Djeca Sarajeva bi bila djeca ovog grada i da nisu mrtva. Ubijena.

Ta djeca bi danas rodila novu djecu Sarajeva.

Djeca Sarajeva hodaju pored mene. To znači da ubijenu djecu ne vidim, a u žamoru i nestašlucima žive djece Sarajeva uživam.

To znači da smo se produžili u vremenu. Sarajlije i djeca Sarajlija.

Djeca Sarajeva ubijana su selektivno i neselektivno.
Istovremeno.

Selektivno, jer su bila djeca baš ovog grada. Kao što su sarajevsku Vijećnicu gađali i zapalili upravo zato što joj je mjesto u Sarajevu, glavnom gradu države koja baštini vremenski i identitetski ogromnu istorijsku građu svoga evropskog postojanja i svoje autohtonosti u evropskom civilizacijskom okviru.

Neselektivno, jer se nije biralo koga će granata zviznuti ili snajper skinuti.
Dijete Sarajeva, muškarca, ženu, staricu, starca Sarajeva.

Kaže Srđan Puhalo da je Avdo Avdić ovo i ono.
Ja kažem Srđanu da je Avdo, Tuzlak, progovorio uime ove Sarajke. Sasvim slučajno različite etničke pripadnosti od Avdine i sasvim slučajno iste etničke pripadnosti kao Srđan.

Konačno neko!

Gdje ćeš, psiholože, nuditi pare da neko tebi (TEBI??? – ko si to ti, mudo Marjanovo?!) dokazuje brojeve i donosi, valjda, osmrtnice i smrtne listove ubijene djece Sarajevo?
Na šta to jebeno liči?

Srđane, psiholože, šta ono znači kada se u javnoj sferi učini legitimnom i proširi teza da se ubijena djeca prebrojavaju k'o krompiri, a neko plaća da ih nije ovoliko, nego onoliko? Ili ipak ovoliko?

To nisu riječi.
To je prethodnica zločina.
Kako?
Osnove psihologije: DE-HU-MA-NI-ZACIJA.
Tako počinje, zar ne?

Prvo su došli popovi, pa topovi, pa lopovi..
Popovi popuju. Toliko se zagužvaju u svojoj tvrdoglavosti oko, npr., prebrojavanja da djecu pretvore u krompire, pa je tema onaj koji broji i plaća, a ne one male i malo veće stope što ipak hodaju ovim gradom, ali ih ne vidimo.

Srđane, raspiši poziv na 10.000,00 KM da se skupe dokazi i imenuju svi oni koji su granatama i snajperima “skidali” djecu Sarajeva.
Tvojoj će se desetki pridružiti milion, garantujem!
Ne trebaju grantovi iz ambasada.

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1198

5 0 komentara

Leave a Reply

  1. Ja sam 94. krenula u školu, prvi razred… na Koševskom… od cijelog tog razreda samo nas je troje ostalo u BiH, a od tog broja dvoje radi za “strance”… takoreć za jednu generaciju ovo društvo nije uradilo ama baš ništa, osim što izvlaci mrtve kad predizborno zatreba. Nekakva Puhala su za to najmanji krivci…

      • Nema ovdje teme da se bude izvan nje. Nekome je posao bio da broji, pa je dodao par stoja “jer je nekome trebalo”, kontajući neće niko skontati, a i ko će propitivati broj mrtve djece, gdje ćeš na djecu… sad kad je neko počeo propitivati, a bem mu, baš u izbornoj godini, odlično da opet ispadne da te neki Srbin ugrožava… ja mrzim brojeve i statistike, jer su mi sami po sebi dehumanizirajući, ali se moramo u Sarajevu tacno prebrojati, ne radi Puhala nego radi nas… ova cifra koja postoji nema dokaz, a to svako može izvući “kad mu zatreba”…
        Dehumanizirajuće je da su neki roditelji 90tih izgubili jedno dijete, pa krajem 2000tih i drugo i treće, unuke danas vide uživo jednom godišnje, ostatak godine preko Skajpa… onda dolaze novi klinci, mi bi da rasipamo po 10k nekakvim Puhalima da dokazujemo, umjesto u njih da ulažemo, odoše i oni. Nismo ispali bolja generacija, ni mi ne ulažemo u buduću…

      • Divim se tvojoj hrabrosti da u današnje vrijeme ličnih interesa i egzistencijalnih prijetnji imaš smjelosti pisati ovakve istine.
        Pogotovo sto znam da si svjesna da ovo sto pises nije nimalo profitabilno, čak može biti otežavajuća okolnost u poslovnoj i profesionalnoj karijeri bilo koje vrste.
        Dobro, znam ja da ti nisi imala straha ni u mnogo gorim i težim situacijama, gdje si mogla biti i fizički ugrožena ili kada su ti prijetili najveći krimogeni moćnici ove drzave, tako da je razotkrivanje jednog Puhala beznačajno u usporedbi sa tvojim istinoljubljem. Problem nastaje ne kada ti razotkrivas Puhala, već kada preko Puhala razotkrivas i sistem koji ga podržava, ili jednostavno rečeno, kada razotkrivas Našu stranku kao sistem koji podržava Puhala. Vidiš da ti se odmah u komentarima javila osoba koja je ovdje javno govorila da će glasati za Našu stranku i time oduzela sama sebi mogućnost objektivnog komentatora i svrstala se u političke komentatore određene političke partije. I naravno, stala u zaštitu Puhala, koji je po njenim riječima najmanji krivac, i ne samo Puhalo, već u mnozini, sva Puhala. Dakle, Puhalo, koji je bio pripadnik takozvane VRS, te zločinačke i genocidne bande, je najmanji krivac, kao i sva Puhala, dakle svi njegovi suborci koji su direktno odgovorni za ubistvo 1601 djeteta u Sarajevu su najmanji krivci. To je taj narativ i sistem izjednačavanja gdje su svi podjednako krivi, gdje se traži zajednički imenitelj za sve ono što nam se dogodilo. Toj agendi je predvodnik Naša stranka i zato su ugledni prvaci i simpatizeri te stranke listom podržali Puhala, pa ne čudi kada ga podrže bivši i sadašnji blogeri simpatizeri i članovi Naše stranke. To je prosto sistem ovisnosti, granta, donacije i promaknuca, i moraju da se drže skupa, bez obzira da li se radi o Mostaru, Puhalu ili Falatalu (valjda se tako zove, zaboravio sam). Jer, ko iskoči iz tog sistema, ispada, a to znači onda stvarnu egzistencionalnu pretnju, jer se ostaje bez donacije, granta, budžeta, jer drugo ništa i ne znaju da rade osim da budu politički analitičari, osnivači raznih nevladinih organizacija, udruženja, privatnih muzeja.. Svega onoga što neko treba da donira a ništa ne proizvodi.
        Nadam se jedino da tvoj post neće biti protumačen kao prijetnja Puhalu, i da te neće Zbanicka prijaviti policiji.
        A nekad je taj isti Puhalo bio legitiman vojni cilj, moglo ga se dakle komotno legitimno ubiti. Djeca Sarajeva za razliku od Puhala nikada to nisu bila i svako ubistvo djeteta je najteži zlocin. A mi smo došli u situaciju da legitiman vojni cilj nudi novac da mu prebrojimo zločine koje je počinio on i njegovi saborci, a Naša stranka ga besramno podržava.
        Nudim 10 hiljada eura Puhalu ako mi dokaze da nije ubio nijedno dijeta Sarajeva!