Da li će to što je Putin sve više stavljen na mjesto (put in) izazvati tvrdoglavo i dugotrajno odbijanje da se podvijenog repa povuče?

B0-A3-ED7-D-67-A9-4984-A82-E-98649-CE37-BCD

______________ * ______________

79562803-B527-47-BC-AD8-D-2-E986-B5548-BB

Harkov je pao.
Zahtijevaće duge i teške borbe da padne sve što u Ukrajini treba pasti da bi se smatrala okupiranom, potpuno pod ruskom kontrolom, a onda slijedi ono još teže – očuvati okupiranom državu sa višemilionskim oružanim snagama (uključujući teritorijalnu odbranu).

Put kojim ovo ide najteži je mogući za ukrajinsko stanovništvo. Dugo osvajanje, dugi agresorski rat.
Što je svijet solidarniji, što je Putin izolovaniji, to je mogućnost da to osvajanje bude rastegnuto i puno stravične patnje veća.
Trebali bismo iz naših ljudskih jezika izbaciti pojam apsurda shvaćen na način da je to nešto što se rijetko dešava, gotovo kao fenomen. Apsurd je, izgleda, podjednako česta zakonitost kao i svaka druga logička zakonitost.

Zapravo, uviđam da su poreci (od poredak) ranije, u ljudskoj istoriji, bili mnogo civilizacijski uljudniji u određenim pitanjima. Suveren, koji bi proglasio invaziju, osvajanje, agesiju, svoju bi osvajačku vojsku predvodio na tlu koje osvaja. Ne bi sjedio u svome (ranije Staljinovom) uredu sa devet ili koliko sigurnih fiksnih telefonskih linija.

Svijet u kojem nesuvisle i očigledno neliječene frustracije jednog čovjeka i jedne uske klike ljudi okupljene oko njega koštaju patnju milione nije civilizovan svijet.
Sjećam se, jednom, čitala sam u jednoj zapadnjačkoj knjizi o sekti asasina. Tu je sam koncept postojanja ovakve sekte označen kao barbarski.
Vjerujem da je pojam barbarski u toj knjizi veoma pogrešno odabran.

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1198

4 0 komentara

Leave a Reply

  1. Meni nije jasno kako je Putin, koga sam smatrao veoma pragmatičnim, sebi dopustio jedan ovako fatalan sunovrat. Pa imao je sve adute u svojim rukama, pregovorima je mogao postići sve sto želi a već je imao okupiran dio Ukrajine. Podobro je uspio razjediniti EU forsiranjem desničarskih stranaka i pokreta, imao znatnog uticaja i na politiku Amerike, čak i NATO nije bio jedinstven u mnogim stvarima, i sve to zahvaljujući Rusiji i njenom globalnom djelovanju. Uspio je integrirati Rusiju u svjetska globalna kretanja da je postalo normalno da se za sve i Rusija pita i odlučuje.
    I sve to staviti na kocku i sve to preko noći izgubiti, i protiv sebe dobiti nikad ujedinjenju EU, nikad ujedinjeniji NATO, protiv sebe dobiti čitav civilizovani svijet. Dokle je uspio ujediniti zapad protiv sebe ilustrativan primjer može biti i Njemačka, koja mijenja svoj zakon i prvi puta u svojoj poslijeratnoj historiji šalje svoje oružje u ratno područje. A koga ima Putin na svojoj strani, dvije marionete, bjeloruskog i cecenskog despota.
    Nije sramota ni podviti rep, spasiti sto se spasiti da, ako ima pameti pod hitno tražiti mirovno rješenje i prekid sukoba, jer sve drugo biće brutalan poraz Putina i Rusije.

    • Naravno da nije sramota, čak i po cijenu koja ga čeka kući, u Moskvi, u Kremlju, po ulicama Rusije kod desničarski raspoloženog dijela stanovništva (mi ne znamo koji je to dio). Od tog dijela stanovništva podvijanje repa se ne bi oprostilo, što bi u najboljem slučaju značilo svrgavanje; vjerovatno i bez nekih većih žrtava unutar Rusije, u smislu građanskog rata ili sličnog, jer bi tu crkva tvrdo odigrala stvar.

      S druge strane, poraz u Ukrajini, te ekonomski i zadugo nezalječiv spoljnopolitički krah je izvjestan, pitanje je samo koliko će se taj poraz odlagati i koliko će žrtava odnijeti?

      OVO i OVO su mi u današnjem danu najjači utisci. Slažem se, od njega se ovoliki nivo nepragmatičnosti nije očekivao, pa je upravo zbog toga kod mene prisutna zebnja da je to luđaštvo već bespovratno otišlo u grotesku, onoliko koliko grotesktno izgleda njegovo plastičnim operacijama izmijenjeno lice.
      Nadajmo se, stoga, da i Rusija ima neku duboku, tehnokratsku, administrativnu državu, iako je upravo on bio dio nje službujući, npr. u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj (DDR).

      No, mi ne prisustvujemo istoriji samo zbog ove besramne agresije spram Ukrajine i njenog naroda. Mi ne prisustvujemo istoriji samo u dijelu preko noći prevladanog nejedinstva unutar EU i NATO-a, pa čak i stajanju Kine u sjeni na bazično istim postavkama (nepodržavanje invazije na suverenitet i teritorijalni integritet, te političku nezavisnost međunarodno priznate države). Mi prisustvujemo istoriji i zato što se Njemačka, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, oslobodila zabrane da može izdvojiti ogromna budžetska sredstva za svoju vojnu industriju, naoružanje i same oružane snage, što je, dosad, bilo pod jednom vrstom nadzora i djelimičnog moratorija.

      Rusija je potpuno poništila svoj saveznički potencijal iz Drugog svjetskog rata, Putin je praktično pljunuo na antifašističko nasljeđe svoga naroda.

      Napraviti ovoliku količinu glupih poteza koji graniče sa komedijom, koji bi komični i bili da ukrajinsko stanovništvo upravo ne strada, ne biva interno raseljeno u ogromnoj količini i da nemamo rijeke izbjeglica..

      Izgleda da je stanje njegove glave upravo onoliko grotesktno koliko je grotesktno njegovo plastičnim operacijama dorađeno lice. Nadam se i molim se da će biti toliko pameti da ovoj kreaturi bude onemogućen pristup izdavanju izvršnih komandi za upotrebu nuklearnog, hemijskog, biološkog i supersoničnog naoružanja.

  2. Čitam raznorazne bjelosvjetske portale, ali o ovoj temi su mi draži tvoji komentari, postovi, tvoje prave male stručne kolumne. Oduševljen sam tvojim znalačkim analizama i pitam se da li je to zbog toga što iza sebe imaš profesionalno iskustvo, ili možda što očito odlično poznaješ i vladas materijom o kojoj pišeš, a možda je i nešto treće..

    Biće ipak da me najviše oduševljava istina koju dijelis sa nama u svojim vrijednim i stručnim prezentacijama.

  3. Da zaobiđemo svođenje na laskanje, ima nešto što je ranije nerviralo moje ukućane, a što je očigledno različito u odnosu na prosječnog, nešto bolje obaviještenog čovjeka zainteresovanog za temu.

    Šta je sa “medijskom mašinerijom Kremlja”, kako je imenovala Ursula von der Leyen, saopštavajući uvođenje sankcija EU spram ruskih državnih medija, kojim su se sankcijama pridružili i saveznici?

    Rara je jednom na blogu pozvala blogere da objave šta im YouTube preporučuje kao sadržaje koje trebaju pogledati, a za što uvriježeno mislimo da nastaje tako što ih algoritam bira na osnovu naših prethodnih preferencija, sadržaja koje smo već gledali, sami (?) ih odabravši.

    Sada, moje je ukućane nerviralo što sam ja oduvijek imala osobinu da potanko upoznajem ideologiju, posebno ideologiju koja je neprijateljski raspoložena prema mom načinu života, mojim izborima. “Kako to možeš da gledaš”, čitaš, to je smeće?!!! Jeste, to je smeće koje se, s godinama, unapređivalo.

    Tokom pandemije, prvo oprezno, a onda sve slobodnije kako su zvanični dokazi pristizali, bila sam sklona da propitujem očigledne i banalne greške službenih globalnih vlasti u upravljanju pandemijom. U tom periodu sam mnogo sadržaja konzumirala na YouTube-u. Drugi ili treći dan ruske agresije na Ukrajinu otvorila sam početnu stranicu YouTube-a s namjerom da pretražujem live kanal na engleskom France24 ili DW, koji su 24satno pokrivali dešavanja u Ukrajini. Šta me je dočekalo?
    Dočekalo me sijaset preporučenih sadržaja koji su se iz pandemijski antisistemske ideologije preko noći (?) pretvorili u sadržaje koji najočitije moguće pružaju podršku i pravdaju rusku agresiju na Ukrajinu, veličaju Putina i/ili daju istorijske prikaze zašto Ukrajina nije Ukrajina nego Rusija i zašto ne postoji ukrajinski identitet.

    Primjer br. 2: Kako smo tokom pandemije blisko komunicirali sa našim prijateljima širom zapadne Evrope, SAD-a i Kanade koji su doslovno prolazili represivni pakao u svojim državama zato što su odabrali da ne prime (dobrovoljne?) mRNA vakcine protiv Covida, sinoć ili preksinoć je jedna od prijateljica podijelila sa nama sljedeći sadržaj – Putin je preduzeo agresiju na Ukrajinu zato što je želio da raskrinka i uništi biolaboratorije u kojima su razvijane mutacije koronavirusa, a što je provođeno od zlog Zapada (???!!!!).

    Primjer, odnosno pitanje br. 3: U vrijeme Trumpove ere pojavio se pokret QAnon. Pokret je na Net-u, navodno, pokrenuo insajder, a ideologija QAnona prezentovana je u jednom dokumentarnom filmu (?) što počinje tako što se na krilima hapšenja Jeffreyja Epsteina i raskrinkavanja pedofilskog lanca razvija u priču sotonističkog kulta elite demokrata u SAD-u koji ritualno žrtvuju djecu radi pijenja njihove krvi, a završava tako što je Trumpov dolazak najavljen još u Bibliji kao dolazak mesije koji će spasiti SAD i svijet.

    Mogu se opkladiti da su QAnon ideologiju lansirali ruski stručnjaci za hibridno ratovanje!

    Tako, moj je prijedlog da se ljudi informišu i da s pažnjom proučavaju sve medijske izvore, ma koliko oni banalni, pa i komični bili, znajući da ti izvori imaju potencijal da oblikuju idejni svijet mnogih ljudi u njihovom okruženju.
    Ispod dešavanja povezanih sa agresijom na Ukrajinu krije se pravi veliki konceptualni, idejni i ideološki rat, rat za poredak koji će prevladati. Koliko sa sigurnošću mogu tvrditi na osnovu vlastitih analiza, taj se hibridni, ideološki, proxy rat vodio i za vrijeme pandemije, i za vrijeme Trumpovog dolaska, bivanja i svrgavanja s vlasti, i tokom arapskog proljeća.

    Teorije zavjere, koje sam oduvijek voljela i proučavala (i fenomenološki i suštinski) u zadnjih najmanje pet godina u potpunosti imaju ruski politički potpis i navođene su iz tog centra. To je, po meni, nešto jako važno što treba da se zna.
    Stoga ću i ovdje, još jednom, ponoviti jedan LINK, kao dokaz koliko je to zavjereništvo postalo dio službene stvarnosti.