Platforma: Dio treći

(Dogodilo se ranije:
Platforma: Dio prvi
Platforma: Dio drugi)

Prije nego što je došla do nas kod stražnjeg dijela kuće u kojoj se održavala zabava, Lovica je obavila razgovor sa Gracijom. Zapravo, podnijela je izvještaj da je sve pod kontrolom.

U cijelu ovu stvar uveo ju je Katran, koji ni sam, u početku, nije znao koliko su ozbiljni događaji koji će uslijediti. Pristao je da se stavi na raspolaganje zato što je vjerovao starijem visokom čovjeku koji ga je to zamolio, potpuno privatno, bar se tako tada činilo.

-Stvar sa Crystalmethom funkcioniše savršeno-, izgovorila je Lovica u piramidalno ručno postolje, inače cijelo izgrebano od ključeva i koječega što je vukla u svojoj torbi.

-Nemoj dozvoliti da se momak previše uživi u ulogu-, odvratila je Gracija sa druge strane piramidalnog postolja zureći u tri velika ekrana u visini glave i još dva postavljena neposredno iznad prva tri.
Pored nje su, na nestabilnim stolicama dizajniranim poput space shuttlea usranog na balkanski način, nervozno cupkale Caligo i Selina.

-Cure, može li to ikako iritantnije?!-

-Šta, ne čujem dobro?-, reče Lovica.

-Zaboravi, imam ovdje novakinje, jedna je iz Skandinavije, a druga..-

-Odakle ti ono bješe..?- upita Gracija ispod naočala drugu djevojku koja ju je, svime osim fancy krpicama, podsjećala na kćerku.

-Moje ime je Selina, za početak-, procijedila je Selina skockana u crni kožni korset sa diskretnom čipkom po rubovima.

(Mala je brza. Kad prije ukopča da sam joj zaboravila ime?)

-A ja sam oficir koji te pita ono što trebaš da odgovoriš!

Komplikovanje je prekinula Lovica.
-Gracija, je li hrvatska strana garantuje za pouzdanost tih mladih dama?-

Selina, već odvrtivši film kako će uzvratiti na “oficirsku”, splasnu kada Gracija reče:
-Prošle su i moju procjenu! Lijepe, a to nam svakako treba, odlučne i pakleno brze na točkićima?-

-Točkićima?-, zakikota se Lovica, znajući za Gracijin arsenal inžinjerskih naziva za sivu masu.

-Valjda bi to značilo da smo zadovoljile o f i c i r s k u brzinu na točkićima-, odvrati Caligo, što je izazvalo prolom smijeha nje i Seline.

Gracija je izignorisala stvar. Bilo bi kontraproduktivno da ih dribla manje od 24 sata pred početak akcije u kojoj će imati veoma tešku ulogu.

-Katran je zadužen da Crystalmetha drži pod kontrolom-, bilo je posljednje što je Lovica rekla, prije nego što se piramidalno postolje sklopilo u kockicu.

-E, e, jel’ mogu n a p o k o n jaaaaaa???!-, zagrmio je Crystalmeth.

-Ma da te čujemo više!-, odvrati Lula teatralno maršalajući rukama dok mu je lice simuliralo ozbiljnost prigradskog političara.

-A,a,a-, presječe Katran Crystalmethovo izlaganje, taman kada je ovaj dublje udahnuo dajući signal da će obrazlaganje potrajati.

-A, a, a, abeceda?-, podrivački će Brut.

-Sine Brute, situacija je ozbiljna-, uzvrati Katran podižući ruku kao da će ga pomilovati po kosi, onako, očinski.

-Uuuuu, nikad bliži smrti!-

Ovo je i Crystalmetha navelo da se presavije od smijeha.

-Hej, ekipa, pogledajte!!!-, ciknu NKTB.

Niz stranu se približavala Rara, bez ijedne kapi krvi u licu. Ruke joj nisu pratile hod, praveći od njene figure lutku koja je upravo polomljena, pa na brzinu sastavljena.

Prvi joj je ususret potrčao Tramvaj, iznenadivši sve brzinom i smirenošću.
Ćutke je postavio jaknu na još vlažnu zemlju i pomogao joj da sjedne.
Već smo svi stigli do Tramvaja i Rare.

-Pokreni video, samo pritisni tu! –
-Čekaj-, dodade Rara Tramvaju, -pojačaj ton!-

Stajala sam u liniji sa Rarom i Tramvajem, pa me te načičkane glave što škilje u ekran smartfona podsjetiše na Družinu Pere Kvržice.

“Ovi ljudi nisu mrrrrrtviiiiiiii, ovo nisu leševi!!! Ukočeeeeeeni su, ali nisu mrrrrrrtviiiiiiii!!!”, začulo se iz Rarinog smartfona, iako su se riječi jedva probijale iz opšte vriske u pozadini snimka.

-Čekaj, zaustaviću! Čekajte!!!-

-Daj Tramvaje, koji… pusti to!-, podviknu hadžija Nezir.

-Čekaj! Vidi, vidi! Romanoff!!!-

Sada su nam se glave već toliko načičkale oko Tramvaja da je smatrfon uspio iskočiti i kvrcnuti o tlo. Nezgodno. Nedobar zvuk.

-Ama Balkanac, Bošnjo, logično! Naguralo se k'o da se pamet dijeli-, krenu Tramvaj sa svojom redovnom porcijom rondanja, čučnuvši i dižući smartfon kao da će se raspasti.

-Kakva, ba, Romanoff Tramvaje? Naša Romanoff???-, upita NKTB.

-Pa, bolan, od vas bi se utopljenik udavio taman što si ga izvukao na kopno-, mrmljao je i dalje Tramvaj petljajući oko uništenog smartfona.

-Jeste, Romanoff, sto posto sam siguran da je ona. Opasala se nekakvim kukama i užadima k'o da je krenula na climbing. Svi lude ili padaju k'o pokošeni, samo ona šparta među ljudima što su još na nogama, kači za njih nake kuke i okuplja ih u grupu.-

-Slušala sam sa terase šta govorite…-

Rarin ton je bio toliko ozbiljan da se, na trenutak, sve zaustavilo, uključujući i muziku iz kuće iza, ako je na zabavi više ikoga bilo.

-Svi smo izgubljeni, a izgleda da jedino Crystalmeth ima kakav-takav plan. Predlažem da ga čujemo.-

Lovica značajno pogleda Katrana. Nije odavao nikakvu reakciju. Poče micati usnama formirajući bezvučno, mimikom naglašeno “Ne!”, a Katran joj, osvrćući se unaokolo, tek tada rukom pokaza da se smiri.

-Konačno!!!-, prihvati spremno Crystalmeth.

-Ovo-, zagrabi Crystalmeth u desni džep, -ovo je memorijski stick!-

-Ma šta kažeš, nije valjda?!-, dobaci Brut već iznerviran gubljenjem u praznim koracima.

-Ovdje je adresa servera istraživačkog centra u Kaliforniji i pass za njihov Intranet-, nastavi Crystalmeth ne osvrćući se na Brutovo podbadanje.

-Sada nam samo treba računar da se prikačimo.-

Bruuuuuuuuum.
Mrak.
Upravo u tom trenutku nestalo je struje. Zvukovi iz kuće utišali su se postepeno, kao da su kretanje i radnje nastavile po navici nekoliko trenutaka nakon što se sve ugasilo.

-Bar znamo da je noć vedra. Mjesec je totalno cool-, snađe se Ris i prekide tišinu.

-Jaro, mjesec nam neće pronaći taj računar, niti ćemo tako vidjeti šta je na tom sticku-, promrmlja Eryri više sam za sebe.

Herman Pratt se složi klimnuvši glavom dok mu je žeravica od cigarete osvjetljavala lice.

-Hajde raja, možda dođe struja?!-, prokomentarisa NKTB, trudeći se da mu ton bude živahan i optimističan.

-Druže, nemoj da ti kažem šta mislim o takvom idiotskom komentaru-, dobaci Tramvaj.

-Taman da čujemo Crystalmethov plan, pa ćemo onda vidjeti gdje smo i šta ćemo-, reče ponovo Rara, ovaj put s još manje snage.

-Zapravo, više nisam siguran trebam li vam uopšte pričati to sranje-, reče nesigurno Crystalmeth, osjećajući da ga spušta. Ma, šta spušta, zakucava!

-Bolje opcije sada nemamo-, javi se hadžija Nezir, -reci šta trebamo čuti.-

-Uglavnom, trebamo se nakačiti na taj server u Kaliforniji, a onda će mi Silence dati avatare sa posebnim kodom za očitanje, za svakog čovjeka ovdje. Ukupno 21…-

-Jeko Silence?-, upita Herman Pratt.

-Treba sa Adams rukavima, mora da je unutra-, reče Brut pokazujući palcem iza svojih leđa ka kući.

-Nas je ovdje 22, a ne 21 Crystalmeth-, ispravi ga Katran.

-Znam. I ja sam za to pitao. Rečeno mi je da je broj avatara 21.-

-A ko ti je to rekao?-, upita Brut, -vrtimo se u krugu, ubrzajmo malo ljudi!-

-To nisam ovlašten da vam kažem-, reče potmulo Crystalmeth, što Katran isprati zadovoljno se osmjehujući i značajno pogledavši u Lovicu.

-Nisi ovlašten? Nisi o v l a š t e n?!!! Šta je tebi čovječe?-, naglo ustade Rara, stvorivši se istog momenta pred Crystalmethom.

-Ni.., ni-sam.., ne m-m-mooogu o tome-, procijedi Crystalmeth spuštajući lice pred Rarinim užarenim pogledom.

-Drug, slažem se sa Rarom! Mi smo ekipa, a u ekipi nema tajni, posebno kada je situacija potpuno sjebana. Evo upravo ovako! Pogledajmo oko sebe..-, reče NKTB.

-Konačno pametna!-, ubaci se Eryri, s tim da sam potpuno sigurna da je i Tramvaj zaustio da kaže isto.

-Mogu vam samo pokazati, pa vidite sami-, uzvrati Crystalmeth popuštajući pod pritiskom.
Katran je krenuo prema Crystalmethu sumnjajući da će ovaj učiniti upravo ono što je učinio.
Nije bio dovoljno brz da ga osujeti u vađenju postolja za hologram iz ranca i pokretanja istog.

Okupljene prilike pod mjesečinom osvijetlilo je još nešto osim mjesečine.
Stub od svjetla.

(očekujte nastavak, i to: koja je tajna kvantnih računara i kako se svijesti u njih mogu sakriti? kako je raja reagovala na ovu katastrofičnu vijest? ko se javio da se žrtvuje? da li je bilo onih koji nisu vjerovali u Crystalmethov plan? za koga rade Katran, Lovica, Gracija, Caligo i Selina, a za koga Astrologus i Silence? Šta je Romanoff radila na Rarinom snimku i ko je tajanstvena Mist?)

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1202

66 0 komentara

Leave a Reply

  1. Ok cool.Sto ce tice mist dajem ti kratku ideju za nastavak da razmotris mozda i da ukomponujes nesto slicno : mist je mercenary(placenica) i ima pristup crnom trzistu, onaj novac sto sam otela od astro iskoristila sam ga da je potplatim da li u vezi ubacivanja virusa u stik ili nabavke klonova kod zrtvovanja, nesto neeticno i zabavno.Ocekujemo li nastavak brzo wannabe pravednice? 😉