Jedna valuta – jedan poredak

 

Među živima više nije čovjek koji je izmislio €uro (EUR), zvaničnu valutu eurozone. Zvanični znak €ura (€) potiče od grčkog slova epsilon što, kako to tumači Evropska komisija, simbolizuje kolijevku evropske civilizacije (Stara Grčka) i ujedno je istoznačan prvom slovu riječi Evropa. €uro je druga po važnosti (i veličini) valuta sa kojom se trguje u globalnim razmjerama, naravno nakon američkog (US) dolara. €uro je u zvaničnu upotrebu uveden 01. januara 1999. godine (jel’ ono 999 biješe i zlo i naopako?). U Evropskoj komisiji tumače da dvije paralelne linije, umetnute na nekadašnji epsilon, ustvari "… predstavljaju stabilnost valute eurozone – eura.". ( izvor – http://www.ena.lu/ )

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/eurokarikatura.jpg[/IMG]

Karikatura kojom je, na satiričan način, predstavljen kontinuitet u padu vrijednosti €ura

 

E taj čiko koji je izmislio €uro, Thommaso Padoa Schioppa, umro je subotu, 18.12.2010. godine u svojoj kući u Rimu, prema nekim informacijama u 70-oj, a prema drugim u 71-oj godini života. Umro je, prenose svjetski mediji, iznenada, tokom večere sa prijateljima, od posljedica srčanog udara.

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/untitled-3.jpg[/IMG]

Thommaso Padoa Schioppa

 

Pošto ništa, naravno, nije slučajno, umirujuće bi bilo očuvati nadu da će Schioppaova tvorevina – €uro umirati lagano, ne tako iznenada kao njen tvorac. U Njemačkoj (zemlji prvoosnivačici Evropske unije pored Francuske) već su se pojavile artikulisane ideje u ispitivanjima javnog mnijenja, i to u značajnom procentu, da bi se ova zemlja trebala vratiti na staru dobru njemačku marku (DM).

 

Između svih vanredno značajnih Schioppaovih funkcija za života, jedna je posebno interesantna. Naime, Schioppa je od 1980. godine do kraja svog života bio član The Group of Thirty (Grupa tridesetorice), tzv. G30.

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/G30.jpg[/IMG]

 

Ova grupa, sa sjedištem u Vašingtonu, predstavlja se kao neprofitno, privatno međunarodno tijelo koje okuplja prve ljude međunarodnih finansijskih institucija, kao što je Međunarodni monetarni fond  (IMF) ili Evropska centralna banka, prve ljude centralnih banaka razvijenih zemalja svijeta, te prve ljude većih privatnih banaka na globalnom nivou. Ostatak "tridesetorice" čine akademski djelatnici u okviru ekonomije i finansija. Primarna područja u kojima G30, veoma uspješno, imputira svoje savjete su:

– kursevi razmjene valuta i problematika valuta;

– međunarodna tržišta kapitala;

– međunarodne finansijske institucije;

– centralne banke i nadzor finansijskih usluga i tržišta, te

– makroekonomska (na globalnom nivou) pitanja kao što su proizvodno i tržište rada. ( http://en.wikipedia.org/wiki/Group_of_Thirty )

Prethodnik G30, bila je tzv. Bellagio Group koju je ‘60-ih godina prošlog vijeka formirao austrijsko – američki ekonomista Fritz Machlup. Istorija djelovanja ove grupe mnogo je tajnovitija u odnosu na podatke koji su dostupni javnosti o djelovanju G30. Machlup je, navodi se, jedan od prvih ekonomista koji su na znanje gledali kao na privredni resurs (http://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Machlup ) . Zašto se pod tim znanjem, unutar kruga ljudi koji drže uzde finansijskog sistema svijeta, recimo ne bi podrazumijevala i investicija u otkup duga? Sramno malo znam o ekonomiji i finansijama u praksi, posebno o teorijskim modelima, ali šta, na primjer, biva sa državom čiji dug biva otkupljen? 

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Machlupbook.jpg[/IMG]

Međunarodna monetarna ekonomija autora Fritza Machlupa. (Interesantna je ilustracija na naslovnici knjige – neko ubija aždaju.)

 

Ono što povezuje G30 i Bellagio Group je to što su obe grupe finansirane i formirane na inicijativu Rockefeller Foundation (Rokfeler Fondacije). Prva stvar koju Wikipedia navodi o prirodi ove privatne fondacije je to da je ona "filantropska organizacija" ( http://en.wikipedia.org/wiki/Rockefeller_Foundation ). Već šest generacija Rokfeler porodice se, dakle, brinu za povećanje dobrobiti vascijelog čovječanstva. Pa da, u čvrstom dužničkom zagrljaju drži dobar dio svijeta.

 

[IMG]http://i168.photobucket.com/albums/u196/Sion_Legacy/Rockerfeller.jpg[/IMG]

Nekadašnji logo Rokfeler Fondacije koji više nije u upotrebi. (Pa eto, mora se priznati da je ambiciozniji i od logoa Ujedinjenih nacija 🙂

 

Uglavnom, moj je scenario da će i US dolar i €uro relativno skoro (gledajući uz istorijski odmak) doživjeti kolaps, te da će se "finansijski spas" naći u novoj, zajedničkoj valuti. Ista će, automatski, postati globalna valuta (prema teorijama o tržišnoj konkurenciji i o samom tržištu).

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1202

10 0 komentara

Leave a Reply

 1. jako, jako, jako dobar post, humor se provlaci kroz zanimljive konstatacije.
  Ja vidim najjacu valutu svicarski franak, ali ne dugorocno. Zasto franak? Zato sto se sve virtuelno mora negdje skloniti, a tradicionalna sigurnost je najsigurnija.
  Ja ti dao, ja ti povjerio, ti cuvaj pa cu ti ja oteti 🙂

 2. Ima i kod nas slična organizacija ovoj G30. Naša se zove Dvadesetorica, i tamburaju oni nako.
  http://www.youtube.com/watch?v=DDCv9Zn4RSM&feature=related

  Štos ilustracije tiče, meni prvi pade napamet Sveti Georgije. 😀
  http://www.imdb.com/title/tt0906083/

  A što se pak ovog Rokfelera tiče, bila ova jedna moja mala, pa mi često imala običaj reć sljedeće riječi:”E moj Tramvajseksualče, moja neopjevana i neprevaziđena ljubavi, ti si meni pravi Rokfeler, samo što ti je otpo ovaj Rok, a osto samo feler”. 😀

 3. @poligraf… Normalno da postoji mogućnost da zauzme mjesto najjače valute kad ga (franak) jevrejsko zlato osigurava, moguće i preko ukupnog iznosa prometovanih novčanica. Znaš onu (tačnu) primjedbu da su iza mnogih pučeva na dvorovima stajali Rizničari, naravno nakon papa ili vjerskih vođa generalno?
  Švicarskom građaninu se pravo na privatnost u potpunosti ispoštuje, čini mi se, samo u jednom – ugovornom odnosu sa Njenim Visočanstvom Bankom.

  @tramvajsexualac… Hahahaha, znam za Dvadesetoricu. Poznajem onoga sa podebelom dioptrijom i neizbježnim zulufima. Imena iz tog perioda rijetko zapamtih, što li Bože, hehehe

  Jel’ ovo hint, odnosno preporuka za pogledati?
  I mene asocira na sv. Đorđa, gdje neće, al’ ovoj prilici očigledno nedostaju potrebni atributi.

  O (feleričnoj) intimi običavam isključivo licem u lice. No, priča me asocira na Fausta. I on se petljao sa sponzorušama, pa gdje ga to odvede;-)

 4. Euro- najomrazenija valuta u zemlji u kojoj sam provela zadnje 22 godine, svi cuvaju zalihe Lira za nedaj Boze, ali mislim da ce se odrzati jos neko vrijeme, ako budu stabilne drzave clanice, ali s obzirom da su sada svi jedna porodica i da se moraju pomagati, mozda nekom bratu i dosadi.!? A sam euro, je bio precjenjen u momentu kada su ga izmislili, postadosmo platezno prepolovljeni, plate na visini Lira, te tako i pocinje siromasenje……naravno ti si ovo sve lijepo razradila naucno, ja napisah onako …..sve u svemu nije mi jasno da jos neki slave dolazak Eura ili ulazak u Uniju!?

 5. @tramvajsexualac… Čini mi se da jesam. Filmofil sam, pa mi se sijaset puta desi da sjednem odgledati film, k'o fol naslov mi nepoznat, pa skužim u prvoj trećini da sam ga već gledala.

  Ja se neću sramiti, jer ti porok nisam 🙂

  @magnolija57… Ok. je čuvati Lire, kao što kažeš da rade Italijani, ali je pitanje šta je pokriće za te Lire i gdje je to pokriće. Ogromna im je zaduženost (spoljni dug), Italijanima, kao, uostalom, i mnogim državama članicama Unije. Njemci su se već pobunili, ali Merkelova medijski kontroliše, s obzirom da Njemačka, zbog veličine i odgovornosti unutar Unije, najviše izdvaja od svog Budžeta za stabilizaciju eurozone i €ura.
  Daleko od toga da sam ja to razradila naučno, jako malo mi o tome svi znamo, a trebali bi jer je to jedini način da pravovremeno djelujemo, koliko je to uopšte moguće, kako bi se zaštitili. Oni koji o makro monetarnoj politici dovoljno znaju odavno su kupljeni;-) U svakom slučaju, ko ima viška ne bi bilo na odmet da kupuje zlato i drži ga kod sebe, te da svojoj porodici osigura komad plodne zemlje.
  U Bosni i Hercegovini je, s punom opravdanošću, prisutan evroskepticizam u mnogo većoj mjeri no što to uspijeva procuriti kroz filtere masmedija i to i kod manje i kod više obrazovanih ljudi. Nažalost, prestala sam se nadati da će bosanskohercegovačka akademska zajednica učiniti organizovan iskorak u smislu objektivne evaluacije pozitivnih i negativnih posljedica budućeg članstva u Uniji. Evroskepticizam se danas izjednačava sa ovisnošću o teorijama zavjera i to je najbolji pokazatelj jednoumlja koje se (sofisticirano) vrlo uspješno imputira.

  Pozdrav magnolija 🙂

 6. da zaista nemam pojma odakle i koje je pokrice za Lire ali znam samo da povremeno (kao i Njemci) odobre placanje starom valutom, pa redpostavljam da ima neko pokrice, iako iskreno receno pomalo mi je apstraktno to. Na Njemacku sam i mislila jer najbolje stoji u ovom momentu sa vise aspekata, dok u isto vrijeme vise drzava “propada” odnosno kao i Italija imaju ogromno zaduzenje. Iako nikada sebi nisam razjasnila kako neko moze iati visoki PIL i vanjski dug. A to za zlato je oduvijek bilo tako, nije dzabe da su nasi stari visak pretvarali u zlatnike, ili ovdje u Emiratima na vjencanju poklanjaju djevojci opasace od teskog punog zlata, i to ostaje njeno……