Usporavanje po greti thunberg [2]

Dok se blogerska zajednica zabavlja odlascima koji to nisu, kao i seksualnim uznemiravanjima, borderline harassmentima i predatorima, koji to također nisu, a Vasionka, u trećem licu, vadi poeziju iz naftalinskih maglina Bloggera i subjektivno uživa u ovome ljetu, dešava se sranje u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji, Arizoni.
Voda, 148 litara kiše po kvadratnom metru u 48 sati.

Za to vrijeme, u skladu sa već istorijskim podatkom, da je sedam najtoplijih godina od kada se temperature mjere na Zemlji zabilježeno od 2014. godine do danas, u Španiji trenutno lipšu na 45+ stepeni Celzijusa, što se neprekidno sastavilo na duže od tri sedmice.

Sjećam se Al Gorovog filma i kampanje, bio je u to vrijeme, valjda, kandidat za predsjednika ili potpredsjednika SAD, koji ga je, istovremeno, eliminisao iz te utrke, ali i pokrenuo lavinu teoretičarsko-zavjereničkog mišljenja da čovjek nema ništa ili veoma malo sa klimatskim promjenama.
I tačno, javilo se ne odmah, nego sa sigurne razdaljine od pucnja javnosti nekoliko kredibilnih naučnika koji su obrazlagali zemaljske cikluse; koliko smo ili ćemo odložiti dolazak malog ledenog doba, možda ga uopšte neće biti, a trebalo bi da ga bude, to su jednostavno ciklusi Zemlje i njenih sila, potaknuti silama sistema u kojem se ona kreće i kojeg je dio. Kažu ti naučnici da čovjek može malo ili nimalo uticati na samo dešavanje planetarnih većih ili manjih zemaljskih armagedona upisanih u vremenu kroz te cikluse, ali i konstatuju da ih je ljudsko djelovanje u stanju razvući (za što se daje primjer ledenog doba koje nikako da dođe) u nizove manjih katastrofičnih događanja kroz vrijeme.

Neki sam dan imala diskusiju kod Romanoff oko karbonskih onečišćivača. Mi, u Sarajevu, nikako da priznamo da rušilački pohodi na sarajevske ruže vjetrova i individualna ložišta od starih guma pa nadalje nemaju puno uticaja na činjenicu da se u ovom gradu više ne može disati zimi (i biće još gore), dok se ne učini nešto veoma brzo i veoma radikalno sa individualnim putničkim motornim vozilima. I zanimljivo, dok je Romanoff veoma kritična spram protivnika vakcinisanja na Covid – 19, tih nepismenih i polupismenih teoretičara zavjere, problem karbonskog onečišćavanja razvodnjava do neslućenih razmjera, jer “to da su vozači krivi za isto, jednako je kao da je žena žrtva nasilja u porodici kriva za to nasilje”.

I, kao što se svijet promijenio od 2000. godine, na način da je svijet informacija postao sasvim zasebna cijela planeta koja se uselila u naše živote, paralelno sa ovom zemaljskom, analognom, tako i ova pandemija Covida – 19 ispod sebe otkriva niz pripremnih procesa sa kojima će se dobrano početi ili se već počelo dok smo mi bili zaslijepljeni strahom – najefikasnijim sredstvom masovne kontrole.
U tom smislu mi suprug priča kako si doslovno tretiran kao imbecil, tamo u Švicarskoj, i to od običnog ugostiteljskog osoblja, kada izvadiš keš da platiš topao napitak dok si zagledan u alpske ljepote. Tamo, na 2000 metara nadmorske visine, u rustikalnom ambijentu niza vijekova koji su iza nas, činiš gotovo građanski prekršaj ako ne plaćaš svoj račun elektronskom karticom. Pa čujem da EU, kolijevka temeljnih ljudskih prava i sloboda, te pakta o građanskim pravima, razmišlja o uvođenju elektronskog eura, koji će i uvesti.
Pa, dobro, zašto je to toliko bitno plaćaš li elektronski ili u kešu? Ok. Ali, da li je sloboda kretanja to ako u svakom času neko može znati gdje si?
Također, da li svi zemaljski resursi, te resursi ljudskog djelovanja i kreativnosti pretvoreni u elektronski novac – iskazivanje količine tih resursa sa kojim neko negdje upravlja, generalnom adminskom dozvolom, daje ovom svijetu pravo na individualnu i lokalnu autonomiju; individualno i lokalno pravo odlučivanja, što je temelj demokratije kroz slobodu volje i mišljenja.
Da li prisilno nametnutim sijanjem naših DNK izvadaka usljed pandemije po nekim elektronskim bazama podataka, za što će se uskoro pojaviti zahtjevi da se te baze globalno uvežu, zadržavamo naše pravo na lično, na privatno, što je također zagarantovano konvencijama o ljudskim pravima.

Za kraj, prepostaću tekst od 17. oktobra 2020. godine, Usporavanje po greti thunberg, uz gorko saznanje da samo profašističke, ekstremno desničarske grupacije na Zapadu trenutno brane naprednom svijetu, kako se to naziva, da utone u zahvat brisanja ličnog i od svega ovoga naprave jedan virtualni balon od sapunice kojeg će, na kraju, dokrajčiti AI.

_______________________

Godina 2021., početak.. Ne početak godine, nego početak, mi izaziva tjeskobu. Biće puno patnje u svijetu.

Najveći dio novca se povlači u informacioni dio “privrede”. Investicije nad planetom Zemljom su veće nego ikada ranije, s možda i jednom trećinom rasta u odnosu na predkorona vrijeme. Šta rade gore?

Gladni su još gladniji. I ako se odvaže biti glasni, slijedi još veća tišina.

Možda usporavanje, kako je projektovano po receptu iz lošeg izvuci neko dobro, odloži na nekoliko godina ili deceniju klimatsko divljanje prirode.

Ah, istorija!

KLJUČNI POJMOVI:

sektorsko preslagivanje (zdravstvo, obrazovanje, privatizacija plitkog svemira – infrastrukturna osnova)

redistribucija ljudske radne snage (strogo kontrolisane migracije i nastanjivanje)

političko i ideološko preslagivanje (upravljanje globalnim mišljenjem kroz kontrolu prihvatljivosti virtualnog identiteta i slobode govora)

prelaz

vasionka
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1210

29 0 komentara

 1. Nisam pobornik Zeitgeist teorija, ali opet, s druge strane, ima toliko istine u njima.

  Da, Al Gore, je prije sad već 30-tak godina bio toliko u pravu, a opet, tko ga je mogao i htio shvatiti tada? Kapital? Teško, jer oni bi samo gubili zaustavljajući proces oplođivanja oplođenog oplođavanja kapitala… The Third World countries? Dovoljno su uvezane u procese ovih gore spomenutih i koruptivnih procesa u vlastitim scenarijima tako da ni oni nisu zainteresirani. Jesu, verbalno, al’ tu staje priča.

  I šta preostaje običnim smrtnicima? Pokušati živjeti u svom trenutku i izvući za sebe i svoje što je moguće više i bolje…

  Greta je nominalno u pravu, ali je isto tako činjenica da je to dijete po mom skromnom mišljenju iskorišteno da bi se razno-razne agende provukle kroz, nominalno, zabrinutost i zaštitu prirode i okoliša. Mislim da smo sad već u trenutku kad nijedan proces nije reverzibilan i zaustavljiv. Kao vrsta, kao cjelina, osuđeni smo odavno na propast. Pitanje je koliko će generacija dotada uspjet biti rođeno i uspjet zaživjet i doživjet svoj očekivani životni vijek.

  • Alternative uvijek postoje Vrtlože.
   Stari Grci, slobodni građani, slobodno vrijeme su koristili za političke i filozofske rasprave na trgovima polisa koji su bili svojevrsni otvoreni parlamenti, preteča parlamentarizma, kasnijeg rimskog senata.

   Danas naše političke i ideološke rasprave, nas kao masovnih, običnih građana, bivaju u većini slučajeva pojedene od strane spravica sa kojima su nas snabdjeli da nas iste zabavljaju i okupiraju; ti naši stavovi u većini slučajeva ne bivaju podnijeti koristeći dostupne procedure kao alate da isti zaista i zažive u praksi. Kao da nam je dovoljno da sve to prosto kažemo u virtualni eter, i eto, to je kao dovoljno i, kao, ne može se učiniti više.

 2. Da, stojim pri stavu da vozači u Sarajevu nisu krivi za onečišćenje, već oni koji dozvoljavaju gradnju visokih zgrada i pritom ne ulazu u saobracajnu infrastrukturu, niti daju subvencije za pametnija rješenja!
  Nisam nikad i nigdje rekla da se žestoko protivim antivakserima… doslovno nigdje… već sam govorila da me boli uvo ko će sta i kako odlučiti…
  Zaključak svega je sjedi kući i ne miči, sto ne dolazi u obzir

  • A ja stojim pri stavu Romanoff, a što je potvrđeno ukupnim evropskim i svjetskim platformama u pogledu totalnog prekida sa pokretanjem vozila na fosilna goriva, da su krivi i vozači u Sarajevu i individualna ložišta i uništene ruže vjetrova zbog gradnje visokih zgrada. No, prije svega, vozači, posebno stoga što u ogromnoj većini slučajeva u saobraćaju vidimo samo jednog putnika/vozača u jednom vozilu.
   Tačka.

     • Nisam ja još nijednog blogera (niti ću) prozivala, posebno nikad nikome nisam izvrtala rijeci (niti ću)… ne znam zašto svaki put kad pitam za alternativu ne nalazim odgovor, nego opet upiranje prstom?! Pozivanje na puštanje tri nepoznata lika u vlastiti automobil u Sarajevu je prvo užasno opasno, drugo odgovornost koju nikome ne preporučujem! Politika “sam si kriv”, “sto nisi gledala”, “do tebe je” kod mene nikad neće proći! Pametna alternativa hoće! No, mora mi se sračunati!

     • Ne kontam u čemu je poenta sa ovim zasipanjem komentarima?
      Ne pada mi na pamet, Romanoff, da utvrđujemo nešto što su već činjenice.
      Putin, noževi, pljačke, žene – žrtve nasilja i ko zna šta je još provlačeno kao usputni light motivi – to nema nikakve veze sa temom.
      Automobili sa unutrašnjim sagorijevanjem karbonski onečišćuju vazduh. U sarajevskoj kotlini ih ima više sa svakim novim danom, kao što ih je sve više sa samo jednim putnikom/vozačem unutra. Kako se ne zamoriš trošeći uludo riječi, znajući, istovremeno, da je uludo i da to što je uludo ne zavisi ni od tebe ni od mene, nego od sasvim prostih činjenica?

 3. Dvije transverzale i longitudinala 40 godina se grade. Pored Miljacke nema gradnje, ahaaa… Duz Alipasine nema gradnje, jer ispod ulice Alipasina ide potok kroz cijev, zatvorili su ga. Jel? luk koji miljacka pravi kod otoke nije prirodan, nego su ga prokopali takvog i onda šlag na tortu neko je tu zasadio zgradu! Lik koji je sagradio Sarajevo Tower je prvobitno uknjižio 8 spratova, jer na tom mjestu nema visoke gradnje. How yes no? Lik koji je gradio ove nove zgrade na Skenderiji je, pazi sad, prokopao tranzit! U studiji se navode zgrade u Japanu gdje se ostavljaju otvori. Možda najsličniji primjer je Kapija Beograda koja je šuplja, da ne smeta košavi! I da kupim kakav hibrid (elektriku nemam gdje punit), kako ga napuniti kad mi se vožnja svede na prva, druga, treća, koči? Meni smrtniku samo uzimaju pare, sto bi bilo sasvim ok da mi nešto i naprave… sad da živim u mislima “joooj kako je u Njemačkoj” je totalno glupo, jer ne ostavljam pare Njemačkoj… a Haj se usudi u toj Njemačkoj održavati cestu tako da neko shandri lafetu na cesti. Štetu bi platio onaj koji je održavao put, ne bi ti niko rekao “a sto nisi gledao”. Da, razvod je par stoja, ovo ode u milionske cifre… socijalizam je mrtav, dok se čovjek okrene, pobijedili su oni koji su shvatili moć kapitala i da sa njim mnogu sta hoće. Moje je samo da ne završim medju tim gladnim, ne tražim puno

 4. Ode svijet u helać.
  Google zna svaki tvoj pokret, gdje god se nalazite ti i telefon. Mogu oni tamo neke privacy policy pisati, ja ne vjerujem ni jednoj kompaniji koja biva čuva naše podatke.
  Da sam bogdo totalno offline, ali danas je to prosto nemoguce. Valjda da prodam sve i odselim u neku prašumu bez ičega.

 5. Nordiske zemlje su vec skoro cashless drustvo, planovi su do 2023-2025 da se skroz ukine papirni novac, placanje je svugdje elektronski i razmjena novca se vrsi mobilnim putem digitalnog walleta aplikacija vec se uvodi i meta wallet sa kripto, cash je odavno proslost.O kojoj privatnosti pricamo i ljudskim pravima?Uzemom li da Data broker industriju koja iznosi preko 200 biliona i u kojoj ucestvuje vise od 4000 kompanija sirom svijeta i koju se masovno ulaze da bi kolektala i trgovala licnim informacijama korisnika, na dark netu postoji cijela jedna berza.

Leave a Reply