Muženstveno: O plastičnoj šumi

Terminološki svijet moje kćerke za muževan kaže muženstven.
Isprva sam bila iznenađena jer nikad nisam čula ovakav konstrukt riječi, a da je, istovremeno, ljepšeg sazvučja nego što je to riječ muževan.

Gledajući po Netu, naišla sam na modernističke krajnosti u korištenju ovog konstrukta, kao i na, naravno, neizostavni sleng.

Međutim, da li je muženstveno nešto stariji jezički konstrukt, možda i stariji od pridjeva muževan?
Tako dođoh do troparnika, crkvenih pjesama iz srednjovjekovlja, gdje se za jednog od apostola, Jakova, kaže da je muženstven.

Ovo je najmanje treći put, tokom odrastanja naše kćeri, da je (intuitivno?) koristila arhaične oblike riječi, onda kada bi tu riječ prvi put uvela u svoj vokabular. Naravno da mi je to zanimljivo, jer može kredibilno svjedočiti o tome da o razmjerama pamćenja znamo veoma malo.

Svakako s pravom, zbog društvenog okvira u kojem pamtimo i nastavljamo konzumirati rasizam – ozloglašeno genetsko pamćenje u psihologiji ili ozloglašeno kolektivno pamćenje u sociologiji (preporučujem ovaj esej) napravili su to da istraživanje ovog fenomena dobije monolitne naslage društvenih konstrukta koji bi trebali biti sporedna stvar, a sada su zapravo plastična šuma od koje se ne vidi pravo, stoljetno drvo.

Na kraju, ova misao odavno čuči u meni: Naša je nauka, u susretu sa stotinama godina nedovoljno istraženim (misterioznim?) fenomenima, sve nemoćnija i jalovija. Tolika specifična rascjepkanost, nabijena hrpama nebitnih (tehničkih) detalja, sve više onemogućava bilo kakav ozbiljan napor u multidisciplinarnom pristupu sagledavanju fenomena, kao što je fenomen dat kao primjer u ovome tekstu.

Plastična šuma iskopiranih, pa elemenata prekombinovanih u derivate bez porijekla.

vasionka
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1210

Leave a Reply