...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...
Perfekcija!
Taj je uradak za ljudsku kozumaciju je kao i bozija voda kad se zednim razlije.
Jel ovo burek od sira🤔 ili je pita sa sirom
Koji tip brasna rabis i gdje sir nabavljas?
Kupujes li gotove jufke ili ih pravis doma?
Stavljas li sir po cijeloj jufki ili imas poseban princip nadjevanja -popunjavanja jufke?
Na koliko se stepeni uradak pitice peces?
Koliko dugo traje pecenje?
Cime je pomstis ako je mastis?
Podmazes li tepsiju prije no sto guzvicu pite u nju umetnes?
Kćerka je pravila, ovo je njena prva samostalna pita. Moja je majka učila.
Ovo je pita od tikve, tikvenica. Fil (tirit) čini tikva izrezana na kockice, pa posoljena da izvuče viška vode ako ima (ova tikva nije imala, jer je fina zrela, lijepe žute boje), a u drugoj posudi su tri izmućena jaja i jedna fina mala pavlaka masnoće 20% ili jače (mileram).
Pleh se blago pomasti suncokretovim uljem, samo toliko da jufke ne idu na suhu površinu.
Jufke je kćerka razvijala, tradicionalno bosanski, sa onom uskom i dugačkom oklagijom. Brašno je “Klas – Zlatni puder”.
Kada se pita složi u tepsiju, samo se veoma, veoma tanko poulji odozgo suncokretovim uljem, svuda pomalo, ravnomjerno.
Peče se na 200 stepeni Celzijevih. Ubacuje se u rernu tek kada se u rerni postigne ta temperatura, ni slučajno ranije da se nepotrebno isušuje. Kada krene da miriše i sa jedne strane, više nego sa druge, dobije ovu finu zlatnu boju, onda se rerma otvori samo jednom da se pita okrene na suprotnu stranu.
Kada ovako fino porumeni, vadi se iz rerne i odmah se na nju stavi čista kuhinjska krpa da malo omekša ispod nje. Sačeka se 10-ak minuta i spremna je za jelo.
Sada smo večerali, zaista je prekrasna, kao od moje majke.
* za ljudsku konzumaciju
hoću i ja to jesti!
odlično izgleda <3
Već sam naručila da je pravi za tvoj dolazak🤗
Sa zadovoljstvom će to ona.
Ojojojo sad fotograf sad pitar gen z, bravo!!!💯
Žao mi je što ne možete probati, jako je ukusna☺️
Ja inače ne volim tikvenicu ali je Žabica ovo tako dooooobroooo spakovala ❤️
Rodio babiškono dijete ❤️
Rodio babiškono svoje djetešce veliko🥰♥️🦋🧚🏼♀️
Svaka čast, super izgleda
Prenijeću joj da vam se dopada Laura, biće joj drago🤗
❤️❤️❤️ i meni jedna od najdražih iz djetinjstva, pogotovo kad se zalije slanim mlijekom
Tikvenicu kao djeca smo svi redom izbjegavali, a nekad prije 5 godina jedan kolega krene tako donositi na posao od mame pite, i tako ja dijelila rucak s njim i zavolim njenu tikvenicu pomazanu nekim kajmakom ili mlijekom baš kako Laura kaže.
A kćerka koliko vidim nije samo masterchef nego je i perfekcionista, baš lijepo složena pita 🌸
Pita će naredni put biti još bolje složena, sigurno, a i jufke će biti mrvicu tanje. Namjerno nije razvila do kraja tanko, bojala se da će popucati, čisto dok joj jednom cijeli proces ne prođe kroz ruke.
Sve razvija i priča to sama sa sobom😃
Što se zalivanja tiče, to i jeste tajna pite moje mame. Ranije je i ona zalivala ugrijanom smješom mlijeka i slanog, starog kajmaka. Međutim, onda pita ne sadrži hrskavost svojih tankih jufki. Vjeruj mi, ako je pita dobro razvijena i ako su kore tanke, mnogo, mnogo bolje je bez zalivanja, da je ne sparuši, odnosno pretvori u to da kore budu mrvicu mljackave. Ovako je mnogo bolje.
Što bi rekla ova z generacija- predooobroo!😍
Znaš da ti malo zavidim na ćerki, krajnji domet mog sina u kuhinji su jaja na hiljadu načina. Dobro, jednom davno je napravio čokoladne mafine, sam samcat, al ja sam ih pekla. 😁😊
Izgleda da je prirodni talenat u pitanju, baš, jer joj jednostavno sve u kuhinji ide od ruke, spontano, kao kroz igru. I brza je.
Kada ti kažem da je sama napravila fantastične macaronse, baš kao što ih u “Mrvici” prave, možda neznatno veće. Pravila ih je u četiri navrata, a taj recept je beskrajno zahtjevan.
Možda je malo i do odgoja. Kod nas se za svaki dan sprema jedan svjež obrok – rana večera, a vikendima i topli doručci. Onda smo svo troje u kuhinji i bude veoma živo. Muž sjecka, ja kuham, ona asistira – postavlja sto, pere posuđe itd. Možda je stekla tu ljubav prema kuhanju zbog toga.
A sin… Pa slušaj, to je ogroman uspjeh da je pokazao inicijativu da sam napravi muffine. Imam komšije, dva sina u porodici. Pošto sve vrijeme kao i mi kuhaju zajedno, svaki dan, ti dječaci znaju baš odlična jela sami da pripreme. Zahtjevna, pa i tradicionalna jela. Valjda je sve do toga što djeca najbolje uče kroz roditeljske modele.
Mašala i veliki aferim!
Vjerujem da je bila slađa od meda! 🥰
Vjerujem da će Gracija biti voljna napisati par riječi kada je proba aBd, već je naručila☺️
Vasionka, evo me ovdje.
Baš divno! Slažem se s tobom, talent je očigledan, ali još više se vidi da ona ima volju i želju da to razvija, a to je za svaku pohvalu. 🥰 A macaronsi su sami po sebi prava umjetnost, tako da …bravo!
I moj sin često asistira, postavlja sto, posprema, pa iako sudove uglavnom perem ja, zna me baš lijepo iznenaditi ponekad, ako nije bila sređena kuhinja, on, ako je kući sve završi prije nego dodjem ja. E to onda bude posebna radost.
Biće to radost i pomoć sutra i snahi, majci njegove djece🥰
Nema ništa ljepše nego kada osnuješ zajednicu sa sinom žene koja je dobro odradila svoj majčinski posao.
Moju svekrvu nikad nisam upoznala, rano je umrla, a beskrajno sam joj zahvalna. Po mome mužu tačno vidim kako je divna žena bila♥️
Fini muškarci su prekrasna dragocjenost. Tako nekako zamišljam da će biti i tvoj sin. I, bome, neka pametno bira. Želim mu svu sreću🥰