Nebo u središtu Zemlje

Ok., bile su to bajke, ali Žil Verna uzimam za prva prava vrata u ozbiljan svijet fantazije, kao što Lavkrafta uzimam za prva prava vrata u horror koji preferiram.

Ne znam gdje i od koga sam pokupila pojam skupno vrijeme, sve mi se čini da ipak jesam, iako znam gdje sam pokupila skupnu tačku (Kastaneda), pa može biti da sam nešto i prekombinovala, odnosno sintetisala.
I onda, pitam se, zašto nešto sintetišem i prirodno podvodim pod svoj koncept ili mentalnu sliku? Ima li tu neki okidač zbog kojeg neki koncept ili mentalna slika, jasno, nisu moji, nego precizno u sjećanju odatle i od toga autora, a neki, s druge strane, nekako magličasti, iskričavi i toliko duboko ugniježđeni da izgleda da potiču iz moga najranijeg sjećanja.

Upravo takvo je nebo u središtu Zemlje Žila Verna. “Dvadeset hiljada milja pod morem”, ma to je banalna, iako predivna knjiga u usporedbi sa “Putem u središte Zemlje”!
Putuju oni tako u središte Zemlje i dolaze u ooooogromnu špilju koja ima svoje more (jezero?) što zapljuskuje obale; ima ta špilja svoje zidove kao i svaka špilja, ali i sasvim neobičan svod – taj svod ima svoje oblake, svoje n e b o i izvor svjetlosti za koji se ne zna odakle je. E ova mi je slika toliko mnogo bliska da je prepoznajem kao duboko pohranjenu u meni, nešto što nedvojbeno predstavlja m o j e sjećanje.

I onda, toliko godina nakon moga prvog čitanja “Puta u središte Zemlje” na Science Directu pronalazim ovo istraživanje.
WooW, da li je Vernova mašta ipak bila navođena nečim neobjašnjivim? I sve one priče, razasute u tradicijama naroda na svim krajevima svijeta, o mitskim nemanima starim koliko i Zemlja što borave u njenom grotlu?

7-F1-E8-FAF-AD12-4-CA7-BE8-D-4-DE6-C8-E2-BE99

vasionka
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1210

8 0 komentara

  1. Out of topic, ali sad ili nikad kad si već spomenula: ako nisam najmanje triput zinula da pitam šta je “skupno vrijeme”, ali sve se nadam zaključit ću iz konteksta. A, ono, garant nešto kao entropija i ofsajd, objasniš mi, ali meni idalje teleći pogled 😆

Leave a Reply