Muzikalna 2023

Njenom se Visočanstvu Muzici ne mogu odužiti za njeno postojanje.
Duboki naklon mojoj Muzi, neka ljudski rod nikada ne dođe u opšte stanje u kojem je spriječen da uživa u njenim čarima.
I biva zaliječen ljepotom savršene matematike.

Ovo je moja Muzikalna 2023.
Ta – ta- ta- taaaaaa, objavljuju fanfare:

Rotten Mind, švedski post punk

King Buffalo, njujorški sajkodelik fjuz repetitivni doom

Dopelord, poljski heavy stoner doom

ZAHN, berlinški sajkodelik elektro-eksperimentalni rock

Chained to the Bottom of the Ocean, masačusetski noise death doom

Marmol, španski punk

Ploho, novosibirski post-punk/rock

Midnight, klivlendski speed/black metal

Supertzar, francuski stoner

Wasted, finski punk/rock

vasionka
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1210

6 0 komentara

    • Drago mi je što “odjednom” razumiješ primordijalno kao termin (pa i pojam), da se ne zapetljavamo više u one nekontamteba igrice. Bila sam se umorila od toga.
     Računam na inteligenciju da (bar mene) nećeš više smarati sa nazovi uprošćavanjem moga jezika, jer od početka vjerno pratim socijalni eksperiment.
     (dalje elaboriranje nije potrebno, podrazumijeva se da preko nečega možmo preći i šutke.)

     Balerine i metal idu zajedno. Osim što sam očigledan primjer, ima ih još jako puno. Za bar desetak ja znam; ne nužno samo u našoj državi, ali to je sada manje bitno.
     To je zato što je riječ o krajnostima u izričaju na dva suprotstavljena pola. No, ipak oboje predstavlja umjetničke/konceptualne krajnosti, kako god okreneš, i to im je veza.

     Pravo pitanje je da li bi spoj klasičnog baleta i metal muzike bio konceptualno i koreografski održiv, pa i smislen uopšte? U toj gradaciji je posebno zanimljivo pitanje da li bio takav spoj bio iole komercijalan, pogodan za širi spektar publike?
     Zanimljivo pitanje, hvala NKTB. Nisam o tome razmišljsla do sada.

     Moj koreografski stav je da bi se sve moglo pretvoriti u istinski spektakl, ukoliko bi metal mizika obilovala “svijetlijim” klasično lijepim (da ne kažem ugodnim) melodijskim linijama (pasažima), umetnutim u preovlađujući teški, repetitivni zvuk. Onda bi to bila odlična potka za svaki libreto (scenario) sa arhetipskim temama (borba dobra i zla, junak i antijunak, ljubavna priča i svjetlo i tama u njoj itd.), ali i za postavku igre u otvorenim pozicijama glave, ruku i stopala (glava uzdignuta, stav ruku poput krila, stav nogu poput hoda ptica), što bi bio klasičan balet u “svijetlim” muzičkim pasažima, i zatvorenim pozicijama (primordijalni, tribalski pokreti), što bi bio konceptualni/savremeni balet.

Leave a Reply