Ezoterija: Esej o autonomiji i laži

U dubokim riznicama ezoterije leži jedna istina, jedna toliko sveobuhvatna istina da je, u zavisnosti od forme u koju je uobličen onaj koji je shvata ili pokušava shvatiti, rasprostranjena na ljestvici od potpune relativnosti do apsoluta.
Prema Hrvatskoj enciklopediji forma je, u filozofiji, “ono što bezobličnu tvar postavlja u uobličeno biće (oblikovnica), tj. ono što biće postavlja u bitak, bilo da se radi o formi neživoga tijela ili o organski živućem, kada ona postaje duša. Suvremeni prirodno-filozofijski pojam forme govori da je materija (kao uobličeno biće) zapravo energija koja se pojavljuje kao forma (W. Heisenberg)”.

Ezoterija je, ne samo danas, nego odvajkada, slavljena ili anatemisana i progonjena, upotrebljavana ili zloupotrebljavana, smatrana iznimno važnom ili ismijavana zbog jednog svoga kvaliteta. U originalnom značenju iz starogrčkog, ezoterija je put iz vanjskog ka unutrašnjem ili sama unutrašnjost. Ezoterija je, dakle, primarno subjektivna tehnika i značenje, iz čega dalje proizilazi da ezoterija ne trpi usaglašenu i jedinstvenu dogmu, odnosno skup jedinstvenih pogleda, mišljenja i pravila.

Svako vjerovanje odnosno vjera je, tako, ezoterija, ali nijedna religija, slijedeći isto razvrstavanje, nije ezoterija. Ovo je jedan od primjera gdje je pojam apsurda razobličen do golotinje i postavljen tako da je nužan činilac svakog logičkog mišljenja.
Krunska vrijednost svake religije je upravo, ili bi trebalo biti, vjerovanje; otisak božanskog u subjektivnosti obučenoj u formu čovjeka. No, ova krunska vrijednost nije vrijednost koja potiče iz religije, nego vrijednost koja potiče iz ezoterije.

Koja je, šta je onda ta sveobuhvatna istina koja leži duboko u riznicama ezoterije?
Moguće da bi bilo plodonosno uvući se u dokazivanje neophodnosti apsurda kao nužnog dijela logičkog mišljenja i u ovoj stvari, ali to ipak neću činiti, jer moja unutrašnost zna da taj apsurd, na ovome mjestu, ne postoji. Dokazivanje upravo tog apsurda, uostalom, bar prema onome što iz unutrašnjeg emituju prema vanjskom, dokazuje dobar dio ljudi vjerovatno od postanka čovječanstva do danas.
Ta sveobuhvatna istina, koju ezoterija od svoga postanka, ma koliko zloupotrebljena bila svjedoči, je da na svijetu, na svim svjetovima, postoji samo jedna laž. Sve ostale laži, kao, uostalom, i sve drugo, i mogu i ne moraju biti to – laž ili bilo šta drugo, čime se u svojoj formi označavaju i manje ili više prepoznaju.

Upravo je ovo razlog što je ezoterija, u svim mogućim formama subjekta sposobnog da doživljava ili misli, postojala od trenutka raspršavanja božanskog u svaki subjektivni prostor. Zapravo, ona postoji oduvijek, usađena u Prvo ili Jedino ili Jedno (u zavisnosti od škole mišljenja, tj. dogme) što je svoju unutrašnjost doživjelo i doživljava kao svoje središte i sjedište.

Ta samo jedna laž, pored koje ne postoji nijedna druga, je da unutrašnjost i sjedište te unutrašnjosti ne postoje. Ta samo jedna laž vjerovatno je prijemčivija za logičko dokazivanje izvorišnog bitka od izravnog ukazivanja na istinu, koja se mora i osjetiti da bi se doživjela.

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1198

15 0 komentara

Leave a Reply

  1. Jako dobar tekst. Vidiš nisan zna da je značenje pojma “ezoterija” put iz vanjskog ka unutarnjem. Slažem se potpuno da se istina mora osjetit da bi se doživila. A ovu laž da unutrašnjost i sjedište te unutrašnjosti ne postoje smatraš izvorom svih laži? Inače, ono što se obično trpa pod pojam ezoterija me, s godinama manje zanima. Ali put ka unutrašnjosti me zanima, definitivno.

    • “A ovu laž da unutrašnjost i sjedište te unutrašnjosti ne postoje smatraš izvorom svih laži?” – iz perspektive rasprostranjenog u više ili manje autonomne subjekte, da, bio bi to izvor svih laži; ultimativno, te sve laži i ne postoje, postoji samo ta jedna laž.

      U vezi sa ezoterijom i trpanjem u nju svega i svačega, hadžija Nezir ima jednu antologijsku: Pojam zamagljuje značenje! No, to trpanje svega i svačega i jeste na liniji perspektiva koje zauzimaju navedeni više ili manje autonomni subjekti.

  2. Ta samo jedna laž, pored koje ne postoji nijedna druga, je da unutrašnjost i sjedište te unutrašnjosti ne postoje. Ta samo jedna laž vjerovatno je prijemčivija za logičko dokazivanje izvorišnog bitka od izravnog ukazivanja na istinu, koja se mora i osjetiti da bi se doživjela.

    Nisam u potpunosti skontala ovo i iznad oko lazi? Bitak/duh kao unutrasnje je izmisljen? 🧐

      • Gospo, vase pretpostavke su pogresne.Ja ne vidim znak jednakosti da sam negsje stavila osim sto si ga ti izmislila i metnula😁 Za mene je u ovi svijetu sve izmisljeno, pa i one istine i lazi su vise meta meta meta fore.Ne govorim ovdje o logickim aksiomima iz naturalno dedukcijskih sistema nesto sto je self evidentno.

        • “Za mene je u ovi svijetu sve izmisljeno, pa i one istine i lazi su vise meta meta meta fore.Ne govorim ovdje o logickim aksiomima iz naturalno dedukcijskih sistema nesto sto je self evidentno.”

          Sad sam ja zbunjena😊
          Ako je sve izmišljeno, pa i istine i laži koje su više meta, meta, meta fore (μετα, meta što znači iza, poslije; metoda, od meta i ὁδός, hodos, što znači način), kako onda izvesti logički aksiom?

          Aksiomi iz naturalno dedukcijskih sistema kao nešto što je self evidentno? Dedukcijom se posredno zaključuje, iz opšteg ka pojedinačnom, ne vidim kako će nešto što je deduktivno automatski biti self evidentno baš kao naturalno (prirođeno, jednostavno, odmah vidljivo kao istinito)?

          Puno si mi ovdje kontradiktorna, ali dobro, to i jeste odlika paradoksa koji je toliko čest i toliko puta ustanovljavan da je u stanju srušiti kompletnu civilizacijsku logiku da nije ugrađen u istu od samih početaka😊

          Uglavnom, slažem se, aksiom je self evidentan, a izvan logike, jer se ne dokazuje.

          • Paradoks egzistira samo u okviru sistema jezika, izbaci jezik,simbole,matematicke modele,kvantni i meta word salad,zvuk itd. dobijas hladnu realnost kakva jeste bez zamazivanja sa teoretskim idejama, definiranjem i kategoriziranjem, sto prethodi od osnovnih principa logike.Posto ovo moje iznad nije moguce, dokle smo dogurali kao civilizacija sa invencijom jezika i njegovo nadopunom i mijenjanje, tako da su to samo neke moje misli oko prirode paradoksa i izmisljotina. 🥳😁😁

  3. Mir Tebi, moje poštovanje i zahvala na trudu, radu i djelu koje nam prezentiraš!
    Da na dugo i široko ne elaboriram zaključne stavove reći ću samo ovo:
    “Najbolji dokaz postojanja Istine su negatori iste.”
    Ili “naslikano”: ( – i – = +) Negacija negacije ujedno je njena afirmacija.
    Uživaj u svakom trenutku sada, sutra ne postoji. hn. 🙂

    • Hvala vama, i tebi hadžija, što navratite i što popričamo😊
      Istina/Aksiom je takav – ne dokazuje se, a sa koje god strane priđeš dobijaš isti rezultat – afirmaciju. I nije do toga što bi svi baš da ne negiraju, nego bi da afirmiraju, nego je do toga što uopšte imaju alat – prvo da budu, onda da misle, a, povrh svega, i da biraju😊
      Sa svakom se riječju može slaviti kada se zna od Koga je Riječ potekla. Pa, rekoh, da vratimo ovu konkretnu riječ značenju.

      Sada, sada, nema drugačije😊
      Hvala ti.