Ktulu

Kada prođeš krvotocima lišća
i ostaneš sam
zaglavljen pred zimu,
u starim jaknama,
u ofucanim licima,
u riječima što su toliko puta
izbjegle da kažu šta im je.

Barokne tete,
tête-à-tête,
svijetleće tako da se u njih
samo po okrajcima moglo gledati,
i bijele dame
sa crnim štapovima
u lovu,
pod tamom i distorzijama.

Gospodin F. raznosi pisma,
gospodin V. nastavlja supremaciju,
ne znam gdje je gospodin E.
dok S. opjevava sve slučajne narcise.
I evo se igraju, uzaludne neke
folirantske postave,
prikucavaju očvrslost na usnama
grijući, ispod, mesnata srca.

Rekao mi je da režim,
rekao mi je da mi je ukrao jednu, sto, hiljadu rečenica,
rekao mi je što mi nije rekao
u crvenoj, crnoj i zelenoj haljini.
A ta knjiga zaista postoji,
ne znam ko je nacrtao
demijurga haosa ispred prvog poglavlja.

Kažem, pred zimu,
kad se sjećanja suše,
kada svuda okolo hadovi razmiču vilice
uzimajući višak od narednog koraka,
ova je priča stavljena na papir,
zaslađena ukradenim djetinjstvima
i ponekom pahuljom nad vrućim medom
u trima čašama moje krhke braće.

Default image
vasionka

...loyal...liar, big time...brutal...again brutal...love all kids, especially those with autistic disorder...love music, that mathematics of all the worlds...again loooooooove music...read, read and read even more...love to write...loooove to write poems&songs...tales...more tales...manicure nails, no, no, never...love to seek, seek big time...explore...love God...again love God, that greatest freak of all the times... odd fellow...love major guy in the underworld...love equinox...indeed love equinox...mmmmmmm, love blood, that knowledge thing...don't know how to love...love myself mostly and ouuuuuuuuuuuuuuu...love freaks...again love freaks...all freaks...hate to share bed with anyone but one...love one grandmother and her son...her son...her dead son...love men...mmmmmmmm, love men with attitude...love men with attitude again...love gracefully women...mmmmmm, muses...adore troubadour...love night...again love night...love light...hate order...hate paper money...love symbols...adore symbols...love frustration...love hard lesson...tatoo...mmmmmmmm, haaaaaard lesson...

Articles: 1198

13 0 komentara

Leave a Reply

  1. Ako si totalno sigurna onda ti totalno vjerujem i mislim da bi na obostrano dopadanje najviše uticali razlozi “hmm.. Svega nečega 😊”
    Potraga za odgovorom na pitanje, a sta je to “svega nečega” je stara koliko i ljudski rod koji kroz vijekove pokušava u formi muzike, boje ili pisane riječi da odgonetne tajnu iza svega nečega.

    Ti si u svojoj pjesmi napisala jednu fenomenalnu i posebnu rečenicu, bolju i vrijedniju od svih drugih u pjesmi (moja lična procjena koja ne mora nužno biti tačna, mada ja znam da je tacna😊)

    Kažeš – “u rijecima sto su toliko puta izbjegle da kažu šta im je.”

    Ova tvoja rečenica je ujedno i jedan od odgovora na pitanje o značenju pojma “svega nečega”

    A kada se uspije, u bilo kojoj formi, dati odgovor na pitanje koje formalno nema odgovora, i ako se jos onaj koji čita može prepoznati u tom odgovoru i posvjedočiti istinu, onda je to klasična umjetnost.
    Mislim da se sva suština umjetnosti i sastoji u tome, dati odgovore na pitanja na koja nema odgovora, s tim da su ti odgovori istiniti i prepoznatljivi.
    Bravo još jednom.
    Malo je reci da sam oduševljen 😊

  2. Tvoja lična procjena je i tačna i nužno tačna.
    Potvrđuje autor koji poznaje trojicu i koji, više-manje, zna bar po nekoliko riječi što su toliko puta izbjegle da kažu šta im je, osim u jednom slučaju od te trojice, ali tu je slutnja golema kao dokaz-stijena. Razlozi su, uglavnom, viteški. Na ovaj ili onaj način, ali to ćeš svakako shvatiti.

    Zanimljivo je nešto drugo, što dodatno pojačava moju totalnu sigurnost, ako je išta što je već totalno moguće uopšte dodatno pojačati: (Samo) dva puta si imao komentar sličnoga sadržaja na pjesme koje sam napisala. Ovaj i još jedan, u kojoj je pjesmi junak bio samo jedan od ove trojice (ljudi veoma sličnih karakteristika u, hmmm, nazovimo to “Kući tajni”). Tako da se neodređeno “svašta nešto” nepogrešivo veoma određeno prepoznaje😊