Virtualna Zemlja

 

Dobila je i naša Planeta Zemlja virtualni identitet. Sarkastično (iako kažu da je to, uz ironiju, najneinventivniji oblik humora) ću reći da je bilo krajnje vrijeme. Virtualni identitet, u nastavku Earthbook, kreirao je, kako prenosi sarajevo-x.com (http://www.sarajevo-x.com/scitech/tehnologija/clanak/101214083 ), Facebookov inžinjer pripravnik Paul Butler i to tako što je međusobne kontakte i veze korisnika ove globalne društvene informatičke mreže vizualizirao na mapi. Koristeći podatke o mjestu stanovanja 10 miliona aktivnih korisnika Facebook mreže, Butler je izradio Earthbook, krnju mapu svijeta.

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Facebookmap.jpg[/IMG]

Earthbook

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/political-world-map.jpg[/IMG]

Politička mapa svijeta

Pošto nisam korisnik Facebooka, možda da se preselim među istomišljenike na veći dio afričkog kontinenta, možda u Kinu, Mongoliju, zašto da ne u Iran ili Mongoliju, Brazil, Pakistan, Rusiju, Afganistan ili Kazahstan…? Da pronađem stan negdje u ovima na -stan?

 

Nisam nešto obaviještena, a mrsko mi da se sada informišem pa ću nastupiti intuitivno, nešto mi se čini da za većinu pobrojanih kontinentalnih oblasti i zemalja, dakle ovih crnih rupa na Earthbooku, i ne treba viza. Ne trebaju ni €uri (35 komada po danu u zemljama članicama Evropske unije i 70 komada po danu u većoj Evropi od Evrope Sloveniji) ako imam kakvo znanje i vještinu da tamo trampim za preživljavanje i dovoljno ludosti da do tamo odem autostopom ili balonom na helijum vlastoručne izrade.

 

Šta znam, baš je pohladno sada, možda baš da se registrujem na Facebooku i pronađem kakvog istomišljenika u Kini?!

 

Pitam se, ima li kakva napredna civilizacija u svemiru koja za obilježavanje naše divne Planete koristi bar cod? Kako bi taj bar cod izgledao, da li bi one linije bile raznih boja za razliku od naših?

 

Ustvari, mislim da bismo ovaj Earthbook trebali poslati kao sljedeću poruku u svemir, kako bi naši vasionski susjedi vidjeli kako smo se mi dobro uvezali. Razgovaramo, volimo se, milujemo, pomažemo jedni drugima sve sami u našim računarima.

 

 

 

 

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1198

5 0 komentara

Leave a Reply

  1. @graciasalavida… Nenadmašan je onaj 3D prikaz naše ljepotice iz svemira, to je prizor. Da hoćemo doći tobe uskoro, pa da i ostane onako divno plavičasta.

    A jeste zgodna facebook “podjela svijeta”, nekako ohrabrujuća iz bosanske perspektive. ‘Ajd’ što smo, po njoj, već u Evropi, nego što smo i u svijetu, možeš mislit’, hahahaha

    @tramvajsexualac… Ma ja, ti b’ samo nekog šoua. Jel’ to da se, van računara, znojimo u karnevalu? 🙂