Priprema slaganog kupusa (za dva dana za četvoro) izgleda ovako:

IMG-7821
Na suncokretovo ulje, toliko da prekrije dno, složiti svježi mladi kupus zelenkasto-bijele boje.

IMG-7822
Kupus blago posoliti i dodati slatku začinsku usitnjenu papriku. Preporučujem Horgošku papriku, jer je razlika u ukusu nevjerovatna.

IMG-7823
Slijedeći korak je prekrivanje listovima sušene govedine A klase.

IMG-7824
Sadržaj se, zatim, prekriva isječenim crvenim lukom, mrkvom i crvenom (Roga) paprikom (dva veća luka, dvije mrkve, dvije paprike).

IMG-7825
Slijedi prekrivanje svježom teletinom. U ovom slučaju je u pitanju teleći flam, ali je veoma ukusna i teletina oko rebara. Prvi korak u pripremi je napajcovati meso u maslinovom ulju sa solju, Vegetom i usitnjenim crnim biberom, kako bi omekšalo i imalo dovoljno vremena da upije sokove.

IMG-7826
Sada, zapravo, ponavljamo postupak naopako. Teletina se prvo prekriva drugom polovicom sjeckanih luka, mrkve i crvene paprike.

IMG-7827
Zatim se sadržaj ponovo blago posoli i začini Horgoškom slatkom paprikom.

IMG-7828
Slaže se završni sloj suhe govedine u listovima.

IMG-7829
Postupak završava tako što se složi posljednji sloj kupusa, te se blago posoli i poulji suncokretovim uljem, a zatim u lonac ulije tople vode da dosegne do polovine lonca. Potrebno je da se bude oprezan sa količinom vode, jer previše vode slagani kupus može pretvoriti u isuviše čorbast.

(primijetila sam da ljudi nerijetko koriste maslinovo ulje na pogrešan način. maslinovo ulje je prekrasno za ribu, svaku vrstu mesa i za jaja, ali mijenja ukus povrća, bez obzira na vrstu. imajte to u vidu.)

Lonac se zatvori poklopcem. Ukoliko na poklopcu nemate rupice sa strane, kao ja, onda ga vrlo, vrlo malo otvorite da para izlazi. Počinje se sa najvišom temperaturom dok voda ne provrije, a onda smanji na jedan podiok više od srednje temperature.
Složeni kupus se nipošto ne miješa kutlačom kako ne bi prigorio. Dovoljno je da sadržaj rastresete s vremena na vrijeme tako što ćete lonac uzeti za drške sa strane i prosto protresti dok i dalje stoji na ringli.
Kako bi se gornji slojevi kupusa izjednačili sa donjim sadržajem, pritisnite ih blagim pritiskom nadole supenom kašikom, i to u trenutku kada vidite da je taj gornji sloj kupusa već omekšao. Radnju ponovite ako se odmah ne pojavi voda crvenkaste boje.

Ako se budete pridržavali postupka i izbora namirnica, obećavam da će ovo biti najukusniji kupus koji ste ikada jeli.
Preporučeno je da se služi sa finom pavlakom (20% masti) ili mileramom.
Prijatno!🤗

vasionka
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1420

24 0 komentara

  1. Joooj što ja volim ova variva, super!

    Inače slično nešto radim, samo imam onu gusanu pliću ko polušerpu polutavu… ne znam tačan naziv. Sve isto tako poredam ili slično (jer sam taj recept našla na nekom… pazi sad… Islandskom forumu… kad nisam znala šta sa silnim kurbanom (jer mi avlijaneri u Sarajevu toga najviše dobijemo i o tome ću nekad pisati). I kad to tako slično poredam, zatvorim onim teškim cast iron poklopcem i u rernu!

    • Oooo, te gusane šerpe su prava mala čuda za kuhanje. Nekada mi se čini da pola posla urade u postizanju odličnog ukusa.
      Da, da, ti to pečeš. Pametno! Ne može kurbansko meso drugačije, poprilično je tvrdo. I za ovaj kupus, da se koristi juneće umjesto telećeg mesa, isto bi bilo potrebno, nakon kraćeg kuhanja, da se zapeče u rerni, prvo duže na laganoj, a onda kratko, na samom kraju, gotovo na najvišoj temperaturi.

    • Sad su skupe ko đavo, pa kažu da se isplate, jer traju zauvijek… moji imaju još prijeratne koje traju i ništa im, ja ove što sam kupila proteklih godina već pokazuju znake da neće zauvijek… valjda ko i sve

    • Tačno tako. Sada kupim cipele na štiklu od gotovo 500 KM i moraju kod obućara za dvije sedmice🤬
      Poskupe su one bile i prije rata.

    • Kao što rekoh Senjori, probaj i vidjećeš da je jako moćan. Samo se pridržavaj postupka i namirnica.
      Moja T., kao i većina djece, nikako nije (bila) ljubitelj variva, ali ovaj kupus od malena voli i rado jede😊

    • Pa jeste, ima smisla.
      Svaku bitnu fazu uslikaš. Onda se ne može promašiti.

      (zapamti, trebaće ti, aBd, kada dođu djeca. njima treba tih dobrih vlakana i vitamina bruku.)

    • Nemaš ti pojma druže kuharu, da skratimo bla bla bla🤣
      Sa finim mladim kupusom dovoljno je oko sat i 15 min. Ali, ne mjeri se to tako vremenski, to jednostavno znaš odokativno da li je fino skuhano ili nije. Vrsta kupusa je presudna za trajanje kuhanja.

      Jedna glavica srednje veličine je dovoljna.

Leave a Reply