Zanimljivo, kredibilni izvori definišu dva tipa varijacija u biologiji, nauci koja bi trebala davati odgovore u vezi sa opštim, pojavnim i materijalno-strukturalnim svojstvima svih bića, života na Zemlji.
Te varijacije su modifikacija, koja nastaje uticajem vanjskih faktora i mutacija, koja je prouzrokovana promjenama u genetičkom materijalu.

Kako sam pohađala klasične škole – klasičnu gimnaziju, klasično umjetničko obrazovanje, klasičnu filozofiju gdje je prednost davana usmjerenjima ka psihologiji, pedagogiji i andragogiji, tako sam i formirana da mi ideal bude renesansni čovjek. Zato, više-manje haotično, iščitavam, raspitujem se i pronalazim, tempom koji meni odgovara i koji mogu uklopiti u svakodnevni život, teorijske sadržaje vezane uz najraznorodnije moguće teme.

Tragajući tako, nisam naišla na izvor, bar ne na široko popularizovan izvor, prema kojem može postojati treća biološka varijacija, bar kada je riječ o čovjeku sa svojstvom svijesti. Varijacija koja modifikuje ili mutira na osnovu unutrašnjih saznajno-osjećajnih faktora.
Ok., već je uspješno dokazivano da je čovjekovo iskustvo transgeneracijskog tipa, da saznajno-osjećajna svojstva stečena u životima roditelja utiču na DNK djeteta u izvjesnoj mjeri.
Ali, šta je sa uticajem unutrašnjeg svijeta čovjeka na vlastiti DNK za vrijeme samog čovjekovog života?

Zašto smo osuđeni da ovako bitna tema, u popularnom, opštepoznatom smislu, bude prepuštena sferi kvazinauke?

Kako, naravno, nemam izmjerene dokaze za tvrdnju da je sadržaj unutrašnjeg svijeta čovjeka u stanju proizvesti treću vrstu biološke varijacije, koju bih za ove potrebe nazvala transformacijom, poslužiću se zdravim razumom i dostupnim činjenicama:

Kako to da tumor, bolest odgovorna za najviše smrti u savremenom svijetu, nije samo jedna bolest, nego čitava, ogromna grupa različitih oboljenja koja ima zajednički nazivnik, samo jedno isto svojstvo – nekontrolisani rast ćelija tumora?
Zato joj uzročnik može biti i nedostatak sna i virus i genetski faktor i pušenje i.. odaberite šta god želite, izgleda da nećete pogriješiti.

Kako to da je opštepoznati autizam u svega 20, 30 godina unazad postao spektar autizma, pa te poremećaje (a u nekim slučajevima i bolesti, jer se simtomi znaju i gubiti odnosno potpuno izgubiti i ponovno javljati odnosno nikad više izgubiti) uzrokuje i nasljedni faktor i defekti pri rođenju i vakcine (kao) i nešto što zovu spontana promjena strukture genetskog materijala, ali i, vjerovali ili ne, virusi?

Šta je onda poenta ovog teksta nakon ovog teškog i zamornog uvoda?
Poenta nije u uvjeravanju da postoje neke zlatne i čudesne tehnike, discipline, preparati, stil života, kojim bismo se samoiscijelili odnosno izbjegli samodestruiranje.
Poenta je u tome da smo mi, svako od nas, vlasnici svog rasta/razvoja (bar dijela trajanja) i svoje transformacije, jer vjerujem u onu kako radiš, tako Bog pomaže. Za one koje pojam Bog štipa (a ja bih rekla više sama riječ), iz meni nepoznatih razloga, i stvara neki vjerovatno stečeni otpor, zamijenite ju tako što ćete učiniti dobro sebi, a za to je potrebno puno samoiskrenosti.

Svi smo mi, dakle, samoiscjeljitelji, ali nismo iscjeljitelji.
Validacija okoline, da bismo bili iscjeljitelji, ovdje je nemoguća, pa samim time i bespredmetna.
Samo mi znamo kako smo to učinili i uz čiju tačno pomoć.

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1202

4 0 komentara

Leave a Reply

  • Hahaha, ku-ku clock, hahaha, nisam znala za ovaj, vjerovatno kultni, monolog😁

   Uz neku bliskost (samu po sebi) drugarski mašem i šaljem dobru energiju da uspiješ u svome velikom poduhvatu♥️
   Taj uspjeh će, aBd, i formalno i suštinski unaprijediti svakodnevicu.
   Srećno Mist!

 1. Promjene u genetičkom materijalu su prezanimljiva tema. Naročito je pratim otkako mi je sestra dobila tumor. Baš sam nedavno čitala studiju o dvije grupe pacijenata s rakom prostate, gdje je jedna koristila regularnu terapiju, a druga lifestyle changes, druga grupa pretrpjela promjenu ekspresije (pozitivnu) preko 500 gena nakon uvedene meditacije, psihoterapije, itd. i kako je time započeto ozdravljenje na genetskom nivou, tj. uklanjanje uzročnika raka! U suprotnosti od prve grupe.
  Kao glavni uzrok i okidač nastanka raka se navodi potisnuti bijes, eh sad to može biti upakovano naravno i kroz transgeneraciju, ali nije nešto na čemu se ne može raditi i iscjeljivati.
  Ne znam jesi li čitala Bruce Liptona? Obrađuje dio toga na jako temeljit način.
  Meni je posebno zanimljivo kako već novorođenčad bivaju pogođena epigenetskim starenjem, povezanim s kardiovaskularnim oboljenjima, rakom i mnoštvom bolesti i to sve kroz prehranu majke. Kako ćelije bebe kruže majčinim tijelom i krpe nedostatke, pa ti se jede ova ili ona hrana u zavisnosti od toga šta ćelije skuže da ti manjka. A manjka uvijek nešto, skoro je nemoguće imati nerizičnu trudnoću bez suplemenata. Ako bojkotuješ suplemente, povećavaš djetetu šansu da mnogo ranije i intenzivnije razvije bolesti za koje ima predispozicije.
  Evo ja se satrah nešto skupljajući domaće i kuhajući ovo i ono i na granici gestacijskog dijabetesa, kako, zašto, ne znam!
  Uglavnom, kako sam ja shvatila, sve se ovo još studira kroz kauzalnost i sve dok ona nije potvrđena nema konkretnih dokaza, preporuka i savjeta. Moramo sami zabiti glavu da tražimo te kauzalnosti. Moja prijateljica se tako liječi od svog tumora. Napravila sebi skriptu po kojoj vodi način života, po tuđim iskustvima i preporukama pacijenata u svijetu i na FB grupama. I onda ode na konzilijarno i ispriča doktorima šta treba. Jer oni prvi put to čuju.
  Itd. itd. da ne dužim 🙂

  • Super je što si podijelila ovo sa svima nama koji čitamo, onima koji će vidjeti..
   Jako je korisno; ne znam nikoga u krugu ljudi među kojima se krećem ko o temi zna više nego što si ti napisala ovdje. Doduše, razgovori o ovome u tom krugu nisu ni vođeni.

   Hvala puno Ženo_vojniče, ljubi ono malo, sada već malo veće♥️