ne okrzne.

  Hvala tebi na lijepim željama. Prizivam ti mirisno okruženje 🙂

 5. sigurno je jedno;ukoliko ljepotu shvatis i podvedes pod pojavni(ocevidni) i estetski oblik to ljepota(ocevidom) u tebi nece biti sudrug dobra kao duhovnog alfabta.Nadam se da ne dozivljavas ,u sebi,sudar (civilizacijski)te da ne guras izvor dobrote koja je pratilja ljepote

  kakve veze ima spoznaja i uvidzavnost dobra sa mojom preporukom;Ne reklamiraj Dzehenem da dodjes do Dzeneta …zivot kao zlo izvor dobra.Strahota!

 6. Nevjerovatno!
  Uspavanku svoje majke ne mogu podvesti pod dobro ukoliko me majka prije toga ne prebije da osjetim ZLO od majke.
  Ovo tvrdis sa apsolutiziranjem uzrocno-posljedicnog.Da covjek ,ali covjek,zanijemi.
  Nevjerovatno cemu prilazite a sam pijem ,zedan,otrov

 7. Jesi mi to sad ponovo zbrkao sve što sam rekla da bi me naružio?
  Ct ct ct ct
  Evo pijem Coca-colu + crno vino, dakle bambus, pa ti odgovorim u skoncentrisanijem stanju 🙂

  Ma jok, ipak ću sad.

  “sigurno je jedno;ukoliko ljepotu shvatis i podvedes pod pojavni(ocevidni) i estetski oblik to ljepota(ocevidom) u tebi nece biti sudrug dobra kao duhovnog alfabta.Nadam se da ne dozivljavas ,u sebi,sudar (civilizacijski)te da ne guras izvor dobrote koja je pratilja ljepote”

  Dobro je, za mene, automatski lijepo, ali lijepo, za mene, nije automatski i dobro.

  “kakve veze ima spoznaja i uvidzavnost dobra sa mojom preporukom;Ne reklamiraj Dzehenem da dodjes do Dzeneta …zivot kao zlo izvor dobra.Strahota!”

  Život svojom suštinskom postavkom datom od stvaranja negira zlo, uvijek, što ne znači i da ga u potpunosti isključuje zbog kompleksnosti u odnosima živućeg i umirućeg, stvaralačkog i rušilačkog.

  “Nevjerovatno!”

  Sve je vjerovatno, pa i da je nevjerovatno vjerovatno.

  “Uspavanku svoje majke ne mogu podvesti pod dobro ukoliko me majka prije toga ne prebije da osjetim ZLO od majke.”

  Majka je majka. Samo je jedna.

  “Da covjek ,ali covjek,zanijemi.”

  Trebala bih i ja zanijemiti u vezi sa izvrtanjem po tvom nahođenju, pa nisam. A čovjek sam:-)