Bjanko mjenica na planetu Zemlju

Varoufakis (Project Syndicate, 28.07.2021.):

“Bilo da prebacujete novac s računa na račun ili plaćate kafu debitnom karticom, sve vaše novčane transakcije prolaze kroz digitalni sistem koji je u cijelosti u vlasništvu bankara. Nešto što bi trebalo da bude javno dobro, kao što su putevi i kanalizaciona mreža, pretvorilo se u unosan bankarski kartel. Također, svaki put kada odobre novi kredit, bankari jednostavno dopisuju iznos kredita na stanje računa zajmoprimca i tako stvaraju novi novac. Dolari, funte, euri, jeni, nije važno koja valuta je u pitanju – najveći dio novca danas proizvode privatne banke, praktično ni iz čega.” (…)

Zanimljivo je da je ideja o digitalnim valutama centralnih banaka sve popularnija kod finansijskog establišmenta, institucija kao što je Banka za međunarodna poravnanja, poznata i kao centralna banka centralnih banaka. Čuvari kapija finansijskog sistema prihvataju ideju o kriptovalutama centralnih banaka jer im je jasno da će ako ne požure to učiniti neko drugi – Kineska narodna banka čija je digitalna valuta u odmakloj fazi razvoja ili, što je mnogo zlokobnija opcija, velike tehnološke kompanije. Njihov cilj je da se uvođenjem digitalne valute sačuva postojeći monopol oligarha na novac. Zadatak progresivnih snaga je da preuzmu kontrolu i promoviraju zajednički prosperitet i monetarnu stabilnost.”

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1198

17 0 komentara

Leave a Reply

    • http://www.project-syndicate.org/commentary/central-bank-cryptocurrency-democratize-money-by-yanis-varoufakis-2021-07

      Vrtlože,
      Da si me prije, hmm, nekoliko godina pitao šta mislim o ovoj Varufakisovoj ideji (zaobilaženje banaka tako što bi centralne, “državne” banke direktno dodjeljivale digitalni identitet rezidentima, pin, pass itd. za neposredno upravljanje svojim finansijama) bila bih totalno protiv. Međutim, kartično (digitalno) poslovanje je toliko uzelo maha u međuvremenu, da sada ideja izgleda veoma primamljivo. Ionako smo gotovo skroz, sa svim našim identitetima i svim podacima o djelatnostima koje obavljamo već strpani na nekakve baze na nekakvim cloudima u nekakvim serverima.

      Samo ovo, a to je Varufakis u tekstu skroz zaobišao, ne bi nikad profunkcionisalo kako je zamislio. SAD nema državnu centralnu banku, te poslove za SAD obavlja FED, udruženi kapital privatnih banaka. Tako da, …😏

  1. Navodno su banke izmislile ideju ‘doma’ i toga da svako treba da ima svoju kući i svoj ‘dom’. Kupovina nekretnina, rate, hipoteke, prodaja magle da bi oni zaradili na tvom idealnom snu o ‘dream house’.
    Ne kazu dzabe da glup lopov uzme pistolj i opljacka banku a pametan lopov otvori banku.